Inför Olympiakos - Fiorentina: Historisk final på Agia Sophia
Finaldags i UEFA Europa Conference League.

Inför Olympiakos - Fiorentina: Historisk final på Agia Sophia

Olympiakos ska gå upp mot Fiorentina i en historisk första europeisk cupfinal för storklubben från Piraeus. Finalen av UEFA Europa Conference League går dessutom av stapeln på AEK:s Agia Sophia Stadion vilket gör stunden ännu mera unik.

Tiden är kommen. Olympiakos står inför utmaningen att spela sin första europeiska cupfinal genom tiderna. Platsen för spektaklet gör det hela ännu mera speciellt. Finalen mot Fiorentina spelas nämligen på AEK:s nybyggda Agia Sophia vilket inte kan ha undgått många. Olympiakos ska alltså ta sig från Piraeus till Nea Filadelfeia i de lite mer norra delarna av Athen där ”Thyrlos” ska försöka besegra ”Viola”.

Stort fokus inför finalen har därav varit kring säkerheten. När finalparet blev klart fanns till och med spekulationer om en eventuellt flytt av finalen vilket inte blev verklighet. De beslutade säkerhetsåtgärderna runt finalen saknar motstycke. Den första avspärrningen kommer vara en bra bit från stadion och totalt kommer det vara fem visitationszoner innan åtkomst till Agia Sophia. 3000 poliser ska arbeta bara vid dessa zoner. Förflyttningarna av klubbarnas supportrar kommer ske via Athens metro system under extrem bevakning. Grekisk polis släppte idag (28/5) ett pressmeddelande med en mängd olika riktlinjer att förhålla sig till. Storbildskärmar kommer att vara utplacerade på tre platser runt om i Piraeus. På grund av att det pågår arbete vid Karaiskakis föll Olympiakos hemmaborg bort som ett av alternativen.

Förra helgen avslutade Olympiakos sin ligasäsong. 2-2 borta mot eviga ärkerivalen Panathinaikos i sista omgången räckte för att säkra tredjeplatsen och således även spel i minst UECL-kvalet till sommaren. En seger i finalen mot Fiorentina skulle nämligen garantera en plats i Europa League nästa säsong och lyfta Super League till en 15:e plats på UEFA:s koefficient ranking (vid vinst före straffläggning). Mer om Olympiakos gärning i ligaspelet och säsongen överlag finns att ta del av i undertecknads sammanfattning av Super League 2023-24, [Länk]. 

Resan till finalen har sannerligen varit galen. Förra sommaren gick laget igenom två kvalrundor till Europa League genom att slå ut Genk och Cukaricki med dåvarande tränare Diego Martinez. I gruppspelet blev det en tredjeplats bakom West Ham och Freiburg efter ett par poäng slarvats bort ganska billigt via individuella försvarsmisstag. Martinez fick sparken i början av december och in istället kom Carlos Carvalhal. Portugisen blev inte långvarig i Piraeus utan nygamla sportdirektören Darko Kovacevic i samråd med ägare Vangelis Marinakis bestämde sig för att gå för den erfarne Baskien José Luis Mendilibar.

63-åringen fick göra sin debut på tränarbänken i första UECL-sextondelsfinalen mot ungerska mästarna Ferencvaros. Det blev seger 1-0 i bägge mötena och laget fick fart och luft under vingarna med ankomsten av Mendilibar. Hans intåg gav många positiva effekter på laget, däribland enade han gruppen, förändrade mentaliteten och fick alla att känna sig delaktiga. Efter Ferencvaros slogs israeliska Maccabi Tel Aviv ut efter en sanslös retur på neutral plan i Serbien där Olympiakos vann med 1-6 efter förlängning, totalt 5-7. I kvartsfinalen slogs Fenerbahce ut. 3-2 hemma på Karaiskakis följdes upp av en 1-0 förlust på bortaplan men avancemang via straffläggning där Konstantinos Tzolakis briljerade. I semifinalen triumferade Olympiakos mot Premier Leagues tabellfyra Aston Villa. 2-4 på Villa Park i Birmingham och trygga 2-0 på hemmaplan, [Länk]. 

Mendilibar har i stora drag varit konsekvent i sin laguttagning under UECL-slutspelet. Bortser vi från skador och avstängningar är det i stort sett bara en plats på det centrala mittfältet där han roterat en aning beroende på form och motstånd. Ibland har inflytelserika Stevan Jovetic (som för övrigt är en gemensam nämnare mellan finalisterna) startat i en mer offensiv viktad elva medan vi istället såg Vicente Iborra i bägge mötena mot Aston Villa. Även rörlige och skicklige Andre Horta har spelat en del på mittfältet. Chiquinho och Santiago Hezze har varit gjutna. David Carmo har varit ovärderlig i mittlåset där han format ett fint partnerskap med Panagiotis Retsos. Offensiva trion längst fram i kapten Kostas Fortounis, Daniel Podence och inte minst Ayoub El Kaabi har briljerat. Den 30-årige marockanske landslagsanfallaren har varit en sensation. 15 mål totalt i europaccupspelet på 18 spelade matcher. Ett historiskt facit från El Kaabi som visat sig vara en riktig kobra i straffområdet. 

Läget i truppen ser bra ut. Samtliga spelare finns tillgängliga för Mendilibar. Vänsterback Francisco Ortega skadade sig i första mötet med Aston Villa och har först de senaste dagarna kunnat träna för fullt igen. Återstår att se om han får chansen från start i finalen efter ett par veckors frånvaro. Även Iborra har dragits med lite skadekänningar men kommer av allt att döma starta finalen. Stort fokus i det taktiska upplägget inför matchen kommer ännu en gång att ligga på presspelet. Att nå en europeisk cupfinal som storklubb utanför de fem största ligorna är i sig en mäktig bedrift och skulle Olympiakos vinna finalen blir det i så fall ”Thrylos” andra UEFA-titel denna säsong. Detta eftersom Olympiakos U19-lag gick hela vägen och vann UEFA Youth League tidigare i vår när Milan kördes över med 3-0 i finalen.

Anrika Fiorentina var i finalen av turneringen så sent som ifjol där det blev förlust med 1-2 mot West Ham i Prag. Imponerande att nå final back to back. I höstas vann ”Viola” sin UECL-grupp på 12 inspelade poäng. Därav behövde de gå in i slutspelet först när det vankades åttondelsfinaler där Maccabi Haifa slogs ut efter två jämna matcher. I kvartsfinalen knockades Viktoria Plzen ut ur turneringen och i semifinalen starka Club Brügge efter totalt 4-3. Laget leds av 46-årige Vincenzo Italiano och det är ett samspelt gäng där det gäller att t.ex. se upp för den skickliga argentinska offensiva duon Nico González och Lucas Beltrán. 

Mer om motståndet Fiorentina samt Olympiakos finns att ta del av i det senaste avsnittet av podden ”Fotbollsatlasen”. Finalen snackas upp av undertecknad för Olympiakos räkning samt av Torsten Armini för Fiorentinas del. Podden rattas av Ajax-redaktören här på SF, William Edström. Lyssna gärna här!

***

Olympiakos - Fiorentina
UEFA Conference League Final 
Matchstart: 29/5 21:00
Stadion: Agia Sophia Stadion, Athen (32.000)
Domare: Artur Soares Dias (POR)
TV: Mega & Cosmote Sport (Grekland), TV6 & Viaplay (Sverige).

Trolig Startelva (4-3-3): Tzolakis;
     Rodinei-Retsos-Carmo-Ortega;
              Hezze-Iborra-Chiquinho;
         Fortounis-El Kaabi-Podence

TV: Lagens väg till finalen

Andreas Mitsis2024-05-28 21:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland