Man City det minst ”engelska” laget

Man City det minst ”engelska” laget

Globaliseringen av fotbollsspelarnas arbetsmarknad fortskrider. Och den lokala kopplingen mellan spelare, stad och lag fortsätter därmed att tunnas ut.

CIES Football Observatory har granskat hur många utländska spelare som representerat sina respektive klubblag under den nuvarande säsongen. Undersökningen* omfattar samtliga lag bland de så kallade Big 5-ligorna i Europa (Premier League, Bundesliga, Ligue 1, La Liga och Serie A).

Man kan konstatera att i sju klubbar så är det över två tredjedelar av spelarna som kommer ”utifrån”, dvs. som inte kommer från samma land som klubben de representerar. I topp återfinns Manchester City som totalt använt 22 spelare under säsongens gång, varav 17 icke-engelsmän (vilket motsvarar 77,3 %). Lagen därefter i tur och ordning är Chelsea (76,2 %), Lazio (73,9 %), Sevilla (70,4 %), RB Leipzig (68,2 %) samt PSG och Udinese (båda 66,7 %).

Undersökningen omfattar totalt 98 lag och bland dessa har 29 lag använt mer än femtio procent av spelare med utländsk härkomst i sina matcher under säsongens gång. Inte helt överraskande är Premier League-klubbarna överrepresenterade i statistiken. Undantagen är Burnley (9,1 %) och Bournemouth (9,5 %).

Generellt kan man konstatera att topplagen i de olika ligorna använder fler utländska spelare på plan än de mindre framgångsrika lagen. Detta i sig är dock ingen garanti för framgång, och man kan notera att lag som Liverpool, Juventus, Real Madrid, Napoli, Manchester United, Barcelona och Tottenham har använt färre än femtio procent utländska spelare i sina matcher. För att ta ett exempel: Liverpool har under säsongen använt sig av totalt 24 olika spelare, och bland dessa tio med utländsk härkomst (41,7%).

Bland samtliga undersökta klubbar kan det nämnas att Athletic Club Bilbao i spanska La Liga är det lag som i sammanhanget är mest ”homogent” sett till spelarnas härkomst. Av de 23 spelare Athletic använt under säsongens gång återfinns endast en ”icke-spanjor” (4,3 %).   

Vad kan man då dra för slutsatser av detta? Ja, bland annat detta att fotbollsspelarnas arbetsmarknad globaliseras i fortsatt utsträckning. Och som en ofrånkomlig konsekvens fortsätter den lokala kopplingen mellan spelare, stad och lag att tunnas ut. Något som vi inte minst blir påminda om i dessa Silly Season-tider.

* (CIES undersökning publicerades den 22 januari 2018)

SvenskaFans.com // MM2018-01-31 08:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans