Officiellt: James Rodríguez klar för Olympiakos
Storklubben från Piraeus har lyckats genomföra en ny prestigevärvning.

Officiellt: James Rodríguez klar för Olympiakos

Olympiakos har gjort klart med den 31-årige colombianske landslagsstjärnan James Rodríguez på free transfer. Storklubben från Piraeus har nått en överenskommelse med honom om ett 1+1 års kontrakt. James är kronan på verket i en galen avslutning på transferfönstret från de trefaldiga regerande ligamästarna.

För lite mer än en vecka sedan var det en enorm fest på Karaiskakis när Olympiakos presenterade värvningen av den brasilianske Real Madrid-ikonen Marcelo, [Länk]. Värvningen gav ringar på vattnet och storklubben från Piraeus gjort klart med ännu ett mäktigt nyförvärv. Marcelos f.d. lagkompis samt goda vän James Rodríguez är klar för spel i Olympiakos. Den 31-årige offensiva mittfältaren såg först ut att ansluta på lån från Al-Rayyan säsongen ut men lyckades bryta sitt kontrakt med klubben och ansluter istället till "Thrylos" på ett 1+1 års kontrakt. Han ville lämna den arabiska halvön för en flytt tillbaka till europa vilket gör att det förhoppningsvis är en motiverad James vi kommer att få skåda. Jorge Mendes som är hans agent är en herre Olympiakos sedan många år tillbaka har ett gott samarbete med. Skyttekungen från VM 2014 ska bära tröjnummer 10 men kommer inte att vara tillgänglig i Europa League under hösten.

Spelaren i fråga behöver ingen närmare presentation. James har vunnit massvis av titlar i sin karriär spelandes för klubbar likt Porto, Real Madrid och Bayern München. Den offensiva mittfältaren/wingern har varit uttagen i turnerings lag i VM 2014 där han också likt tidigare nämnt vann guldbollen. Vidare fanns han också med i turnerings lag i Copa America 2019. Innan han flyttade till Qatar för nästan exakt ett år sedan var han i Everton 2020-21 där han hade sina stunder under Carlo Ancelottis styre. James blir fjärde colombian genom tiderna i Olympiakos efter Jorge Bermúdez (2001-03), Juan Pablo Pino (2013) och Felipe Pardo (2015-19).

Olympiakos är efter en stökig sommar inne i en ombyggnation efter åren med Pedro Martins vid tränarrodret. Den fina eran med peak 2019-20 avslutades i all hast efter CL-kvaluttåget för 1,5 månad sedan. Den 1 augusti tog Carlos Corberán över tränarposten. Spanjoren måste betraktas som ett nytt tränarprojekt och få tid på sig eftersom han har massvis av jobb att ta sig an med en stor och profilstark spelartrupp. Tufft läge för en ung tränare. Laget söker för stunden efter en identitet. Corberán måste förutom att sakta men säkert försöka sätta sin stämpel på laget även ena spelargruppen. Möjligen är det fel tränare vid fel tillfälle. Frågan är likaså hur tålamodet verkligen är hos styrelsen om det inte blir en uppryckning både prestation samt resultatmässigt inom en snar framtid. Med alla värvningar den sista tiden i åtanke är det som om vi vore i juli månad fast vi är i mitten av september. Transferfönstret har varit minst sagt händelserikt vilket delvis har sin förklaring i att chefsscouten Francois Modesto (fransmannen hade stor roll i Olympiakos agerande på transfermarknaden & inom det sportsliga styret) lämnade för Monza i juni. Trots diverse rykten om en ersättare har ingen ännu anställts. Sportdirektören och en av ägare Vangelis Marinakis högra händer Christian Karembeu har sedan dess dragit ett ännu tyngre lass än vad han tidigare redan gjort. Även Vangelis son Miltiadis som varit inblandad mycket i Nottingham har också börjat engagerat sig en del inom Olympiakos styrande. 

En tolkning är att värvningarna i allmänhet och James i synnerhet ska fylla en funktion i att fortsätta dämpa frustrationen kring lagets insatser som varit svaga sedan årsskiftet. Med tanke på att dem under de sista månderna har kommit lite ur kurs ville Marinakis samtidigt eventuellt släppa loss lite för att bevisa att han alltid sätter Olympiakos främst oavsett vad vissa påstår. Hur denna aktivering av "crazy mode" faller ut på planen är en annan femma. Många spelare är till Corberáns förfogande och en stor utmaning han nu ställs inför är hur han ska få ihop alla pusselbitar på ett bra sätt. Stjärnvärvningen James är nämligen ologisk ur perspektivet att det redan finns ett par kvalitativa spelare i truppen på just den positionen James trivs allra bäst på, d.v.s som klassisk tia/ offensiv central mittfältare. De tre spelarna är nyförvärvet för sex miljoner euro från FC Köpenhamn Pep Biel, Kostas Fortounis och Mathieu Valbuena. Det ska bli mäkta intressant att följa laget för att se hur Corberán tänker formera det hela taktiskt. Med detta sagt måste det också mitt i denna händelserika period självfallet gå att njuta av konstaterandet av att vi kommer få se James i den legendariska röd-vita tröjan. Olympiakos vinner likaså enormt mycket exempelvis medialt samt prestige och marketingmässigt med tillskottet av James.

Olympiakos har under denna fullständigt sanslösa avslutning på transferfönstret även hämtat in den etablerade anfallaren/wingern Cédric Bakambu på ett treårskontrakt. Därutöver är det klart med Diadie Samassékou på ett säsongslångt lån från Hoffenheim. Landslagsmannen för Mali kommer avlasta Yann M´Vila på det defensiva mittfältet. Därutöver är återkomster till Olympiakos av mittfältaren Pajtim Kasami samt högerbacken Omar Elabdellaoui på tapeten. Ny målvaktsbackup alternativt konkurrent till Tomas Vaclík kan dessutom vara på igång (talas om Alexandros Paschalakis & Keylor Navas). Ni kan dra slutsatsen själva. Vi talar om en historisk händelserik slutspurt på transferfönstret av storklubben från Piraeus. Fönstret stänger vid midnatt natten till imorgon (16/9). Klubblösa spelare går att signera månaden ut. Spelare kommer även få lämna med avseende att banta truppen. En stomme på c.a. 25 spelare borde vara det optimala att jobba med.

James presenterades nyligen tillsammans med ägare V.Marinakis inne på Karaiskakis [Länk] strax före avspark av kvällens (15/9) möte med formstarka Freiburg i Europa League. Han kommer se matchen tillsammans med bland andra Marcelo från en av VIP-loungerna. Det är både en tuff men likaså viktig match som tyvärr hamnat en aning i skymundan av transferstormen. Matchen följs sedan upp av ännu en prövning i form av Aris på Charilaou i ligaspelet kommande helg innan ett landslagsuppehåll tar vid. I ligan har för övrigt Panathinaikos redan byggt ett litet försprång till sin eviga rival på fyra poäng i toppen av tabellen. Efter uppehållet kommer det vara matcher på löpande band för Olympiakos del fram tills uppehållet för VM i Qatar en bit in på november månad.

Andreas Mitsis2022-09-15 18:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland