Marseille - Angers
3 - 2

Osannolik avslutning när Marseille tog tag i femteplatsen

Marseille tog sig an Angers i hopp om att ta ett steg mot Europa League nästa säsong, och efter kvällens resultat i den näst sista omgången av Ligue 1 har man nu femteplatsen i egna händer då Lens chockartat förlorade mot Bordeaux och AS Monaco gjorde jobbet mot Stade Rennais.

Innan bollen skulle börja rulla på Stade Velodrome pryddes dom båda kortsidorna av en hyllning och ett budskap. Hyllningen skickades till Florian Thauvin som i och med kvällens match gjorde sin sista insats för Olympique de Marseille. Hyllningen löd som följande: ”a jamais Marseilles – Flo 26”. Den andra kortsidan hade dock inte samma ”feel-good” känsla över sig, den pryddes av ” Aprés cette saison merdique nous voulons une vraie equipe” – ”Efter denna mördande säsong vill vi ha ett riktigt lag”. Dessutom hyllades Dimitri Payet inför matchen för sin 100:e assist i Marseille-tröjan.

Nu till matchen, där Marseille tryckte gasen i botten från start när man radade upp chanser under matchens inledning, Paul Bernardoni fick svettas. Marseille som har haft stora problem med att ta tag i matcher från start hade direkt tagit kommandot och visst skulle det ge resultat när Pol Lirola prickade Arek Milik i huvudet som stötte in ledningsmålet i den åttonde minuten. Därefter tilltog Marseille dominansen och man tvingade Bernardoni i Angersmålet
till flertalet svettiga räddningar. En av dom kom efter en dubbelchans när Dimitri Payet sköt ett hårt skott som Bernardoni endast kunde styra ut till en retur för Valentin Rongier, men mittfältarens skott blev blockerat.

Tio minuter efter det, mer exakt i den 21:a minuten hade det mycket väl kunnat rassla bakom Bernardoni igen när Hiroki Sakai, som för dagen spelade mittback, vräkte sig in i straffområdet och nickade rakt på Angersmålvakten som med en ”idioträddning” styrde bollen upp i överliggaren, fortsatt 1-0.

Och om man trodde att chans-kavalkaden skulle avta så trodde man fel. Marseille bara öste på med brännheta målchanser medan Angers bara föll lägre och lägre ned. Trots det så stod sig 1-0 till halvtid.

Den andra halvleken skulle däremot bli mer kontrollerad, sett till spelet. Och när Arek Milik i den 48:e minuten blev frispelad av Dimitri Payet och rullade in 2-0 talade mycket för att Marseille skulle vinna denna match tillsynes enkelt.

Efter det ersattes kontrollen och lugnet av oredan och det totala kaoset. När Angers reducerade i den 57:e minuten blev Marseille det där ”rädda” laget som vi har fått se under den senaste tiden och Angers hade bud på både ett och två mål. Målet skulle slutligen komma och det var det som var starten på den helt otroliga upplösningen av denna match. När Steve Mandanda var långt ute på ett inlägg och knockade Hiroki Sakai kunde slutligen Romian Thomas peta in kvitteringsmålet. Problemet var endast att domaren precis innan bollen passerat mållinjen blåst för en huvudskada på den utslagne Sakai och Angers var givetvis extremt irriterade på domare Frank Schneider när dom precis blivit berövade på ett mål. VAR-Rummet kände givetvis precis likadant som Angers och bad domaren att gå ut och titta på hela situationen. Domare Schneider ser då vad som egentligen hände nämligen att Mandanda var den enda syndabocken i samband med målet och väljer att ändra sitt beslut till mål och kvitteringen från Angers var ett faktum.

Detta fick Jorge Sampaoli att bli FULLSTÄNDIGT rosenrasande och han tilldelas två gula kort när han skällde ut domaren efter noter. – Sampaoli utvisad med fem minuter kvar av matchen.

Marseille skulle dock på något extremt märkligt vis lyckas vinna denna match och även här skulle VAR få sin beskära del i situationen. När Bamba Dieng blir fälld i straffområdet av kvitteringsmålskytten Romain Thomas missar domare Schneider hela situationen någonting som Marseilles spelare och ledare med all önskvärd tydlighet påvisade. VAR såg givetvis förseelsen och ändrade huvuddomarens beslut. Nu hade alltså Marseille chansen att avgöra tillställningen från straffpunkten och fram klev Arek Milik som rullade in segermålet vilket även betydde polackens första (och kanske enda) hattrick i Marseille.

Matchen som såg ut att bli en bekväm resa för L’OM blev någonting helt annat, men faktum är att man inför den sista omgången har femteplatsen i egna händer då RC Lens och Stade Rennais föll mot Bordeaux respektive Monaco.