Playoffdramat är igång med eftertryck
Hyllningstifo till nyligen bortgångne AEK-legenden Mimis Papaioannou.

Playoffdramat är igång med eftertryck

En intensiv premiäromgång av den spännande playoffen har avklarats med fokus på domarna både före och efter matcherna. Olympiakos fick en behaglig resa mot Volos borta, PAOK vände underläge till seger i Thessaloniki-derbyt mot Aris på Charilaou och AEK spelade 0-0 med Panathinaikos på Agia Sophia.

Uppsnacket till denna historiskt spännande playoff har till stor del tyvärr hamnat om domarna. Domarutnämningarna till denna omgång fick på förhand hård kritik från alla håll baserat på en rad olika skäl. Storklubbarna sparade inte på kritiken mot domarkommitén och de skulle i ganska hög grad få vatten på sin kvarn. Domarkommitén gav svar på tal med domarbas Steve Bennett i spetsen som förklarade att det inte är möjligt att få tag i elitdomare till tre playoffmatcher varje omgång. Två utländska domare ska finnas på plats till varje playoffomgång och derbyn har prioritet. Därav kommer Volos matcher i playoffen dömas av inhemsk domare. 

Volos mot Olympiakos på Panthessaliko inledde premiäromgången av playoffen under söndagseftermiddagen (19/3). I ett soligt Thessalien kunde storklubben från Piraeus få en drömstart när Pajtim Kasami hittade nät efter bara ett par minuters spel. Erfarne Kasami fick plats på det centrala mittfältet till följd av att Yann M´Vila återfinns på skadelistan och att Hwang In-beom saknades på grund av avstängning. 0-2 kom sedan efter att James Rodríguez skarvat vidare en frispark som ligans skytteligaledare Cedric Bakambu skallade vidare in i mål. Hans 14:e ligamål för säsongen. 0-3 blev slutresultat efter att Kostas Fortounis snyggt prickat in en frispark från en utmanande vinkel i den andra halvleken, [Highlights]. En planenlig seger och behaglig playoffpremiär för Olympiakos. 

Den andra matchen var ett Thessaloniki-derby mellan Aris och PAOK på ett minst sagt kokande Charilaou. Luis Palma fick efter lite mer än 10 minuter spelade ta sig ostört in på bortalagets planhalva för att upptäcka PAOK:s målvakt Dominik Kotarski en bit ut från sin bur. Den 23-årige landslagsmannen från Honduras uppfattade situationen och placerade behärskat in ledningsmålet för hemmalaget. PAOK var ganska tröga och hade inte den kreativa förmåga vi vant oss vid att se från deras sida den senaste tiden. Mot slutet av halvleken hade Aris bud på 2-0 vid flertalet tillfällen. 


PAOK:s tränare Razvan Lucescu slipade på en del saker i paus och gjorde även ett par byten. Det resulterade i att laget fick lite mer bollinnehav samtidigt som Aris inte hade samma intensitet i sitt spel. 1-1 kom på straff från Stefan Schwab i 67:e minuten. Bara ett par minuter senare hade PAOK fullbordat vändningen. Andrija Zivkovic tryckte in 1-2. Ett mål som först dömdes bort för offside men som senare godkändes efter VAR-granskning. Sista delen av derbyt blev mäkta stökigt. Bråk mellan ledare/spelare, bengaler och andra tillbehör östes in på planen och Aris ägare Thodoris Karypidis tog sig ner till sidlinjen för att göra upp med Lucescu, [Highlights]. Domare var svenske Mohammed Al-Hakim. Han hade en på alla sätt och vis tuff match där uppgiften inte blev enklare för hans del eftersom han saknar matchvana samt erfarenhet av VAR. PAOK tog tre starka tillika blytunga poäng medan Aris sköt sig själva i foten till viss del. Bäst på plan för PAOK var Douglas Augusto och Andrija Zivkovic. 

Domarfokus skulle tyvärr även bli fallet till stor del i huvudstadsderbyt mellan AEK och Panathinaikos senare på kvällen. Före kickoff skulle en grekisk fotbollslegend hyllas, AEK-ikonen Mimis Papaioannou. Han avled i förra veckan. Därav hyllades den forne storspelaren med med ett tifo och uppmärksammades vidare i Nea Filadelfeia på flera olika sätt. Derbyt i sig var högintensivt med mycket kampinslag. Panathinaikos hade en sanslös trippelchans omgående i den andra halvleken men utöver det hade de gröna inga fler nämnvärda målchanser. AEK i sin tur hade heller inte många klara målchanser att skriva hem om i matchen. Domaren från Montenegro, Nikola Dabanovic stod ofta i centrum. T.ex. i första halvlek efter att han förskonat AEK:s Nordin Amrabat från ett andra gula kort vid två tillfällen. I ett fullständigt kaotiskt avslut på matchen dömde han straff till AEK vilket han sedan tog tillbaka efter kommunikation med VAR utan att ens gå ut och se situationen igen på monitorn för sig själv. En riktig holmgång på Agia Sophia slutade 0-0, [Highlights]. Bäst på plan var Panathinaikos skicklige isländske landslagsmittback Hordur Magnusson. Landslagsuppehållet kommer ganska lägligt för AEK. "Enosis" har haft det lite kämpigare med insatserna de senaste veckorna jämfört med tidigare under säsongen. Panathinaikos i sin tur är förhållandevis nöjda med poängen i Nea Filadelfeia där de visade prov på att de är en stark enhet. 

Tabelläget är nu enligt följande:
 
Dramat är igång och domarfokuset kommer inte vara mindre under landslagsuppehållet. Redan idag måndag (20/3) har saker skett. Olympiakos ägare tillika Super Leagues ordförande Vangelis Marinakis besökte förbundskontoret och ska enligt uppgifter ha kommit överens med dem om att ligan ska hjälpa till att försöka få in elitdomare till samtliga kvarstående derbyn. Återstår dock att se hur övriga klubbar ställer sig till detta och om ett sådant samarbete kan utföras i praktiken samt vad reglementet säger om saken. Som undertecknad tidigare nämnt får vi hoppas det hela inte urartar fullständigt utan att vi kan få fortsätta njuta av att vi har detta historiskt tighta läge i tabellen med många stormatcher framför oss. Playoffen är tillbaka med omgång 2 söndag den 2/4.

Andreas Mitsis2023-03-20 16:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland