Slovakien slutspelsklart - efter väntat kryss

Slovakien slutspelsklart - efter väntat kryss

För första gången sedan EM i Frankrike 2016 spelar Slovakien slutspel i ett mästerskap igen. Under onsdagskvällen kom det ack så väntade krysset i den sista gruppspelsmatchen, när mötet med Rumänien slutade 1-1 i Frankfurt.

Det blev något av en "due due" - men i light-version.

Mötet mellan Slovakien och Rumänien behövde ingen vinnare på förhand då de båda skulle klara sig på ett kryss, men på Waldstadion i Frankfurt inleddes dock matchen piggt och med seger i fokus för såväl de blå- som de gulklädda.
Slovakien tog likt i matchen mot Ukraina något av ett kommando ju längre halvleken gick. Rumänerna stack titt som tätt upp och hotade Martin Dúbravka i målet, som dock höll tätt innan åtminstone hans lagkamrater skulle öppna målskyttet. Juraj Kucka serverade Ondrej Duda med ett perfekt inlägg mot straffområdet där Hellas Verona-mittfältaren med pannan satte 1-0. 

Efter fullträffen behöll Slovakien trycket länge. Man lät inte rumänerna till några alltför stora chanser, medan man också själva hade god kontroll på matchbilden. Men strax innan halvtidsvilan föll Ianis Hagi lätt strax utanför straffområdet varpå domare Daniel Siebert blåste för frispark. Efter att VAR-rummet granskat förseelsen blåste domaren istället för straff, märkligt nog utan att titta på situationen själv, och från elvameterspunkten fullständigt dunkade Razvan Marin sedermera in kvitteringen.

Målet kom i ett läge där slovakerna hade momentum - ett momentum som istället vände till rumänernas fördel. In till den andra halvleken var de gulklädda något mer aktiva framåt - men ju längre halvleken gick desto mer avskalat blev tempot. När dessutom himlen öppnade sig över Frankfurt blev planen också svårspelad, med passningar som fastnade i gräset och studsar som var oförutsägbara. Någon "gå-fotboll" var det dock inte tal om. Lagen tog förvisso inga större risker, framförallt inte på den vattensjuka mattan, men initativen fanns ändå där även mot slutet av matchen. 
  Efter 90 minuter plus tillägg stod det klart. 1-1 på tavlan innebar att båda lagen gick vidare på fyra poäng - vilket gav de smått udda scenerna där såväl slovakiska som rumänska supportrar och spelare firade vilt. I en grupp som på förhand sågs som EM:s svagaste (och tråkigaste) blev istället den mest spektakulära och jämna. Alla slog alla vilket innebar att samtliga (!) lag till slut hamnade på fyra poäng. Ukraina föll därmed på svagast målskillnad och blev det första laget någonsin att inte ta sig till slutspelt på fyra poäng.

Slovakerna hade chans på en historisk förstaplats, men hamnade istället bland de bästa treorna. Att nå slutspelet var den stora målsättningen och så här i efterhand hade även en förstaplats givit ett tufft motstånd i åttondelsfinalen. Nu är dock allt annat en bonus när Fransesco Calzonas gäng ställs mot England i Gelsenkirchen på lördag - ett England som haltat sig igenom gruppspelet och fått massiv kritik för sitt spel trots att laget till slut vann sin grupp.

För Slovakiens del skapar det ett närmast perfekt läge att stör än mer salt i såren - och kanske till och med upprepa skalpen mot Belgien.

– EM-guiden hittar du här.
– Statistik och tabell från EM hittar du här.


Verime.
Slovensko do toho!


-Spelarbetyg, 1-5-

-3- Martin Dúbravka
En desto mer stabil insats av Dúbravka denna gång. Gjorde någon miss i sitt uppspel, men verkade annars trygg där bak och räddade det han skulle. Chanslös på straffen.

-3,5- Peter Pekarík
Den evigt unge Pekarík fortsätter att leverera. Inga minnesvärda misstag och bra fart på sin kant. Serverade Strelec till ett bra läge dessutom.

-2- Denis Vavro
Slarvade mycket till och från, men gjorde annars en helt okej insats. Kom till matchen med tidigare sjukdomsproblematik.

-2- Milan Škriniar
Höll på att kosta Slovakien slutspelsplatsen med en miss i eget straffområdet - något han dock räddade upp. Styrde annars spelet väl och hade flest passningar av alla på planen.

-2,5- Dávid Hancko
Orsakade förvisso straffen, som dock var något billig, men i övrigt i princip felfri. Hade många fina inspel och själv en styrning som höll på att ge laget ledningen.

-3,5- Ondrej Duda
Duda jobbade verkligen till sig det här målet. Har gjort ett riktigt fint mästerskap och var väldigt trygg och säker på mittfältet även denna gång.

-4,5- Stanislav Lobotka
Återigen utsedd till matchen spelare. Statistik likt ingen annan, Lobotkas närvaro är något utöver det vanliga. 100% på i princip varenda parameter.

-2- Juraj Kucka
Kucka har nu producerat assists till två av tre slovakiska mål i turneringen. Det märks dock inte i hans spel. Slarvar oftast i uppspelen och slår felpassningar som kan bli helt avgörande åt andra hållet. Tröttheten börjar smyga sig på för 37-åringen.

-2,5- Lukáš Haraslín
Aktiv på sin kant och ville verkligen göra mål. Hade ett skott strax utanför, men tog annars inte lika mycket plats som tidigare.

-2- Ivan Schranz
Inget mål denna gång för Schranz, som dock jobbade till sig några chanser och gjorde en del jobb i det tysta.

-1,5- Dávid Strelec
Strelec försöker och försöker, men det vill sig inte. Fick chansen från start istället för Bozeník och gav väl inte riktigt intrycket att han skulle bli någon frälsare. Hade ett par halvchanser, men inte särskilt mycket mer.

-2- Tomáš Suslov
Pigg som vanligt i sina inhopp, men kom in i ett läge i matchen där tempot höll på att gå ner. Borde kanske ha fått chansen från start i denna match för att visa vad han kan åstadkomma med mer speltid.

-2- Róbert Bozeník
Det blev ett inhopp denna gång - och vilket inhopp det kunde ha blivit! Vann direkt bollen starkt på offensiv planhalva och höll på att skapa ett superläge. Utgjorde därefter ingen större fara och blev likt Suslov inbytt när inte något av lagen direkt öste på med chanser.

Matúš Bero, Dávid Duriš, Norbert Gyömber (inbytta 92'): Spelade för kort tid för att betygsättas.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2024-06-27 10:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM