Stade Vélodrome, 2021-04-30 21:00

Marseille - Strasbourg
1 - 1

Syndromet som Marseille behöver bli kvitt med

Marseille hade ett drömläge att tillfälligt ta över femteplatsen från RC Lens när man ikväll mötte RC Strasbourg, så blev det inte. “Olympierna” var aldrig riktigt nära de tre poängen när väl matchen blåstes av, RC Strasbourg lär inte vara speciellt nöjda med krysset dem heller då man tog ledningen i den 73:e minuten genom Stefan Mitrovic.

Det var en tillknäppt historia som erbjöds under fredagskvällen. Strasbourg som reste ned från östra Frankrike hade packat med sig en elva man stor buss som ställdes framför det egna målet. Med några mindre hotande uppstick i den första halvleken och en formation som på förhand beskrevs som en 5-3-2 formation visade sig mer vara någon form av 6-4 uppställning. Det var upplagt för ett massivt bollinnehav för Olympique de Marseille, någonting som tidigare varit lyckosamt under Jorge Sampaoli. Det visade sig bli den raka motsatsen, Marseille hade nämligen extremt svårt att skapa “klara” målchanser. Bortser man från Leonardi Balerdis drömläge i den 16:e minuten skapade Marseille i stort sett ingenting under matchens 90 minuter.

Vad krävs för att ta kommandot?
När Stade Reims förra fredagen tog ledningen i matchens 38:e minut hade Marseille varit bleka, mycket bleka. Därefter tog L’OM tag i matchen och innan domaren blåste för halvtid hade både Dimitri Payet och Arek Milik hittat nätet. Skillnaden idag var att Strasbourg gjorde mål i 76:e minuten innan Marseille visade ett tecken på desperation vilket gjorde att man helt enkelt inte hann vända matchen, trots matchens innebörd.

Att inte kunna ta tag i en match och leda den från början till slut är Marseille stora problem för tillfället, det är ett syndrom som Marseille behöver bli kvitt med, illa kvickt. För att de ska kunna ske måste de ledande spelarna vara just ledare och visa övriga. Annars blir drömmarna och ambitionerna om att spela i europa nästa säsong, endast drömmar och ambitioner.

Tillbaka till grunderna…
Blir den samlade känslan efter kvällens match. Strasbourg gjorde visserligen allt vad de kunde för att störa Marseille med sitt låga försvar, men om man ska vara ärlig sattes den elva man stora bussen från nordöst aldrig på prov. Mycket tack vare det kvalitets lösa passningsspelet. Studsande passningar, lösa passningar och passningar slagna i blindo gjorde att Strasbourg alltid låg rätt i försvaret. Rådet till Jorge Sampaoli och hans lag är att nöta passningar under kommande vecka.

Han levde alltså?
När den argentinska anfallaren Dario “Pipa” Benedetto byttes in i jakten på en kvittering i slutskedet av matchen pirrade det till sådär lagom mycket i magen. Trots det blev han poängräddare när han assisterad av inhopparen Luis Henrique nickade in 1-1 i den 86:e minuten. Benedetto som inte gjort mål sedan förlusten mot Nimes i mitten av januari har under senare tid varit i den kallaste av frysboxar. Idag blev han dock målskytt men en fortsättning för Benedetto i Marseille bör ses som omöjlig.