2020-09-11 21:00

Bordeaux - Lyon

Tufft test för Gassets Bordeaux

Tufft test för Gassets Bordeaux

Ett förhoppningsvis utvilat Bordeaux tar sig an CL-semifinalisterna Lyon.

Ligue 1-omstartar efter uppehållet. Vi är redan i omgång tre när Lyon kommer på besök.

Gästerna OL har bra hunnit spela en match. Där städade CL-semifinalisterna av Dijon med 4-1. Sett till sommaren och ligainledningen är det alltså en riktigt tuff uppgift som väntar.

Allt är dock inte frid och fröjd i Aulas klubb. En handfull spelare har flyttat eller är på väg bort. Reine-Adélaïde dras med en skada och mittfältsmotorn Aouar har haft corona-problem och omges av flyttrykten. Även Depay kan vara på väg bort.

Trots det kan man ställa upp med en slagkraftig startelva. Kanske så här:
Lopes – Dubois, Denayer, Marcelo, Andersen, Cornet – Bruno Guimarães, Caqueret – Aouar – Dembélé, Depay.
 
***

Till skillnad från Lyon (med ett tiotal landslagsspelare) har Bordeaux nye tränare Jean-Louis Gasset kunnat arbeta i lugn och ro under uppehållet. Endast Benito (Schweiz) och Costil (tredjemålvakt med Frankrike mot Kroatien) har lämnat träningsanläggningen de senaste två veckorna.

Även om ingen av dem lär starta så är både Pablo och Adli tillbaka i full träning. Till fredagen saknas endast unga energiinjektionen Zerkane som både är skadad och avstängd.

Förra säsongens möte i Bordeaux blev en mardröm. I historieböckerna står det bara 1-2. Vi som var där fick se ett ynkligt Girondins. Då såg spelarna knappt vakna ut när de klev in för avspark – den här gången hoppas vi på piggare ben mot kanske något landslags- och reseslitna motståndare.

Backlinje och defensivt mittfält borde ta ut sig själv. Ligans bästa försvar (noll insläppte mål!) lär testas mot CL-vana Lyonspelare. Framför den flyttar vi väl inte på Otávio – Basic?

I offensiven finns fler alternativ där De Préville och Maja måste vara givna. Vem i trion Hwang, Kalu och Oudin som bänkas får visa sig. Känner vi Gasset rätt lär Bordeaux försöka använda kanterna så mycket som möjligt. Hwang på bänken i så fall.

Med en andraplats och ett tätt försvarsspel efter två omgångar har les Girondins fått det lugn man så väl behövde efter den förra kaossäsongen. Nu har Gasset, som klev in till premiären utan att ha sett laget spela en enda träningsmatch, fått tid att jobba.

Låt det visa sig fredag kväll. Bordeaux – Lyon blir allt som oftast stökiga historier. För de som tippar: helgardera.

***

Min startelva: Costil – Sabaly, Baysse, Koscielny, Benito – Otávio, Basic – Oudin, De Préville, Kalu – Maja.

Avspark 21:00, 11 september, på Stade Matmut Atlantique i Bordeaux. Arenan kommer att släppa in upp till 5 000 åskådare.
TV: Viaplay

John Cederblad2020-09-10 17:15:00

Fler artiklar om Bordeaux