Uppdukat för viktigt möte på Friends Arena
Två sena mål från landslaget medförde tre sköna poäng från Georgien.

Landslaget tog en fullt välbehövlig trepoängare borta mot Georgien under lördagskvällen. 0-2 skrevs siffrorna till men segern satt långt inne och prestationen lämnande en del över att önska. Bakasetas på straff och Pelkas blev målskyttarna. Härnäst väntar på tisdag ett mycket viktigt möte med Sverige på Friends Arena.

Tre poäng var i princip ett måste för att hoppet om VM skulle fortsätta leva vidare och landslaget leverade de tre poängen mot Georgien på bortaplan under lördagskvällen (9/10). Matchen spelades i Batumi och genomfördes inför tomma läktare. Det med anledningen av att nationen var och är i sorg efter en tragedi där ett hus kollapsade i just Batumi vilket tyvärr medförde flertalet avlidna personer. Det georgiska fotbollsförbundet ställde en förfrågan till UEFA/FIFA om att skjuta upp matchen men nekades.

Förbundskapten van ´t Schip valde den väntade elvan formerad i ett 3-4-1-2/5-3-2 system. Masouras fick starta i anfallet bredvid Pavlidis och Siopis gick in på mittfältet intill Bouchalakis i skadade Zecas frånvaro. Mötet inleddes med ett bortdömt mål från Pavlidis bara 10 minuter in på matchen. VAR klev in i handlingen för första men inte sista gången i matchen och gjorde bedömningen att hela bollen hade hunnit ut över kortlinjen innan Androutsos hann upp den och serverade AZ-anfallaren. Någon stillbild över situationen fick vi inte ta del av. Det fick vi inte heller göra några minuter senare när det såg ut som att Georgiens målvakt Loria backade in med bollen i mål på en nick från Tzavellas i den 24 matchminuten. Inga bilder från någon goalline technology check kablades ut. Georgien satt rätt lågt med sitt lag och väntade på rätt lägen att ställa om via framförallt skicklige Kvaratskhelia. Landslaget hade svårt att skapa riktiga målchanser utan saknade lite kreativitet och det tog för lång tid i uppspelsfasen.

0-0 i paus och för att få lite mer intensitet och kreativitet bytte van ´t Schip in Pelkas till den andra halvken istället för Pavlidis som hade haft en svag första halvek. Laget spelade därmed utan någon riktig anfallare på planen men matchbilden blev även i andra halvek snarlik den i första. En hel del bollinnehav som var svårt att konvertera till några heta målchanser. Trots att vi jagade ett mål för att förhoppningen om Qatar skulle leva vidare fortsatte van ´t Schip med tre mittbackar där bak och ett två defensiva centrala mittfältare fram tills den 85:e minuten när Siopis lämnade planen till förmån för Mantalos. När vi närmade oss 90 spelade minuter kom kanske andra halvleks bästa målchans när inhoppande Tzolis skar in från vänsterkanten men sköt en bit över i ett bra läge. Kort därefter dömdes det straff efter en VAR-check. Hatzidiakos nick blockerads av en aningen utsträckt arm och fram klev kapten Tasos Bakasetas och sköt distinkt in ett förlösande ledningsmål. På tilläggstid ökade Dimitris Pelkas på ledningen till 0-2 vilket också var hans första mål i landslagsdressen, [Målen].

Tre sköna och livsviktiga poäng i kampen med framförallt Sverige om andraplatsen i gruppen. En andraplats som innebär ett tufft playoffspel. Prestationen i sig var inget vidare denna gång varken från spelarna generellt sett eller från van ´t Schip på bänken som i synnerhet dröjde med byten/förändringar. De spelare vilka dock förtjänar en del beröm efter gårdagen är stabile Vlachodimos i mål, Mavropanos i backlinjen, Bouchalakis som är ovärderlig på centralt mittfält samt Bakasetas vars produktivitet och form håller i sig. Nu bär det av till Sverige och närmare bestämt Friends Arena i Solna för ännu en bortamatch. Matchen har cupfinalkaraktär runt sig eftersom vi spelar för att möjligheterna till VM ska finnas kvar inför de två sista kvalomgångarna i november. Vinst skulle medföra rejält hopp om både en andra eller t.o.m. en förstaplats och att vi går upp på lika många poäng som tvåan Sverige. Ett oavgjort resultat skulle förlänga hoppet men innebära svåra förutsättningar medan en förlust i praktiken släcker alla utsikter om ett VM-slutspel. Tzavellas drog på sig ett gult kort mot Georgien vilket gör att han är avstängd på tisdag kväll (12/10) mot Sverige. Det är tyvärr ytterligare ett mycket tungt avbräck efter skadan på mittfältsmotorn Zeca. Väljer holländaren att starta med 3-4-1-2/5-3-2 systemet även i Sverige vilket är det mest troliga kan det exempelvis bli Stafylidis till vänster i trebackslinjen bredvid Mavropanos och Hatzidiakos vilket känns sådär på förhand. Ett annat alternativ är att van ´t Schip vågar sig på att spela Giannoulis i den rollen igen vilket inte slog helt väl ut i 1-1 matchen borta mot Kosovo förra månaden. Väljs 4-2-3-1 alternativet kan Mavropanos/Hatzidiakos bilda mittlås plus att Masouras kan spela i sin normala wingerposition ute till höger och ge Androutsos välbehövligt understöd i defensiven mot Emil Forsberg. Offensivt finns fina valmöjligheter för van ´t Schip men faktum är att det väntar en riktigt tuff utmaning i Solna.