Kvalförutsättningar – division 1 till allsvenskan

Kvalförutsättningar – division 1 till allsvenskan

Den svenska fotbollssäsongen är till ända och som vanligt är det ett gäng klubbar som kommer vara involverade i kvalspel. Nedan finner ni alla förutsättningar från division 1 till allsvenskan.

Kval till Allsvenskan (spelas 23-26/11) 
Efter en gastkramande sista omgång i allsvenskan står det klart att det blir Brommapojkarna som ställs mot Utsikten i kvalet till allsvenskan. Brommapojkarna gjorde vad man skulle mot Häcken och såg länge ut att slippa kval, då IFK Göteborg både låg under, och länge hade oavgjort i måstematchen borta mot Varberg. Men i den 95:e minuten avgjorde Blåvitt på Påskbergsvallen, och spelar därmed allsvensk fotboll 2024. 

Kval till Superettan (spelas 23-26/11) 
Inför den sista omgången var det flera lag som riskerade att åka ur. Örgryte behövde vinna mot Landskrona och Skövde behövde besegra Helsingborg för att inte åka ur. Det bjöds på några osannolika svängningar och vändningar under lördagen, vilket slutade med att Jönköping Södra tillsammans med Eskilstuna till slut degraderades till division 1. Och i och med att både ÖIS och Skövde vann sina matcher, får de en chans att kvala sig kvar i superettan. En annan klubb som var indragna i den absoluta bottenstriden var anrika Helsingborg, som till slut klarade sig från kval med nöd och näppe. 

Spelordning kval
Falkenbergs FF-Skövde AIK
Nordic United FC-Örgryte IS

Kval till Ettan (kvalomgång 1 spelas 28/10 - 12/11, kvalomgång 2 spelas 18-19/11 och 25-26/11)

De sex divisionstvåorna i division 2, spelar kvalomgång 1 i två trelagsgrupper.

Respektive gruppsegrare går sedan vidare till kvalomgång 2 och spelar där parvis mot de på 13:e plats placerade lagen i division 1, om två platser i division 1 2024.


Efter otrolig dramatik i division 1 södra, där sju lag inför den sista omgången riskerade att åka ur, blev det till slut Ängelholm som får kvala för att stanna kvar.  I den norra divisionen var det nästan lika dramatiskt. Det hela slutade med att Stocksund till slut knep kvalplatsen före Motala på bättre målskillnad. 

Gruppindelning
Grupp 1: A Norrland – B Norra Svealand – C Södra Svealand   
Grupp 2: A Norra Götaland – B Västra Götaland – C Södra Götaland

Källa: Svenska Fotbollsförbundet

SvenskaFans.com2023-11-12 18:50:00

Fler artiklar om SvenskaFans