Tele2 Arena, 2023-09-03 15:00

Hammarby - AIK
4 - 2

4–2 mot Gnaget, en SMASH-hit!
Bild på tifot som skapats av Hammarbys tifogrupp för att hylla "Söderstadion", en arena som vi lämnade för 10 år sedan.

4–2 mot Gnaget, en SMASH-hit!

För oss inbitna supportrar är varje derby, förutom det mot BP, nervösa och viktiga historier. Så också denna gång, mot Gnaget, på ”Nya Söderstadion”. För mig personligen är placeringen i totaltabellen det allra viktigaste, men tabellen för ”Bäst i Stockholm” ligger inte långt efter och som enskilda segrar så finns det inget skönare än en derbyseger.

Det var heller ingen hemlighet, innan matchen startade, att Hammarby var väldigt sugna på att ta revansch efter den genomusla prestationen på Friends Arena i våras, i en match som de flesta Hammarbysupportrars ögon, hittills, ser som säsongens sämsta insats. AIK å andra sidan befinner sig i ett prekärt läge i bottenskiktet av tabellen och hoppades på att fylla på den mer positiva resultatraden på slutet med ytterligare en seger.

Väl på plats informerade speakern att matchen skulle bli 10 minuter försenad och skulle starta 15:10, vilken den också gjorde eftersom varken hemma- eller bortaklacken stod för någon pyroteknik att tala om. Dock var det som brukligt tifo på plats, där bortalaget slog fast att de var de som äger gatorna medan Hammarby istället valde att hylla Söderstadion, då det är 10 år sedan vi lämnade den arenan.

Första halvlek

En av mina stora farhågor innan match var att det skulle bli en taktisk match i lågt tempo, men den farhågan kom direkt på skam då både lagen haft en superchans var att ta ledningen när tre minuter var spelade. Hammarby hade den första chansen där vår nya spanjor Llinares fick en boll i djupled och lyckades hitta in till Jusef Erabi. Jusef får dock en rejäl felträff på sitt skott och bollen går ut till inspark. AIK:s chans är ännu vassare när Modesto kommer loss på högerkanten och hittar in till Pittas som skarvar bollen mot mål. Tiden tycks stanna innan bollen tar i bortre stolpen. Nära nära.

Efter denna raketstart tar Hammarby över och skapar tryck. Men närmare en några avslut utanför kommer man inte innan man drabbas av en kalldusch när AIKs, för dagen, bäste spelare Anton Saletros hittar fram till Omar Faraj med en smart passning. Faraj gör inget misstag utan placerar in bollen i mål till vänster om Oliver Dovin.

Vi har nu spelat 24 minuter av matchen och som tur för oss Hammarbysupportrar tar de inte lång tid innan kvitteringen är ett faktum. Bollen hittar, efter ett fint anfall, fram till Fredrik Hammar, strax utanför straffområdet. Hammar drar på ett hårt skott som Nordfeldt i AIK-kassen gör en parad på, men det vill sig inte bättre, för AIKs del, att bollen går ut till en stekhet Jusef Erabi som sätter returen i mål. Den lättnad som infinner sig bland hemmasupportrar går nästan att ta på. Vi är med igen.

Resten av halvleken går lite mer i bortalagets regi, dock utan att skapa några riktigt stora chanser, så 1–1 känns rättvist i halvtid.

Andra halvlek

I slutet av första halvlek åkte Loret Sadiku på en smäll och efter halvtidsvilan så ersätts han av Viktor Djukanovic och Fredrik Hammar flyttar ned på Sadikus plats på det defensiva mittfältet. Besara tar också en mer defensiv position än tidigare och Adi Nalic tar hans plats som offensiv spets.

Även i andra halvlek kommer Hammarby ut riktigt bra och tar initiativet rejält. Det syns verkligen att man vill vinna denna match. I den 58e minuten tilldöms hemmalaget en ganska billig frispark, vilket AIKs tränare Henning Berg är rejält upprörd över, och inte blir han mindre upprörd då han får se Nahir Besara stega fram och skicka in bollen i det vänstra krysset. Ett mycket snyggt mål av en riktig artist.

Målet ger Hammarby ännu mer vind i ryggen och sju minuter senare startar man en kontring. Besara hittar Erabi, som hittar Djukanovic, som i sin tur gör som han brukar och skjuter in bollen i bortre gavel. Glädjen är nu total och ledningen känns rätt trygg även om AIK förstås ligger på för att reducera. Hemmalaget har också ett par riktigt bra kontringslägen men lyckas inte konvertera dem i ytterligare mål.

Istället skall det, som brukligt, bli spännande igen då två inbytta AIK-spelare, Celina och Thychosen kombinerar, där den senare kommer helt fri och placerar säkert in 2–3. Helt plötsligt är det match igen och tankarna går till förra säsongens match, som slutade 3-3 även om vi då spelade ut ”Gnaget”.

Det går ytterligare 12 minuter innan Markus Karlsson byts in istället för Llinares, som gjort en mycket bra match, och Strand flyttar över till vänster. ”Mackan” tackar för förtroendet och slår en läcker passning till Viktor Djukanovic strax utanför straffområdet. Djukanovic vänder på en femöring och trycker in bollen via ribban med vänsterfoten. Målet känns som spiken i AIK-kistan och så blir det också även om Oliver Dovin tvingas till en mycket avancerad räddning på ett vasst skott. Matchen slutar 4–2 till Hammarby.

Kommentarer

Givetvis känner man en enorm lycka efteråt och det är bara att stå och njuta medan ramsor om Gnaget i Superettan fyller arenan. Det känns extra speciellt varje gång vi lyckas slå just AIK då minnena finns kvar från alla dessa matcher man såg på plats på Råsunda, matcher som väldigt sällan gick Hammarbys väg.

Helt klart är att något väldigt positivt har hänt med Hammarby efter sommaruppehållet och då framför allt efter övergången från 4-3-3 till 3-5-2. Faktum är att vi endast har en förlust, på de sju senaste matcherna och det är bortaförlusten mot Twente.

Skillnaden från i våras är enorm, både offensivt och defensivt och nu spelar vi som ett lag istället för ett gäng individualister. Nu bröts också trenden med att vi inte lyckats vända någon match, under Marti Cifuentes, när vi har hamnat i underläge, och i vilken annan match kunde de ha varit mer passande än i ett hett derby mot Gnaget.

Under våren har jag varit ganska kritisk till både Marti och vårt spelsätt, men i och med dagens seger är det bara att bocka och buga för Marti och hans team som lyckats genomföra denna totala scenförändring från i våras, och det med i stort sett samma trupp. Starkt jobbat Seniõr Cifuentes! Det blev som du ville, det vill säga en SMASH av AIK.

Många i Hammarby var riktigt bra idag, men jag måste ge en extra eloge till några spelare. Adi Nalic börjar hitta formen och visa vad han kan. Han ser betydligt rappare ut i både löpningar och tempoväxlingar än tidigare. En annan spelare som var grym idag var Jusef Erabi, som sprang och sprang och skapade feta chanser av ingenting och fick också göra ett välförtjänt mål.

Det är också tydligt att vi har fått tag i en riktigt bra vänsterback/wingback i form av spanjoren Marc Llinares. Han satte knappt en fot fel idag. Slutligen så är det viktigt med målskyttar om man vill vinna fotbollsmatcher och en sådan är Viktor Djukanovic som står för två mål på 45 spelade minuter (plus tilläggstid), och det med fullträffar från båda fötterna.

Nästa match för Hammarbys del är 17/9, då vi gästas av Malmö, ett Malmö som blandar och ger prestationsmässigt. Idag blev det, till exempel, en sen kvittering till 2-2 mot IFK Göteborg. Malmö är, förstås, ett väldigt bra lag, men som det känns nu så måste de göra en topprestation om det skall ha någon som helst chans att rubba det grön-vita tåg som börjar få upp alltmer fart. Nu fyller vi läktarna igen och visar "gröthalsarna" hur det känns att få smaka på äkta Bajenstål.

Nu skall jag göra det som jag råder alla er andra Hammarbyare att göra, och det är att NJUTA över dagens seger.
 

Göran Öberg2023-09-03 20:03:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona