Lagbanner
AVGÅ! Och andra åsikter - AIK-panelen är här

AVGÅ! Och andra åsikter - AIK-panelen är här

Världspremiär för den nya panelen. Här talar redaktionsmedlemmar, och ibland gäster, ut i sann kvällspress anda. Alla dom senaste nyheterna i AIK: Vad har varit bra och vem är det egentligen som ska avgå? Varje vecka kommer också GF's alldeles eget Råsundafetto att ge sin syn på vad som händer i AIK.

Veckans panel består av Anders Nettelbladt, Christoffer Bodin, och Micke Widerberg. Vi får också höra från Råsundafettot.



Allsvenska året 2010 gick ju sådär. Vad tycker du om dom supporterinitiativ som följt i dess spår, är AIK på väg i rätt riktning?

Anders N: Jag tycker det är bra och på tiden att AIK:s medlemmar engagerar sig mer än att bara sitta och tycka på Gnagarforum. Jag är full av beundran för dem som lägger ner mycket tid och energi att via demokratiska vägar se till att den styrelse som under året tagit det ena idiotbeslutet efter det andra avsätts, och att framtidens beslut tas av en styrelse som har förtroende av klubbens medlemmar. På kort sikt kommer den turbulens som är nu förmodligen slå mot den sportsliga satsningen 2011, men på sikt är det viktigt att det kommer in rätt folk i styrelsen och att AIK bestämmer sig för hur styrelsen ska jobba. Känslan är nu att den är alldeles för operativ och att det sitter för många personer som kanske inte bara har AIK:s bästa för ögonen i de beslut som fattas.

Christoffer B: Media må säga vad de vill, men supporterinitiativ är naturliga och berättigade vid hårt anstränga år som det av 2010. Dock måste det betonas att även om supporterinitiativen drivit upp frågor, så är det initiativen från medlemmarna som sett till att framföra dessa. Att AIK är på väg åt rätt håll är ännu för tidigt att svara på då varken ny styrelse eller tränare är vald, men det blir i varje fall nytt blod och jag är övertygad om att det inte kan bli sämre. 

Micke W: Jag tycker supporterinitiativen är helt rätt, så länge de är seriösa. Om man kommer med konkret kritik och motförslag så ser jag bara fördelar med initiativ från supportrar, men det får inte bli så att det skriks på avgångar hit och dit bara för sakens skull. AIK är på väg i rätt riktning, men det kommer att ta tid att ta sig hela vägen fram.

Råsundafettot: Det är som vanligt i AIK, när det går dåligt skriks det på att folk ska avgå. Alla ska avgå, Avgå, AVGÅ! Folk verkar ha glömt att vi hade samma styrelse med tillhörande VD när vi tog guld. Vem skrek på att någon skulle avgå då? Visst har vi en inkompetent ledning för tillfället men varför var det ingen som uppmärksammade det förra året. Det ekonomiska resultatet var i princip lika uselt 2009, det var DÅ ni borde sagt ifrån. Nej nu passar det, när det redan är kört. Vilka är det som borde avgå egentligen? Fantastiskt förresten att så många kom på medlemsmötet. Synd bara att säkert hälften blev medlemmar samma dag, och inte hade någon aning om hur ett styrelsearbete fungerar eller förstod vad som sas på mötet. Men det är klart, ni fick väl skrika AVGÅ!




Nyheten att Bangura inte skall tillhöra någon transferkorg var en av dom bästa på länge, hur bra är Mohammed egentligen?

Anders N: Mohammed Bangura är en oslipad diaman som kan gå väldigt långt. Han har fortfarande mycket att förbättra, men med rätt uppbackning av övriga medspelare kan han bli den förste AIK-spelaren sedan Kurre Hamrin som vinner skytteligan i Allsvenskan. Nu gäller det att han tränar hårt och utvecklar sitt spel för att ta ännu ett kliv nästa säsong, det kommer AIK behöva. Gällande den så kallade transferkorgen så kan man ju stillsamt undra vilka spelare i AIK som i  dagsläget är intressanta investeringar utöver den självklare Bangura? Per Karlsson ja, Pontus Engblom eller kanske Viktor Lundberg? Men i övrigt är det tunt sett till vad övriga som är i rimlig ålder har presterat.

Christoffer B: För det första är man lättad över nämnda nyheten; att placera Bangura, som AIK fotboll äger till 100 procent, i en transferkorg vore en lika bra idé som för pojkar att leka kurragömma med kardinalerna i Vatikanens Peterkyrka. För faktum kvarstår att AIK kommer få mycket pengar vid en framtida övergång av Sierraleoniern – redan vid sin unga ålder anser jag att vederbörande är den mest kompletta anfallaren i Allsvenskan. Många påstår att han är den bästa forward AIK någonsin haft, vilket är något för tidigt att säga. Jag anser framförallt att Andreas Andersson var bättre under dennes skadefria period. Däremot kan han mycket väl bli det inom en snar framtid. Bara nu inte Gnaget släpper honom för tidigt…  

Micke W: Bangura är nog en av de bästa spelarna som någonsin spelat i AIK. Hans höstsäsong saknar motstycke i allsvenskan och det är tack vare honom vi spelar i allsvenskan även nästa år. Frågan är hur Mohamed kommer att vara nästa säsong. Som jag ser det finns det två olika alternativ; antingen är han ännu bättre, med en ordentlig försäsongsträning i kroppen och med en ny lekkamrat i sin namne. Eller så kommer baksmällan. Mohamed måste vara beredd på att han kommer tas extremt hårt av motståndarbackarna. Och eftersom han spelar i Gnaget så kommer allt vara tillåtet.

Råsundafettot: Bangura är en av det bästa spelarna vi haft de senaste tio åren. Därför är det extra synd att AIK inte tar chansen och placerar Bangura i en transferkorg och tjänar lite pengar på honom. "Men vi kommer få mycket mer för honom om han får visa upp sig mer". Absolut, men har ni glömt vad som alltid händer med våra dyrgripar? Det stavas b-o-s-m-a-n. Markus Jonsson, Daniel Örlund, Ivan Obolo, Walid Atta, Jorge Ortiz (han var ingen bosman jag vet men AIK tjänade typ en påse bullar på honom) gick alla utan en krona i ersättning. Eftersom AIK är helt värdelösa på att skriva kontrakt och sälja spelare så är det lika bra att vi placerar honom i transferkorgen nu, så att vi i alla fall kan få lite deg för Bangura.




Tränarfrågan har dött lite efter att ha debatterats frenetiskt efter Alex Millers avgång. Hur bra var Miller, och vem ser du helst som hans ersättare?

Anders N: Miller var nog helt rätt person att komma in i somras för att styra upp den då havererade skutan, med tanke på att urvalet var begränsat i övrigt. Men hans ledarstil är uråldrad och fungerade inte i längden, vilket också visade sig. Det var ett helt rätt beslut att byta, och jag ser gärna hans landsman Stuart Baxter som ersättare. Det skulle om något skapa en framtidstro för AIK. 

Christoffer B:  Oavsett vad man tyckte om personligheten Alex Miller – hans stereotypiskt skotska butterhet förvandlade honom knappast till en publikcharmör – höll han i varje fall kvar AIK i Allsvenskan. Tyvärr var hans mentalitet ett för stort steg ifrån det av Stahres och Wesströms, något som blev en svårhanterad förändring för många spelare (och supportrar). Gällande AIK:s nästkommande huvudtränare, ser jag helst mig själv som ersättare, men har förståelse om mina fantastiska FM-meriter inte räcker till. Därför är mitt andraval bekantingen Rickard Norling. Rickard kan AIK och dess supportrar utantill, samt även Väsbys organisation. Lägg därtill att hans avverkade säsong i Assyriska berikat honom ytterligare med kunskaper om Superettans utbud av spelare, något ett ekonomiskt utsatt AIK onekligen kan ha nytta av vid spelarköp.

Micke W: Jag såg ingen som helst storhet i Alex Miller. Hans ledarstil passar bättre i det militära än i ett fotbollslag. På den första pressträffen sa han att han ville spela snabb och anfallsinriktad fotboll, sen gjorde han precis tvärtom. Visst skall elitfotbollsspelare tåla kritik men i Mr Millers fall gick det till en extrem överdrift. Det var Helgi Daníelsson, Ivan Turina och framför allt, Mohamed Bangura, som räddade kvar AIK i allsvenskan. Inte Alex Miller.

Självklart vore Stuart Baxter en dröm, men tyvärr tror jag inte att det är realistiskt. Istället tror jag att AIK kommer att ledas av Kim Bergstrand och Andreas Alm under nästa säsong. Ett intressant tränarpar, som säkerligen kan lyckas. Alm har varit i klubben länge och ”kan” AIK och Bergstrand gjorde det bra med BP, fram till i höstas.

Råsundafettot: Miller var en bra tränare, men precis som alla andra skulle han ju bara AVGÅ. Millers poängsnitt var betydligt bättre än Stahres/Wesströms från vårsäsongen. Om man dessutom kalkulerar med att Miller kom till ett lag i kris, med nya spelare som han inte valt själv, och där en styrelsen stängde av hans bästa spelare så kan man konstatera att han gjorde det jävligt bra. Men har var ju inte samma mysgubbe som Stahre och då måste han ju AVGÅ. Och nu står vi här igen, utan kontunitet, utan tränare och snart utan styrelse. Med andra ord, allt är som vanligt. Vem som bör ta över det sjunkande skeppet? Någon helt ny som ser på Gnaget med andra ögon och som vet hur det är att jobba under press.




Höjdpunkten för alla paneldeltagare: Veckans AVGÅ!

Anders N: Tomas Ros på Aftonbladet som utan omsvep trodde att AIK skulle bli ett nytt Väsby i Elitserien, innan säsongen. Nu får han med all rätt stå med dumstruten på.

Christoffer B: Tilldelas AIK:s busige liberian, Dulee Johson, som idag har smitit häktets karga miljö för sin dag i rättssalen. Inför densamma har man idag i Expressen kunnat läsa följande rubrik - Dulee: "Min bild är att hon ville ha sex". Vidare i kvällstidningen kan man läsa att mittfältaren yttrat följande i polisförhör: – "Hon sa nej, men hon menade inte nej." Vad jag förstått ska "Nej" vara det mest svårtolkade ordet i svenska språket...

Micke W: Självfallet fotbollsgalan. Det tog fem minuter, sen spårade det ur. I år igen. Zlatanhysterin, gullandet med MFF, buandet åt Gerndt, att de inte hyllade Göran Göransson (!), inslaget om engagerade supportrar där de missat (struntade i?) AIK, den där jävla hejarklacken, Martin Hansson, att Tobias Hysén var nominerad i år igen… är bara några saker jag störde mig på. Nej, lägg ner skiten!

Råsundafettot: Alla som ropat avgå!

Kettil Henriksson2010-11-26 19:25:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen