Bosses sena julklapp till supportrarna – presenterar Albin Ekdal
En djurgårdare har hittat hem. Albin Ekdal förväntas bli en viktig pjäs på mittfältet i Djurgårdens upplaga för 2024.

Bosses sena julklapp till supportrarna – presenterar Albin Ekdal

Bosse Andersson har inte gjort någon hemlighet av att det kommer att hända en del saker i spelartruppen under vinterfönstret. Nu är en viktig pusselbit på plats när urdjurgårdaren Albin Ekdal för första gången drar på sig den blårandiga dressen.

Det har varit en mångårig flirt. Albin Ekdal är uppvuxen i Bromma och fick sin fotbollsskolning i BP, men har aldrig gjort någon hemlighet av att både han och övriga familjen är inbitna djurgårdare. Den defensiva mittfältaren slog igenom stort när BP spelade i Allsvenskan säsongen 2007 och blev proffs i Italien redan som 18-åring.

Lämnade Sverige tidigt
Då var det mäktiga Juventus som säkrade Ekdals underskrift, men någon speltid att tala om blev det aldrig för ”la vecchia signora”. Mittfältaren kom dock snabbt att etablera sig som en pålitlig startspelare i Serie A, låt vara för klubbar på den nedre tabellhalvan. Totalt 320 matcher har det blivit i den italienska högstaligan – de flesta för Sampdoria och Cagliari. 2015–2018 blev det ett äventyr i Tyskland med Hamburger SV, men när klubben trillade ur Bundesliga hamnade Ekdal på nytt i Italien igen.

Inför sommaren 2021 hade Ekdal ett utgående kontrakt med Sampdoria och många djurgårdare hoppades då på att tiden var kommen för en flytt hem till Stockholm. Sampdoria förlängde dock kontraktet med ett år – och nästföljande sommar skrev den då 32-årige Ekdal i stället ett tvåårskontrakt med Serie B-klubben Spezia. I och med det föll nog mittfältaren bort från många djurgårdares radar. Det började kännas som att tåget hade gått och att spelaren missat chansen att flytta hem medan han fortfarande hade mycket att erbjuda på fotbollsplanen. Men Bosse Andersson var knappast en av dem, utan höll dialogen i gång. När chansen så uppenbarade sig agerade sportchefen och såg till att säkra upp en extremt rutinerad pjäs till det nykomponerade mittfält som så sakteliga börjar växa fram.

Bärande spelare för alla sina klubbar
70 A-landskamper i bagaget är inget man skojar bort och rutinen från Serie A och Bundesliga talar för sig själv. Ekdal har i princip var han än spelat varit en bärande spelare och dessutom varit förskonad från skador. Under de fem sista säsongerna i Serie A noterades mittfältaren för 153 matcher av 160 möjliga – ett imponerande facit för en spelare runt 30-strecket.

Men det finns som sagt en annan viktig faktor i sammanhanget. När Ekdal nu slår ned tältpinnarna ute på Kaknäs är det på sätt och vis en cirkel som sluts. Familjen flyttar hem till Stockholm och äntligen får Albin dra på sig DIF-tröjan, efter att under de senaste åren ha fått nöja sig med att följa lillebror Hjalmars framfart i klubben.

"En dröm som går i uppfyllelse"
Det är också en spelare som har svårt att dölja sin förtjusning över att ha ”kommit hem”:

– Det känns otroligt spännande. Det är en dröm som går i uppfyllelse och det har varit flera år nu som jag har velat spela i Djurgården. Det har egentligen varit en pojkdröm sedan jag gick och kollade på Stadion, säger Ekdal idag till dif.se.

– Jag och Bosse har väl alltid haft en hyfsad kontakt under de senaste åren. Jag har hintat om att jag vill spela i Djurgården och Bosse har förstått att det är allvar. Men senaste 2-3 månaderna har det varit mycket snack oss emellan, absolut, fortsätter spelaren.

Albin Ekdal ser också fram emot att träffa övriga truppen när laget samlas i början av januari:
– Det är alltid lite spänt och nervöst när man kommer in i en ny grupp där alla känner alla men samtidigt får jag äntligen prata svenska i ett omklädningsrum vilket jag har sett fram emot. Men Danielson och Mange har jag känt länge och dessutom spelat med. Jag ser fram emot att lära känna hela gruppen.

Bosse Andersson har förstås även han en hel del att säga om sin senaste värvning:
– Albin har varit utlandsproffs länge och återvänder till Stockholm efter en lång framgångsrik karriär med bland annat 70 spelade A-landskamper. Han har varit tydlig med att han vill komma till Djurgården en tid. Vi har haft diskussioner tidigare också och nu är det glädjande att det är klart.

– Vi får hit en spelare som är en ledare både på och utanför planen, som kan dela med sig av massor av erfarenhet till gruppen. Han är ambitiös och målmedveten inför de kommande två åren och har mycket kvar att ge, och det ser vi fram emot att se honom göra i Djurgården.

Albin Ekdal får tröja nummer 8 i DIF. Han blir klubbens fjärde vintervärvning, efter mittfältskollegan Samuel Leach Holm, målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist och försvararen Miro Tenho. Mycket talar för att han inte blir den sista.

* * *

Vad tror du om Albin Ekdal i Djurgården? Borde han ha kommit tidigare eller har han fortfarande mycket att erbjuda? Gör gärna din röst hörd i kommentersfältet men tänk på att hålla en god ton.

Isak Bellman2023-12-30 17:01:00
Author

Fler artiklar om Djurgården