Dagens datum: Folkfest på Malmö Stadion
Flaggor och halsdukar i massor till allsvenska premiären 2004.

Dagens datum: Folkfest på Malmö Stadion

På dagens datum för 20 år sen, den 9 april 2004, sattes premiärpublikrekord på gamla Malmö Stadion när över 22 000 åskådare såg Malmö FF besegra Örebro SK med 5-1.

Det är 9 april 2024. Två omgångar av Allsvenskan har spelats. Superfavoriterna Malmö FF har imponerat och i deras hemmapremiär i helgen stod supportrarna för ett tifo i världsklass.

Den 9 april 2004 var det allsvensk premiär. På gamla Malmö Stadion, som snart kommer rivas, tog MFF emot Örebro SK inför rekordpublik, 22 019 åskådare. Aldrig förr hade så många sett en säsongspremiär på Malmö Stadion.

Då som nu var MFF favorittippade. Under försvarsspelsnestorn Tom Prahl hade man sen tidigare en stark defensiv med Mattias Asper i mål, Daniel Majstorovic och Olof Persson centralt, Joseph Elanga och Jon Inge Høiland på kanterna. Hasse Mattison som ankare på mittfältet för lite stadga intill lynnige kreatören Tobias Grahn. Skyttekungen från 2002 Peter Ijeh hade tagit det kontroversiella steget till IFK Göteborg. Men Niklas Skoog som man alltid kunde lite på för både mål och framspelningar fanns kvar. Inför säsongen 2004 hade man till det rustat rejält. Patrik "Bjärred" Andersson återvände hem efter många år i den europeiska toppen. Afonso Alves hämtades in från Örgryte där han snabbt växt ut till en av Allsvenskans stora behållningar. Och för att ersätta 2002 års skyttekung hade man värvat 2003 års, Igor Sypniewski från Halmstad.

Hasse Mattison gick sönder på uppvärmningen så Louay "Lolo" Chanko fick starta i hans ställe, ett tecken på truppbredden att Chanko var tolfte man. I övrigt var det ovannämnda manskap, starkast möjliga lag, Prahl formerade i en 3-5-2-uppställning.

Niklas Skoog sköt in 1-0 förbi John Alvbåge efter en kvart. Jon Inge Høiland och Tobias Grahn fyllde på innan norske mittfältaren Petter Furuseth Olsen redcuerade till 3-1 innan den första halvleken var över. Trots ledningen för MFF hade första halvlek varit hyfsat jämn och ÖSK hade sina bra perioder med. Men i andra halvlek kroknade ÖSK helt, till tränaren Stefan Lundins besvikelse. "Vi måste titta på vår träning..." sa han efter matchen. MFF drog ifrån i andra och Igor Sypniewski dödade matchen med två mål för den 5-1:a det till slut blev.

Det var både början och toppen på Sypniewskis MFF-karriär. Den forne skyttekungen gled sorligt nog djupare ner i träsket av alkoholism under våren och fick sparken till sommaren. Det blev inga fler mål i MFF för polacken.

I övrigt var det en vägvisande premiär. Storsatsande MFF fortsatte på den inslagna vägen, stod pall för trycket och vann SM-guldet före HBK, där en ung Markus Rosenberg på lån från MFF, gjorde sig till skyttekung och så när sköt HBK förbi MFF i tabelltoppen. Afonso gjorde 12 mål, "Bjärred" fick kröna karriären med ett SM-guld och Olof Persson fick sjunga Var ska vi sova inatt under firandet på Stortorget.

ÖSK slutade på en karakteristisk sjundeplats, tryggt i mitten av tabellen. Men efter säsongen fråntogs de elitlicensen av förbundet då ekonomin ansågs otillräcklig, och tvångsnedflyttades till Superettan.

Men framför allt var det storpubliken på Malmö Stadion i premiären som satte ton. Då som nu var Allsvenskan en fantastisk publikliga. MFF hade över 20 000 i publiksnitt 2004, överlägset bäst i serien.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-09 14:52:28
Author

Fler artiklar om 100 år med Allsvenskan