Damfotbollen kom äntligen hem - från Dick Kerr Ladies till The Lionesses 
England firar den historiska EM-vinsten på Wembley.

Damfotbollen kom äntligen hem - från Dick Kerr Ladies till The Lionesses 

Året var 1920 när damfotbollslaget Dick Kerr Ladies mötte St. Helens Ladies på Goodison Park i Liverpool. 53 000 personer såg matchen - ett publikrekord för en damfotbollsmatch som skulle hålla i 98 år. Men varför blev det så? Varför dröjde det så länge innan rekordet slogs när damfotbollen redan där och då var så populär?

Ni kanske har hört historien förut? När unga män i England drog ut i första världskrigets skyttevärn blev kvinnorna tvungna att ta stort ansvar hemma i samhället. De behövde göra männens jobb. Några timmar innan semifinalen i Sheffield gick jag faktiskt förbi en staty av en av dessa kvinnor, de som höll Sheffields stålindustri igång under kriget. 

Men arbetet var inte det enda kvinnorna tog över - de började också spela fotboll i mycket större utsträckning än tidigare. Och det fotbollsälskande England tog till sig de nya lagen. Lag som Dick Kerr Ladies växte oerhört mycket i popularitet och helt plötsligt var damfotbollen enorm i England. Sedan tog kriget slut och samhället skulle återvända till det nya normala. Men när damfotbollen fortsatte växa i popularitet och ibland tycktes mer populär än herrfotbollen även efter kriget tog FA (engelska fotbollsförbundet) ett drastiskt beslut. De förbjöd alla damlag att använda FA:s officiella planer. I praktiken ett förbud för damfotbollen som inte togs bort förrän 50 år senare, 1971. Den officiella orsaken var helt enkelt att fotbollen inte var lämplig för kvinnor.

FA-förbudet har skadat damfotbollen i England under lång tid och ärren finns kvar än idag. Fortfarande är det svårt för många unga engelska tjejer att välja fotboll som sport i skolan, någonting spelarna i The Lionesses också har påpekat under mästerskapets gång. 

”Football's coming home” sjöng de engelska fansen kort efter slutsignalen på Wembley i söndags. Så som de gjort så många gånger på både dam- och herrsidan - utan att nå hela vägen. Men frågan är om inte den klassiska engelska läktarsången numera passar damerna ännu bättre än herrarna? 

1921 blev den engelska damfotbollen bannlyst från de stora arenorna. Den tappade rätten till sitt eget hem. Men i söndags, inför 87 192 åskådare på Wembley, ja då kom damfotbollen äntligen hem igen. 
 

Mirjam Hjerténmirjam.hjerten@gmail.com2022-08-03 14:20:00
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam