Guldfågeln Arena, Kalmar, 2023-07-09 17:30

Kalmar FF - Elfsborg
0 - 4

Elfsborg nya serieledare - körde över Kalmar borta

Den allsvenska tabellen toppas numera av IF Elfsborg efter att man krossat Kalmar FF på bortaplan med en 4-0 seger under söndagen. Turen var minst sagt på Elfsborgs sida när hemmalaget fick rött kort på målvakten, och sedermera även styrde in två bollar i egen bur.

Om andra halvlek av matchen var en målfest, var det en desto mindre sprudlande inledning av matchen. Trots det hade Jimmy Thelin valt och ställa en offensiv elva på plan, i André Rømers frånvaro på grund av avstängning fick Emmanuel Boateng axla rollen som sexa i mittfältstrion.

Kalmar inledde starkast av lagen, och dominerade i stora delar bollinnehavet men några målchanser hade smålänningarna svårt och skapa. Elfsborg var kompakta, och det var en backlinje som inte släppte igenom mycket alls. Och när Kalmar kom igenom, stod Hakon Valdimarsson där och stabilt räddade upp situationerna.

Det var först i den 30:e minuten av matchen som det skulle börja hända saker för Elfsborg. Kalmar stod på offensiv planhalva och vände från sida till sida. Det utnyttjade Niklas Hult när han bröt en av passningarna och satte full sprint framåt i planen. Från egen planhalva löpte han och väggspelade med Jeppe Okkels in i straffområdet, och därefter kunde Hult enkelt skjuta in 0-1 till Elfsborg.

På tilläggstid av den första halvleken skulle Elfsborgs förutsättningar för en seger stärkas ytterligare. Hakon Valdimarsson slog en långboll uppåt i planen till en djupledslöpande Alexander Bernhardsson. Men den vindsnabbe göteborgaren fick en rejäl smäll när hemmalagets målvakt kom utrusande och knockade Bernhardsson i bröstet utanför straffområdet. Domare Ladebäck var snabbt uppe med det röda kortet, och Kalmar var nere på tio man.

Det sista som hände i halvleken var Sveinn Gudjohnsens frispark som gick tätt över mål, men Elfsborg gick in med en komfortabel ledning med en man mer. Trots att man gjort en av säsongens sämsta prestationer under första halvlek.

Ut till andra halvlek var det ett betydligt mer påslaget och framåtlutat Elfsborg. Man lät inte Kalmar trilla boll alls lika länge som under tidigare perioder av matchen, och pressen bet högre.

Efter sju minuter spelade var det just pressen som gav utdelning. Kalmars Elias Olsson slarvade med bollmottagningen som sista man, och Jeppe Okkels var snabb på att vinna bollen. På egen hand drev han bollen upp in i boxen och slog in 0-2 till Elfsborg framför de tillresta supportrarna från Borås.

Målet gav bortalaget ännu mer energi, och det var Elfsborg för hela slanten under stora delar. Men det skulle dröja förrän till sista kvarten av matchen innan målen började att rassla in för Elfsborg.

Inbytta Besfort Zeneli visade på lovande kvalitéer när han i den 77:e matchminuten utanför boxen drog på ett stenhårt skott som tog på en försvarare och ändrade riktning rakt in i mål, och 0-3 till Elfsborg. Två minuter senare var det dags igen, Ahmed Qasem hade tagit över på högeryttern och hittade fram ute på kanten. Han passade bollen snett inåt bakåt mot Johan Larsson som slog till på ett tillslag och in i mål till 0-4.

I den 84:e minuten fick även ett av Elfsborgs senaste nyförvärv göra debut i allsvenskan, Jalal Abdullai, ett namn värt att lägga på minnet. 18-åringen från Ghana pulvriserade varenda försvarare han mötte, och jagade kopiöst längs fram på den korta tid han var inne. Dessutom skapade han på egen hand två målchanser, och med sekunder kvar av matchen kom han fri med målvakten men hans skott gick utanför mål.

Men 0-4 stod sig till att lagen hade spelat 92 minuter, när domare Ladebäck blåste av matchen till Elfsborgs stora glädje. Nu leder man serien, med en poäng ner till Malmö FF och härnäst väntar ett sargat IFK Göteborg på hemmaplan. Det kan bara bli bättre.

IF Elfsborgs startelva: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult (84’) – Emmanuel Boateng (84’), Michael Baidoo, Ahmed Qasem (84’) – Alexander Bernhardsson (71’), Sveinn Gudjohnsen (71’), Jeppe Okkels.

Avbytare: Tim Rönning, Buhari Ibrahim, Gustav Henriksson, André Boman (84’), Noah Söderberg (84’), Kevin Holmén, Besfort Zeneli (71’), Per Frick (71’), Jalal Abdullai (84’).