Elfsborg vann i cuppremiären mot Gais efter två sena mål

IF Elfsborg har under försäsongen gått fyra matcher utan en enda vinst. Men i cuppremiären säkrades den första segern för Elfsborg hemma mot Gais. Efter att Sebastian Holmén sent in i matchen nickat in 1-0, en ledning som sedan utökades till 2-0 av publikfavoriten Jalal Abdulai.

Det var kylslaget, snöoväder och blåst, men inramningen på Borås Arena under premiären för svenska cupen bjöd på desto mer värme. Framför en av de bästa publiksiffrorna genom tiderna i cupen för Elfsborg spelade man sin allra första tävlingsmatch för säsongen.

De 5497 åskådare som hade tagit sig till arenan fick se den allsvenska tvåan ställa upp med ett rutinerat och relativt ordinarie lag. Isak Pettersson stod i mål, och Gottfrid Rapp fick chansen på en av ytterpositionerna, efter att ha gjort ett starkt träningsläger nere i Portugal.

Mot de allsvenska nykomlingarna från Göteborg var det Elfsborg som inledde matchen allra piggast, och gjorde att Gais fick fokusera de första tio minuterna av matchen på att försvara egen box. Då Elfsborg kontrollerade bollinnehavet och försökte hitta vägar fram mot mål.

Närmast kom Andri Baldursson när han drev bollen igenom straffområdet, men fälldes hårt av en gaisare. Då valde domare Granit Maqedonci att blåsa för straff till Elfsborg i den 9:onde minuten av matchen.

Michael Baidoo tog hand om bollen, och placerade den på straffpunkten för att skjuta in 1-0 och fira sin förlängning av kontraktet med Elfsborg. Men glädjen kom av sig, straffen räddades enkelt av Norrby-profilen Mergim Krasniqi och ett ledningsmål uteblev.

Elfsborg hade stor kontroll på första halvlek, och en tydlig nivåskillnad märktes mellan lagen. Men Gais lyckades ett flertal gånger kontra på Elfsborg där försvarslinjen tillsammans med Isak Pettersson var starka och kunde styra bort farliga målchanser.

Framåt för Elfsborg saknades dock spetsen, Per Frick försökte flera gånger skarva fram Hedlund och Rapp på kanterna, men slutprodukten där fanns inte. Anfallsspelet gick att betrakta som rätt hackigt, där flytet och spetsen som fanns under förra året inte riktigt visade sig. Men Andri Baldursson var närmast att få in ett ledningsmål, när han piggt bröt en boll högt upp i banan och skapade sig ett friläge, men hans avslut gick dock tätt utanför den vänstra stolpen.

Snöovädret som började under andra delen av första halvlek gav sig inte till starten på den andra halvleken. Men trots förutsättningarna var det Elfsborg som inledde starkast återigen, och skapade sig snabbt en farlig målchans. När Niklas Hult drev framåt och hittade in med en boll till Michael Baidoo i straffområdet. Ghananen sköt iväg direkt mot mål, men där stod Krasniqi i vägen ännu en gång för ett ledningsmål.

Det grönsvarta laget lyckades arbeta sig in i matchen desto längre andra halvlek gick, och satte tryck på Elfsborg emellanåt. Men det var en stark och stabil försvarsinsats av hela laget, som såg till att nollan hölls matchen igenom.

I den 67:e trodde en stor del av Elfsborgspubliken att det efterlängtade målet skulle komma när Gottfrid Rapp blev frispelad av Baldursson i straffområdet. Men Rapps vändningar i straffområdet med bollen var till hans nackdel, och avslutet gick utanför mål.

Men det skulle komma ett mål i matchen, till Elfsborgs stora glädje nästan tio minuter senare. När Sebastian Holmén nådde högst på hörnan slagen av Jens Jakob Thomasen och nickade in 1-0 till Elfsborg i den 80:e minuten. Ett mål som inte bara gav stor glädje, utan även vissa mardrömslika minnesbilder av den sista hemmatchen ifjol, när Holmén klev fram och nickade ett viktigt mål även där.

Hur som haver, gav ledningsmålet Elfsborg självförtroende i slutskedet av matchen, då man lyckades stå emot Gais fortsatta forceringar till att få till en kvittering. Istället kunde man koncentrera sig på att få till vassa kontringar, där både inbytta Camil Jebara och Jalal Abdulai stod för flera fina aktioner framåt i deras försök att utöka ledningen.

Det var även publikcharmören Jalal Abdulai som skulle få det sista ordet i matchen. Efter att Besfort Zeneli och Michael Baidoo stått för ett fint samarbete i boxen hittade bollen till Jalal Abdulai som tryckte upp den i nättaket till 2-0 för Elfsborg.

Målet punkterade matchen, och betyder att man tog med sig tre poäng vidare i cupspelet och kunde kassera in årets första vinst, i en tävlingsmatch dessutom. Härnäst väntar den andra omgången i svenska cupen borta mot Örgryte på lördag.

IF Elfsborgs startelva: Isak Pettersson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustav Henriksson, Niklas Hult – Jens Jakob Thomasen, Andri Baldursson, Michael Baidoo – Simon Hedlund (60′), Per Frick (67′), Gottfrid Rapp (67′).

Avbytare: Melker Uppenberg, André Boman, Buhari Ibrahim, Noah Söderberg, Timothy Ouma, Besfort Zeneli (90′), Ahmed Qasem (60′, 90′), Jalal Abdullai (67′), Camil Jebara (67′).