Tele2 Arena, 2024-06-02 14:00

Djurgården - Hammarby
0 - 3

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Hammarby IF
Lucas Bergvalls tid i Blåränderna är över för den här gången.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – Hammarby IF

Det tog stopp vid sex raka segrar – sedan var det dags för Stockholmsderby. DIF vek ned sig på nytt och halkar efter i tabellen. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

Orden räcker inte till
Jaha, hur börjar man en artikel likt denna? Genom åren har jag skrivit närmare 200 artiklar här på SvenskaFans, men dagens insats är en av de svåraste att sätta ord på. Supportrar och tyckare letar ofta efter syndabockar att skylla på. Vems fel var det i dag? Var det Gustav Wikheim och hans nonchalanta anfallsspel? Theo Bergvalls brist på rutin? Lucas Bergvalls oförmåga att hitta lösningar offensivt? Tränarparets byten – eller brist på byten? Bosse Andersson? Ja, listan kan göras lång. Men i slutändan handlar det om en kollektiv härdsmälta. Djurgården står återigen som förlorare efter ett derby – och nederlaget mot Bajen är ett av de värre. Föreningen behöver göra något för att på allvar få bukt på detta problem. Vad vet jag inte, men det här kan inte få fortgå. 

En olycka kommer sällan ensam
För att återgå till matchen. Djurgården klev ut relativt piggt under de inledande minuterna. Hemmasupportrarna levde sig in och reagerade på varenda domslut. Detta smittade av sig på båda lagen – kanske för mycket. Redan efter fem minuter fick Piotr Johansson ont efter en situation på offensiv planhalva. Högerbacken gjorde ett tappert försök att spela vidare, men tvingades utgå. Till mångas förvåning valde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att byta in Theo Bergvall, som aldrig startat en match i Allsvenskan. Där och då kändes det piggt att välja den yngre förmågan framför spelare som Haris Radetinac, Peter Therkildsen eller Marcus Danielson. Men det skulle visa sig bli ett mardrömsbyte. I samma minut som 19-åringen hoppade in orsakade han en straff och därifrån var uppförsbacken brant. 

Bakslag för anfallsexperimentet
I de två föregående matcherna experimenterade Kim och ”Tolle” med en offensivare laguppställning. Lucas Bergvall flyttades ned till en lägre position – där han kom mer till sin rätt. Det här öppnade upp för en offensiv kvartett bestående av Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet. Tränarna fick utdelning direkt för sin manöver då Halmstads BK och Mjällby besegrades. Mot Hammarby blev det inte samma resultat – långt ifrån. Bortsett från Gulliksen, som gjorde en okej match, gick övriga tre inte att känna igen. Det här kommer med största sannolikhet ge Bergstrand och Lagerlöf en rejäl tankeställare. I matcher mot bättre lag är det bevisligen bättre att stärka upp med en spelare som Albin Ekdal – som återigen stod för ett bra inhopp – eller Rasmus Schüller när han är tillgänglig. 

Flera avsked – vissa för gott?
Innan Allsvenskan började stod det klart att det här skulle bli Lucas Bergvalls sista match i den blårandiga dressen. Talangen hade självklart hoppats på ett bättre avsked efter ett och ett halvt år i föreningen. Han försökte bryta mönster när andra DIF-spelare gömde sig, men misslyckades med de flesta aktionerna. Det mesta talar för att det inte bara var Bergvall som gjorde sin sista match för Djurgården. Även Jacob Widell Zetterström, som ryktas till klubbar i Premier League, och Magnus Eriksson, som fått tillåtelse att prata med ett annat allsvenskt lag, spelar nog inte i Djurgården mot IFK Norrköping i juli. Det är tre spelare som har gjort mycket bra saker för Blåränderna på olika sätt. Framför allt ”Mange” Eriksson måste lyftas fram. Lagkaptenen som gjort två sejourer i klubben har blivit en ikon – det ska det senaste halvåret inte påverka. Men det behövs en ny lösning för 34-åringen – som tillbringat de flesta av vårens matcher i överdragskläder. Vem vet – kanske vänder han tillbaka i en annan roll i framtiden? 

Nytt pussel att lägga
DIF misslyckades att ta chansen och verkligen knappa in på Malmö FF – och en guldstrid med skåningarna känns avlägsen. Samtidigt lär det hända en hel del under sommaren. Flera spelare – Jacob Widell Zetterström, Magnus Eriksson och Samuel Dahl – riskerar att lämna, vilket kan sätta ytterligare käppar i hjulet. Den viktigaste frågan handlar dock om hur Lucas Bergvall ska ersättas. Ska Albin Ekdal ta platsen rakt av och att Tokmac Nguen fortsätter i nummer tio-rollen? Eller ska Tobias Gulliksen flyttas in centralt? Svaret på den frågan kan mycket väl stavas Patric Åslund. Mittfältaren avslutade tiden i Västerås SK genom att göra både mål och assist mot Kalmar FF. När Lucas Bergvall försvinner blir tränarna också av med en användbar bit i sitt mittfältspussel. Man har nu en knapp månad på sig att pröva sig fram och hitta andra lösningar – fast med andra bitar.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-06-02 18:46:00
Author

Fler artiklar om Djurgården