Studenternas, 2023-05-08 19:00

Sirius - Elfsborg
3 - 4

Femte raka för Elfsborg efter sen vändning
Jack Cooper Love:s viktiga kvittering var inte bara ett viktigt mål, utan även hans första mål i allsvenskan.

Elfsborgs formstarka trend fortsätter. Trots förlorad ledning och att man låg i underläge mot IK Sirius länge lyckades man vända och vinna under matchens sista minuter genom Jack Cooper Love och Johan Larsson.

Det var minst sagt ett formstarkt IF Elfsborg som tog sin an ett inte lika formstarkt IK Sirius på Studenternas IP. Att det var formstarka Boråsare märktes dock betydligt mindre på planen under första halvlek.

Likt första halvlek senast mot Halmstad, var det ingen bländade fotboll som producerades av Elfsborg. Man lät Sirius styra bollinnehavet och var för långsamma in i pressen stundtals. Det gjorde att hemmalaget fick chanser att avancera framåt, och man kom fram flera gånger om genom kanterna. Elfsborgs försvarsspel stod dock rätt flera gånger om, och Sebastian Holmén gjorde en ännu lysande insats.

Trots ett bristande offensivt spel av Elfsborg, lyckades man att hitta rätt i den 18:e minuten. Johan Larsson slog en fin boll upp mot en löpande Jacob Ondrejka på hans kant som slog in ett inlägg mot straffområdet. Där fanns Sveinn Aron Gudjohnsen som nickade in 0-1 framför den tillresta klacken.

Med ett ledningsmål i ryggen trodde man att Elfsborg skulle trycka på framåt för ännu ett mål. Det blev det inte, tio minuter efter sitt ledningsmål kvitterade Sirius till 1-1 genom ett otagbart skott rakt i det vänstra krysset.

Bara minuter innan halvtidspausen kom den stora smällen. Sirius fick fart genom sin kvittering. Via ett inlägg från vänsterkanten in till straffområdet rullade bollen igenom hela försvarslinjen till en helt fri Sirius spelare som dunkande in 2-1 till Uppsalaborna.

Ut till andra halvlek var det en skillnad av Elfsborgs energinivå. Likt den andra halvleken mot Halmstad fanns det en aggressivitet och högre press i spelet. Det skulle löna sig fort, när man genom ett anfall fick frispark på vänsterkanten strax utanför straffområdet. Jacob Ondrejka tog hand om frisparken i den 52:e matchminuten, och drog på ett hårt avslut mot den högra stolpen. Landskrona sonen sköt in kvitteringen till 2-2.

Ännu en gång hade Jimmy Thelin lyckats väcka till laget i halvtid var analysen. Ett mening som hade sina bråster, dock bara tre minuter senare lyckas Sirius återta ledningen genom ett knä som styrde in bollen i mål 3-2.

När ledningsmålet kom för hemmalaget valde Thelin att agera och kastade in Ahmed Qasem och Jack Cooper Love, istället för Jeppe Okkels och målskytten Gudjohnsen. Det var två byten som skulle få effekt på matchen. I den 87:e minuten hittade bollen fram till en halvt felvänd Cooper Love i straffområdet efter en passning av Ondrejka. Bland alla försvarare vände han upp och slog samtidigt in bollen i mål för kvitteringen till 3-3. Inte bara en viktig kvittering, utan även det första allsvenska målet någonsin för Jack Cooper Love.

Efter kvitteringen tryckte Elfsborg på framåt, känslan var tidigt att ett avgörande mål skulle komma för Elfsborgs del. Två minuter efter kvitteringen drev Niklas Hult bollen ned mot straffområdet och slog in ett inlägg. Det rensades i sedan tur bort till lagkapten Johan Larsson, som befann sig välplacerat utanför halvcirkeln vid straffområdet. På ren och skär kraft tryckte han in bollen i mål till 3-4 och de tillresta supportrarna var i extas tillsammans med laget. På väg mot en oerhört stark vändning och femte raka vinsten i årets allsvenska.

Sista minuterna av matchen var inte hälsosamma för nerverna ur en Elfsborgssynpunkt. Sirius tryckte på framåt med hela laget för att få till en kvittering, och i matchens sista sekunder tappar Valdimarsson i en duell i luften och en nick är på väg in mot mål. Till sin tur styrdes den till slut centimeter utanför Valdimarssons högra stolpe.

Efter 94 minuter spelade kunde Elfsborg andas ut. Femte raka vinsten var inkasserad och segertåget fortsätter framåt. Man placerar sig på en stabil andraplats med fem poäng upp till serieledarna Malmö FF.

IF Elfsborgs startelva: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim (76’), Niklas Hult – André Römer (76’), Noah Söderberg (46’), Michael Baidoo – Jeppe Okkels (56’), Sveinn Gudjohnsen (56’), Jacob Ondrejka.

Avbytare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Gustaf Lagerbielke (76’), André Boman, Kevin Holmén, Timothy Ouma (76’), Besfort Zeneli (46’), Ahmed Qasem (56’), Jack Cooper-Love (56’).