Friday I´m In Love - Favoritforwards!

Friday I´m In Love - Favoritforwards!

I Isaac Kiese Thelin och Erik Botheim har MFF ett anfallspar som har potential att bli historiska och här kommer en lista på mina favoritanfallare i Malmö FF genom tiderna.

Årets upplaga av Malmö FF formligen osar av offensiv kompetens och våra två anfallare Isaac och Erik har varit sensationellt bra under de inledande tretton omgångarna. Faktum är att duon ligger i delad ledning i poängligan på just tretton poäng var, där IKT har tio mål och tre assist och Botheim har åtta mål och fem assist.

Denna dynamiska duo har alla möjligheter att bli historiskt bra i år och även omtalad i framtiden när MFF-supportrar pratar om gamla forwardsess från förr. Och det är precis vad jag skall göra idag. Jag skall ge er en högst subjektiv lista på mina favoritstrikers i den himmelsblå tröjan.

Jag säger redan nu att Bosse Larsson saknas, då jag inte hade förmånen att se honom som anfallare i verkligheten och då känns det givetvis oärligt att ha med honom på listan. Jag listar bara de som jag själv har kunnat följa från läktaren. Med detta sagt, här kommer mina tio favoritforwards i Malmö FF.

Bubblare: Niclas Kindvall, Tommy Hansson, Daniel Larsson, Junior, Jonatan Johansson, Agon Mehmeti, Mathias Ranegie

10. Thomas Sjöberg
Thomas Sjöberg var min första anfallsidol och en pålitlig målskytt i både MFF och landslaget när jag började följa Malmö FF på plats. Med sitt skägg och skall vi säga, uttunnade hår, påminde han mig dessutom om min pappa som sportade samma look och därmed kändes det nästan som om jag kände Sjöberg lite. Idag är jag själv flintis och jag ser Thomas Sjöberg som en utmärkt representant för "the bald community".

9. Yksel Osmanovski
Yksel kom som ett yrväder från föreningens juniorlag och tillhörde den fantastiska generationen 77:or som blommade ut till allsvenska stjärnor under Frans Thijssen precis innan allt i slutet på 90-talet började gå åt skogen för föreningen. Yksel var extremt bra under säsongen 1997 och gjorde lite som han ville med de allsvenska försvaren innan han lämnade för italienska Bari. Yksel kom tillbaka till MFF 2004 och fick vara med om att bärga vårt femtonde guld.

8. Isaac Kiese Thelin
Den enda mannen på listan som sannolikt kommer att kunna klättra. Isaac gör just nu sin bästa säsong i den himmelsblå tröjan och sett till vad han redan tidigare åstadkommit i MFF kan jag inte hålla honom utanför det här gänget. Från att ha varit en stark, men ganska stationär målskytt har IKT i Erik Botheims energiska sällskap vuxit till en mer komplett anfallare som med ledarskap, pondus och spelintelligens just nu dominerar stort i allsvenskan.

7. Niklas Skoog
Denne gemytlige göteborgare är en av Hasse Borgs bästa värvningar. Skoog kom till Malmö FF 2001 och blev från och med säsongen 2002 en dominerande spelare i Tom Prahls bygge. I samarbetet med Peter Ijeh var han briljant, men kanske blev Skoog ännu bättre när han fick mer eget ansvar och den rumpvickande liraren med de tvära straffområdesvändningarna blev till slut en av de viktigaste pjäserna i det MFF som efter sexton års ökenvandring kunde säkra guldet 2004.

6. Jörgen Pettersson
Jörgen är kanske den bästa spelaren vi haft som inte har vunnit SM-guld med MFF. "Men Zlatan då?" invänder säkert några, men då skall man komma ihåg att oavsett Ibrahimovics fortsatta karriär, var han inte på den nivån 2001. Jörgen Pettersson däremot, gjorde ett par säsonger 1994-95 som var fullständigt fenomenala. Det lilla rödhåriga geniet hade en bollbehandling som en skånsk Maradona och ett målsinne av högsta klass. Jörgens mål mot IFK Göteborg 1994 är fortfarande det vackraste och tekniskt skickliga jag någonsin sett live.
Målet kommer 2.10 in på länken här.

5. Afonso Alves
Afonso värvades till guldprojektet 2004 som i media kallades "Real Malmö". Tom Prahl som skulle bli en något motvillig regissör till denna så individuellt skickliga ensemble började envist med att sätta ut Afonso som en sorts offensiv yttermittfältare, men i takt med att säsongen led blev Afonsos roll friare och mer forwardslik och därmed gick allsvenskans bäste brasse genom tiderna från bra till fenomenal. Innan Afonso såldes till Heerenveen 2006 hade han gjort ett oförglömligt intryck i den himmelsblå historien.

4. Martin Dahlin
Det känns ju lika förträffligt som självklart att man som Lundensare får lov att sätta Martin Dahlin högt på den här listan. För alla oss tonåringar i Lund på 1980-talet var "Dalle" en kändis redan som talang i Lunds BK och alla bara väntade på att någon storklubb skulle sätta klorna i honom. Lyckligtvis blev det MFF och resten är, som man säger, historia. Martin Dahlins finaste himmelsblå ögonblick torde vara de fyra målen i SM-finalen mot Djurgården 1988 och sedan blev det både en fin proffskarriär och sedermera folkhjältestatus för vår påg efter VM 1994.

3. Lasse Larsson
Det är helt enkelt för jävligt att Lasse Larsson bara blev 52 år. Det är inte svårt för mig att relatera då jag själv fyller 52 i år och jag tycker själv att man är mitt i livet med massor kvar att uträtta.
Icke desto mindre hann Lasse med mer under sin korta tid på jorden än vad många andra mäktar med under mycket längre tid. Vår himmelsblå hjälte var en mardröm för motståndarförsvaren i mitten på 1980-talet och i SM-finalen mot AIK 1986 dödade Lasse matchen med ett äkta hattrick innan hans parhäst Mats Magnusson fyllde på med två mål till. Lasse vann även skytteligan 1987 och är tveklöst en av de vassaste straffområdesspelarna som spelat i MFF:

2. Mats Magnusson
"Masse" var min största idol i ungdomen och länge min absoluta favoritforward i Malmö FF alla kategorier. Den blonde Högaborgspågen hade precis alla verktyg som en klassforward behöver och kombinationen av kraft, spelintelligens, teknik och två fantastiska fötter (han gjorde mål på frispark med både högran och vänstran i en match) var fantastisk att skåda. Hans tid i MFF var magnifik och hans internationella karriär i Benfica var ännu bättre. Masse hade länge guldplatsen på den här listan, men sen kom...

1. Markus Rosenberg
Det finns några väldigt starka regissörer bakom det moderna Malmö FF. Håkan Jeppsson och Daniel Andersson för att nämna två giganter, men frågan är om vi hade varit i närheten av den framgångsperiod vi nu är del av om inte Markus Rosenberg hade kommit hem 2014 och haft med sig all sin rutin, skicklighet, vinnarskalle och professionalism till Malmö och målmedvetet präntat in det i sina lagkamrater och i organisationen. I sex år höll Mackan internationell klass i omklädningsrummet och på planen innan han efter att ha fört MFF till slutspel i Europa League 2019 satte skorna på hyllan. Markus Rosenberg är därmed den störste MFF-forward jag har upplevt.

Idag för sjutton år sedan skrev Nisse Byrfors den här artikeln efter en bortaseger mot IFK Göteborg. Målskyttar var listans nummer sju och en av bubblarna, den härlige festprissen Junior.

Veckans låt tillägnas givetvis dagens vinnare och framförs av ett par kända profiler.


 

Pontus Kroon2024-07-05 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????