Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Ytterligare ett viktigt verktyg i lådan"

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Ytterligare ett viktigt verktyg i lådan"

Fredag - Dags att prata lite om taktik, Luleå och Silly Season.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Mikael "Skroda" Cronvist
40-årig lärare som följt MFF sedan hans far tog med honom till stadion som 5-åring. 14 år som aktiv i MFF Support och drev bland annat  Parkensaken för MFF Supports räkning. I supporterfrågor blickar han helst mot Tyskland och hur det fungerar där. Favoritspelare i MFF genom alla tider Lasse Larsson.

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Micke Frohm
Tidigare Himmelriketskribent och mångårig journalist. Också en av männen bakom Blått en Podd tillsammans med Ulf Österlind och Jonas Nirfalk.

Henrik Sjöström



Stryger Larsen, Friedrich och Botheim in. En jäkla massa breddspelare ut. Mycket talar för att det inte blir så mycket mer nu. Är du nöjd med årets Silly Season eller vill du se något mer in eller ut?

Skroda:
Vinterns fönster har varit bra. Stryger är klass lång väg och tillför en ytterligare dimension i spelet (Inte bara spela på vänsterkanten) Botheim ska ju vara en vass målskytt så hoppas att det lossnar snabbt även om det alltid finns en oro när en spelare varit som bäst i ett plastalag.
Friedrich har lite kvar att bevisa om han vill utmana Johan men det löser förhoppningsvis Fedel.
Vi har en mycket fin trupp i år och den bästa sillynyheten var ju att AC är tillbaka på riktigt. Hakar alla bitar i varandra så bör vi bli svårstoppade i Allsvenskan och nå åtminstone en EL-plats i Europa men mycket kan ju hända under en säsong.

Carl:
Mycket nöjd. Jag hade nog förväntat mig att fler spelare, även ordinarie sådana, skulle söka sig vidare under vintern. Hade nästan räknat bort både Nanasi och Peña till exempel. Kanske även Isaac Kiese Thelin faktiskt. Det glädjer mig dock att de är kvar och jag ser framför mig att alla tre är viktiga under våren. 

Gällande spelare in tror jag att det förstärkts på rätt positioner, men avvaktar något med att recensera huruvida det är rätt namn. Det får framtiden utvisa. Botheim exempelvis har inte skrämt några motståndarförsvar ännu, men det drar jag inga som helst växlar från. Det tar ofta tid att komma in och prestera som ny MFF-anfallare; varken Kjartanson eller Colak imponerade under sina första månader för att ge några exempel. 

Butiken är stängd och den kan nog komma att redovisa goda resultat när det är dags för bokslut varthän det lider. 

Frohm:
Klart att jag är nöjd med årets Silly, konstigt vore det väl annars. Det är ju tre väldigt bra spelare vi tagit in i Botheim, Stryger Larsen och Friedrich. De inte bara breddar truppen utan höjer den. Med tanke på att vi förhoppningsvis även kan betrakta AC och Tinnerholm som nyförvärv så är truppen oerhört bra. Nu gäller det bara för Rydström att få alla i truppen att förstå sina roller och acceptera att de troligtvis inte kommer att spela alla matcher under säsongen. Annars kan det förgifta och förstöra en bra stämning i truppen.

Henrik:
Tittar vi på truppen i februari 2024 så är den bättre än i november 2023, tack vare förstärkningar på högerbacken och i anfallet. Problemet är väl mest att det finns för många spelare som inte kommer att få tillräckligt med speltid för att var nöjda. Därutöver är många spelare utlänningar och ibland kommer de att bänkas av det skälet. Om Rydström lyckas hålla alla nöjda så har vi en fin bredd till sommarens europaspel då det blir ett intensivt matchande. Men sen ska man skilja på trupp och prestation. Jag är redan trött på frågor som ”har något lag någonsin haft en bättre trupp? Den frågan kan man diskutera EFTER en säsong, inte innan de börjat leverera ihop.



På tal om Botheim. Nu har vi fått det många tjatade om förra året - en konkurrent till Botheim. Det ser ut som om det då kommer tvinga Rydström att överge det som gav oss ett guld i fjol med olika varianter av 4-2-3-1 för att istället spela med två man på topp. Hur ser du på det? Kommer ett tvåmannaanfall göra oss starkare?

Skroda:
Oj ska nu taktikanalfabeten uttala sig. Tror väl att vi skaffat oss lite fler alternativ nu. Kiese kör fast ibland och nu kan vi laborera lite mer. Vill se mer av Botheim innan jag uttalar mig i övrigt.
Men det viktigast är att vi inte blir så lättlästa som vi faktiskt blev en del i fjol eller rättare sagt bli mer flexibla under en match .


Carl:
Försiktigt skeptisk tills motbevisad. Jag tycker de ser ut att påminna lite för mycket av varandra för att få ut särskilt mycket av ett partnerskap. Nu behöver man naturligtvis inte vara Super-Mac och Bullen för att utgöra en kompletterande anfallsduo, men risken är såklart att de inte utvinner någon synergieffekt om de fungerar alldeles för lika. Men vad fan vet jag, det kanske blir kanon. Hoppas det. Dock är det tvivelsutan så att om bägge ska spela behöver någon av de andra hyperstarka offensiva alternativen sitta kvist istället och några enkla svar på vem det skulle vara kan jag inte för mitt liv föreställa mig. Nanasi? Absolut inte. Berg? Det tror jag inte Rydström vill. Anders Christiansen? Hahahahaha. 

Det är angenäma bekymmer på förhand, men jag är i vanlig ordning glad över att jag inte heller är idag är huvudtränare i Malmö FF och behöver brottas med dessa. Angenäma eller ej.  


Frohm:
Jag tror inte vi kommer att överge 4-2-3-1 eller någon av våra andra varianter för 4-4-2. Men Botheims inträde ger Rydström ytterligare ett viktigt verktyg i lådan. Möjligheten att även spela ett effektivt 4-4-2, är ett alternativ, inte minst mot motståndare som gärna parkerar bussen. Att då behöva hantera två stora och starka anfallare i eget straffområde blir tufft, samtidigt som inläggsspelet blir giftigare från båda hållen i och med Stryger Larsens inträde.

Henrik:
Vid en enkel analys kan man tänka att två anfallare är bättre för offensiven än en, men gör det skillnad om t.ex. Nanasi/Vecchia/Ali har titeln ”mittfältare” när de har bollen och rör sig mot målet? Vad Botheim erbjuder är alternativa spelsätt för laget i stort, samt konkurrens och avlastning på nia-positionen. Visst kommer laget gynnas av alla de delarna!


Till helgen väntar tripp till Luleå och det oerhört knepiga underlaget där. Vad förväntar du dig av matchen och hur vill du se Rydström formera laget?

Skroda:
Åk upp,vinn och kom hem oskadda. Starta med en bra startelva och döda matchen snabbt och rotera direkt sen.
Tråkigt att vi ska behöva åka upp och spela på det underlaget men lös det professionellt och utan klydd.


Carl:
Förra årets nästantrauma till trots: jag tror att det här blir en enkel match. Kunde Varberg städa av Luleå med 4-0-bekvämlighet kan jag faktiskt inte föreställa mig att vi skulle ställas inför någon större prövning. Vi kommer såklart att tokdominera matchbilden och jag tror att vi får en enkel resa hela vägen.

Jag ser gärna att Otto får spela och vara viktig, likaså kanske också Oliver Berg. Botheim får gärna starta och göra ett par kassar. I övrigt har jag inga större preferenser, men ser gärna att vi roterar bort en del nyckelspelare. Något sånt här kanske? 

Friedrich
Stryger, Cornelius, Olsson, Busanello
LBJ, Otto, Berg
Ali, Botheim, Nanasi

Frohm:
Jag förväntar mig att MFF åker upp och vinner med minst samma siffror som Varberg, dvs 4-0, förhoppningsvis blir det ännu mer. Laget behöver en stomme av rutin i centrallinjen, så troligtvis Dahlin, Cornelis, Stryger Larsen, LBJ och Nanasi från start. Samtidigt som vi kryddar med ytterligare fart och teknik från Taha Ali, Bolin/Jörgensen och de pigga ungdomarna Zätterström, Skogmar, Loukili och Makolli. På bänken väntar bl a Pena, Botheim, Berg och IKT på att hoppa in om det låser sig, eller när matchen är avgjord.

Henrik:
Jag vill att MFF är mer kliniska än de var under förra året. Ett lag i division 2 ska köras över hårt och tidigt där alla spelare i MFF ska vilja ha boll och göra mål. För min del får man gärna avlasta ev slitna och konstgräskänsligare spelare där man samtidigt kan ge spelare som Nils Zätterqvist, Adrian Skogmar och Hugo Bolin speltid. Å ena sidan ska konkurrensen vara rättvis där ungdom i sig inte är ett skäl till speltid, samtidigt som de unga ska få spela med rutinerad kvalitet vid sin sida för att få en ärlig chans. Men någon av dessa tre bör starta, annars är något ideologiskt fel i dagens Malmö FF.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2024-02-23 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????