Friday I’m in love: ChatGPT kan inte mycket om Søren Rieks

Friday I’m in love: ChatGPT kan inte mycket om Søren Rieks

Om en “intelligens” som fabulerar, mixtrar, luras och blandar ihop Søren Rieks med både Marcus Antonsson och Markus Rosenberg. Nej, jag kommer fortsätta skriva mina egna texter.

Jag har börjat testa att jobba med AI, artificiell intelligens, ffa Open AI’s ChatGPT och Googles Gemini. Eftersom jag skriver mycket i mitt arbete har det mest varit i form av research, att få en snabb introduktion till nya ämnen, hjälp med dispositioner och liknande. 

Det sägs ju att AI kommer ta över och bli en större revolution än vad internet var när det kom på 1990-talet. “AI kommer ta över ditt jobb”, påstås det vitt och brett. Jag håller inte med om det, även om det kan ske inom vissa yrken. Det är snarare personer som använder AI som kan ta över våra jobb. 

Som ett sidoprojekt i mitt AI-testande i jobbet har jag kollat lite vilka MFF-kunskaper som dessa “intelligenser” kan tänkas ha. 

Efter matchen i måndags, där Søren Rieks curlade in sitt tjusiga mål mot IFK Göteborg, bad jag Chat GPT skriva en kort text om varför vi MFF:are älskar Søren Rieks så mycket. Det skulle jag kanske inte gjort…

Detta var min instruktion:

”Kan du skriva en artikel om Søren Rieks, fotbollsspelare i Malmö FF? Det ska vara en beskrivning av hans karriär, honom som fotbollsspelare, viktiga mål han har gjort och varför Malmö FF:s supportrar älskar honom så mycket.”

Efter ca tio sekunder hade jag en färdig "artikel". Introduktionen var väl ok:

”I den pulserande världen av fotboll är det få spelare som kan inkarnera en klubb som Søren Rieks gör för Malmö FF. Med sin skicklighet, beslutsamhet och en ovillkorlig hängivenhet till klubben har dansken blivit en symbol för framgång och lojalitet på Swedbank Stadion.”

Swedbank Stadion bytte namn 2018. Kanske för mycket begärt att AI ska ha koll på det. Nåväl, vi fortsätter väl. Nästa stycke från ChatGPT: 

”Född den 7 april 1987 i Aalborg, Danmark, började Søren Rieks sin fotbollskarriär i ungdomslaget i Aalborg BK. Hans talang och dedikation gjorde honom snabbt till en framstående spelare, och 2006 gjorde han sin debut för Aalborgs seniorlag. Under sina tidiga år etablerade han sig som en pålitlig och mångsidig spelare, med förmågan att spela på flera positioner.”

Det stämmer att han föddes 7 april 1987, men inte i Aalborg utan i Esbjerg, där han flyttades upp till Esbjergs A-lag 2006, som 19-åring. “Pålitlig och mångsidig” kan vi nog hålla med om att det stämmer. 

Sedan följer: 

”Efter att ha imponerat på hemmaplan väckte Rieks intresse från utländska klubbar, och 2009 flyttade han till holländska NEC Nijmegen. Hans tid i Nijmegen var framgångsrik och gav honom möjligheten att utveckla sitt spel på en internationell scen. Men det var 2013 som markerade en ny milstolpe i hans karriär när han anslöt sig till Malmö FF.”

Här är det inte många rätt. Søren Rieks flyttade visserligen till Nijmegen, men det var först sommaren 2012. Han stannade till sommaren 2014 då han värvades till IFK Göteborg, för att i januari 2018 byta till Malmö FF. 

Under rubriken “Hjälte i Blått och Vitt” börjar vi se vi vissa “kraftuttryck” från AI:ns sida: 

”Søren Rieks gjorde omedelbart ett starkt intryck i Malmö. Hans explosiva hastighet, precisa passningar och förmåga att göra mål gjorde honom till en nyckelspelare för laget. Under åren har han varit en avgörande del av Malmö FF:s framgångar, med flera viktiga mål och assist.”

Det kan vi väl skriva under på. Bra så. 

Men det är nu AI:n börjar ta i på riktigt. Håll i er.

”Ett av Rieks mest minnesvärda ögonblick kom under Malmö FF:s framgångsrika Europa League-kampanj 2014/2015. I en dramatisk match mot Salzburg gjorde han ett avgörande mål som hjälpte laget att ta sig vidare till nästa omgång. Hans förmåga att leverera när det behövs som mest har gjort honom till en favorit bland Malmö FF:s supportrar.”

Wow! Inte många rätt här heller…

Europa League? 2014/15? Salzburg?

Gå hem ChatGpt - du är full!

Jag påpekar att detta inte stämmer, att Søren inte spelade i Malmö då och att Chat GPT kanske förväxlar honom med Markus Rosenberg. AI:n tackar för hjälpen och jag får följande skrivning istället: 

”Ett av Rieks mest minnesvärda ögonblick kom under Malmö FF:s framgångsrika Europa League-kampanj 2018/2019. I en dramatisk match mot Besiktas gjorde han ett avgörande mål som hjälpte laget att ta sig vidare till nästa omgång. Hans förmåga att leverera när det behövs som mest har gjort honom till en favorit bland Malmö FF:s supportrar.”

What?!

”Stämmer inte heller. Det var Marcus Antonsson som gjorde det målet.” skriver jag till ChatGPT. 

Som svarar följande: 

”Du har rätt igen, och jag tackar för din korrigering. Låt mig justera det:

Ett av Rieks mest minnesvärda ögonblick kom under Malmö FF:s framgångsrika Europa League-kampanj 2018/2019. Under den turneringen var Rieks en viktig del av lagets framgångar, med flera starka prestationer och avgörande bidrag. Trots att han kanske inte gjorde det specifika målet mot Besiktas, var hans närvaro på planen och bidrag till lagets framgångar avgörande för Malmö FF:s prestationer i den turneringen.”


Suck…

Avslutningen på den så kallade “artikeln” som jag bad ChatGPT skriva, är så här under delrubriken “Kärlek Från Supportrarna”: 

”Men det är inte bara på planen som Søren Rieks har gjort ett starkt intryck. Hans ödmjuka attityd, dedikation till laget och engagemang för fansen har gjort honom till en älskad figur utanför planen också. Supportrarna uppskattar hans professionalism, lojalitet och passion för klubben, vilket har gjort honom till en ikon för Malmö FF:s trogna följare.

Søren Rieks representerar det bästa av Malmö FF: en spelare som inte bara är skicklig på planen, utan också en symbol för lagandan och gemenskapen som klubben står för. Med varje mål han gör och varje seger han bidrar till, förstärker han sitt arv som en av Malmö FF:s största legender.

Så, när supportrarna sjunger hans namn på läktaren, är det inte bara för hans fotbollstalanger de hyllar, utan för den passion och hängivenhet han visar för klubben de älskar så mycket.”


Fine. Det är väl helt ok att avsluta så, men det är ganska mycket svammel och yada yada. 

Nej du ChatGPT, du har långt kvar när det kommer till MFF-kunskap. 

Bara för att jämföra körde jag samma fråga (prompt) i Googles Gemini. Det blev en betydligt bättre artikel, med korrekt fakta på rätt ställe. Till och med årtal och klubbar stämde. 

Fast det där med “viktiga mål” jag hade med i min prompt, det hade AI:n noll koll på. 

Kontentan av allt detta då? Att AI (i varje fall ChatGPT) har en bra bit kvar vad gäller MFF-kunskap. De gillar att fabulera, är inte så noga med att koppla rätt person till händelser, årtal och liknande är mindre viktigt. 

Sedan är det ju som skribent inte kul att skriva en treraders prompt, kopiera texten och klistra in den i publiceringsverktyget och hävda att jag skrivit den. 

Jag kommer fortsätta att skriva mina texter själv här på Himmelriket. 

I dag för 9 år sedan publicerades detta porträtt av Fredrik Magnusson här på Himmelriket. Fredrik är tifokonstnären som vill göra om stadion till en kyrka. Det är mäktig läsning för alla som gillar tifo. Och vem gör inte det. 

Dagens låt är Solen i maj med Svante Thuresson och Lisa Nilsson, en finstämd skön och svängig visa baserad på Águas de março av Antônio Carlos Jobim. 

Med det tar vi fredag. Trevlig helg på er! 

På måndag smäller det igen - BK Häcken borta kl 1910. 
 



PS. Idag fredag efter lunch fick jag tillgång till den senaste versionen Chat Gpt-4o (o står för omni). Jag testade min prompt i den och artiklen blev bättre. Något bättre. Men långt ifrån tillräckligt bra för att släppa lös den...

 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2024-05-17 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????