Friday I’m in love: Grattis på fölsedan farsan

Friday I’m in love: Grattis på fölsedan farsan

Om en far som fyller år idag, som tog med mig på mina första fotbollsmatcher och introducerade mig till Malmö FF…

Farsan fyller år idag. Så grattis på fölsedan farsan. 

Varför tar jag upp det här? Jo, för utan farsan hade det nog inte funnits något MFF för mig. Inte bara att vi biologiskt hänger ihop via generna, men också för att han rent fysiskt tog med mig på matcher där MFF spelade. Fast i början var det mer spännande att samla burkar och mynt som folk hade tappat…

Så här i backspegeln har pappa en riktigt fin MFF-tid bakom sig. Min egen är både bra och fin, men hans är rent outstanding. För när han föddes hade MFF ännu inte vunnit något SM-guld, inte vunnit någon svenska cupen-pokal, inte spelat i de europeiska cuperna och inte prisats som att ha den bästa ungdomsakademin i Sverige. Han har fått vara med om allt detta, sånt som vi idag (ibland lite lättvindigt) tar för givet. 

När han föddes (1941) hade klubbledningen “nyligen” bestämt att byta tröjor från de rödvitrandiga till de himmelsblå, tio år tidigare hade klubben flyttats upp till Allsvenskan och en viss Eric Persson började sin ärofyllda bana i Malmö FF, och uteslöts ur Allsvenskan 1933 för brott mot amatörbestämmelserna. Skönt att han fick slippa det i varje fall. Tre år senare, 1936, tog vi oss tillbaka till Allsvenskan.

Tre år efter att farsan föddes tog Malmö FF sin första Allsvenska serieseger, där seriefinalen spelades mot ett segersäkert AIK på Råsunda inför 35 920 åskådare. Det året vann vi också Svenska cupen för första gången, när vi slog IFK Norrköping med 4-3 efter förlängning.

Efter detta har pappa, och MFF, varit med om ytterligare 22 SM-titlar och 15 cuptitlar. Jag ska erkänna att i det avseendet är jag liiite avundsjuk på dig, farsan, att du har fått vara med om hela vår historia med titlar, pokaler, cuper och allt annat.

Inte bara det, han har också (på riktigt) legat bakom målen på Gamla IP och sett spelare som Tejpen och Todde joxa med trasan och lura upp motståndarna på läktaren eller rakr in i korvkön. Dessutom har han plankat in vid ett flertal tillfällen. Och bara blivit utkastad några få av dessa, enligt egen utsago.

Han har dessutom fått vara med om, och uppleva, både Bosse och Mackan. Och alla andra himmelsblå hjältar som spelat

Mitt första himmelsblå fotbollsminne med farsan är ett derby mot Landskrona, i Landskrona, någon gång på 1970-talet. Sedan följde lite “vanliga” matcher i Malmö innan mitt stora fotbollsintresse väcktes (smart farsan). Snömatchen mot Wisla Krakow 1979 (tio år gammal) sitter inpräntad i minnet (även om jag missade två av målen pga korvkö och toalettbesök). Likaså Austria Wien hemma och Tommy Hanssons målnick som tog oss till finalen. Då var det stort, men idag känns det ännu större att ha varit med om det på plats.

Efter det började jag gå med kompisar istället för med farsan, så våra gemensamma matcher blev ganska få. Det är först de senaste 20 åren, när jag jag själv blev “farsa”, och lotsar in mina egna barn i den rätta skolan, som jag börjat gå med farsan igen. Ibland har vi gått alla tillsammans, all tre generationer. Det är fint. 

Även om jag nu bor 62 mil från Malmö har vi sett ett flertal matcher ihop, senast cupfinalen mot Djuuu den 1 maj. Och båda Salzburg-matcherna, och Celtic hemma, och Real Madrid borta, och FC Lugano borta, och… 

Det har blivit några matcher. Jag tror inte att du kunde föreställa dig vart det skulle leda när du tog med både mig och lillebrorsan till den där allsvenska derbyt mot Landskrona borta den där sommardagen i mitten på 1970-talet. 

Jag är tacksam att du gjorde det. Och jag har gjort detsamma med min egen son, som är himmelsblå i själ och hjärta. Jag gjorde samma sak med dottern, men hon nappade aldrig. 

Stort grattis på 83-årsdagen, farsan. I sommar ser vi fram emot nya spännande europeiska kvalmatcher. Och ett nytt “gruppspel” i höst. 

I dag för 12 år sedan publicerades denna regndränkta träningsrapport från Camp Guinness. Malmö FF var på sommarläger på Irland och skulle möta Shamrock Rovers. 

Dagens låt är This is my life med Gasolin. Vi har ganska olika musiksmak jag och farsan. Men här möts vi och kan verkligen digga tillsammans. Rock on!

Med det tar vi fredag.

Trevlig helg på er!
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2024-06-14 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????