Gästkrönika: Är det slutet för Allsvenskan?
Jublas det för ofta i MFF?

Gästkrönika: Är det slutet för Allsvenskan?

Gästkrönikören Peter Svensson diskuterar om MFF är för bra och vems "fel" det i så fall är..

Flera journalister uttryckte oro över resultatet 1-5 mellan IFK Norrköping och Malmö FF. De menade att Malmös överlägsenhet kan innebära slutet för Allsvenskan. Oron späddes på efter MFF:s överkörning av Hammarby i hemmapremiären. De framhåller att det unika med Allsvenskan är dess jämnhet, där det är svårt att förutsäga vilket lag som kommer att vinna serien. 

Trots att Malmö FF har haft framgångar både i Allsvenskan och internationellt och därmed fått en stabil ekonomisk position, har de inte kunnat dominera Allsvenskan varje år. Det har förekommit svaga säsonger där de har misslyckats nationellt eller internationellt. Dessutom har de förlorat sina bästa tränare till följd av internationellt intresse, vilket har skapat svårigheter att få kontinuitet i taktik och spel. Trots det egen genererade ekonomiska försprånget har det visat sig svårt att garantera segrar i Allsvenskan, eftersom MFF inte vill riskera klubbens ekonomi genom alltför dyra spelarköp.
Även om läget just nu ser lovande ut för Malmö FF, med en stark trupp och bra spel, är det viktigt att komma ihåg att mycket kan förändras under säsongen. Skador, tränarbyten och svackor i spelet är alla faktorer som kan påverka lagets prestation. Därför är det för tidigt att dra slutsatser baserat på två matcher.

Men framförallt har journalisterna fel i sin analys. Det är snarare de andra lagen i Allsvenskan som underpresterar än att MFF gör det för bra. Malmö FF har genom hårt arbete och bra ledning lyckats skapa en förening och ekonomi baserad enbart på prestationer på fotbollsplanen. Om ett lag, oavsett om det är Malmö FF eller något annat, skulle dominera Allsvenskan under flera år i rad, är det inte lagets prestation som är problemet. Detta eftersom Allsvenskan är på en 25:e plats i Europa, vilket återspeglar de svenska lagen prestationer i europeiska cuper, vilket gör det uppenbart att svenska lag måste bli bättre.

Det finns lag i Allsvenskan som har sålt spelare för stora summor men inte lyckats bibehålla en stabil ekonomi över tid. Det finns även lag som har sålt talanger men misslyckats med att bygga en vinnarkultur. Trots stora och fantastiska supportergrupper, och kommersiella möjligheter, lider många lag av bristande sportsliga prestationer. Dessutom finns det storklubbar som kämpar för att överleva på grund av dålig ledning. Är det inte dessa lag som journalisterna borde peka ut och anklaga för att de tar död på Allsvenskan?


Fotnot: Texten något justerad i efterhand. Kontentan är emellertid inte ändrad.

Peter Svenssonulf.nilsson@svenskafans.com2024-04-13 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????