Inför Djurgårdens IF - Degerfors IF
Djurgården tar emot Degerfors på Tele2 Arena.

Inför Djurgårdens IF - Degerfors IF

Kvartsfinal i Svenska Cupen och Djurgården tar emot Degerfors på Tele2 Arena under söndagen. Forum 1891 ger er förutsättningarna.

Djurgården promenerade förbi gruppspelet utan några stora hinder, vilket avslutades med en 3-0-vinst mot IFK Göteborg. Nyförvärvet Tobias Gulliksen presenterade sig med ett fint mål och senaste veckan har det varit positiva tongångar i klubben. När lottningen i måndags slog fast att Degerfors är nästa utmaning så läggs favoritskapet på Blåränderna. 

- Härligt med en ny hemmamatch på Tele2 Arena igen och ett intressant motstånd som väntar. Det kommer att bli väldigt viktigt att vi är välorganiserade när Degerfors har bollen. Jobbar vi en-mot-en blir det väldigt mycket löpande och där är de skickliga på att utnyttja hela banan. Så det blir en utav nycklarna och jag tror och hoppas att vi har ett högre tempo i vårt spel och kan utnyttja det, säger Kim Bergstrand till Djurgårdens webbplats. 

Bortalaget vann en svår grupp
Precis som avslutningen av Allsvenskan 2023 så stoppades Elfsborg av ett mindre stjärnspäckat Degerfors - denna gång i gruppspelet av Svenska Cupen. Det såg länge ut att bli avancemang för Borås-laget, men när klockan visade 90+2 så klev Adi Fisic fram och agerade stor segerarrangör och skickade Elfsborg ut ur cupen. Dessförinnan vann man med 5-0 mot Örgryte IS och kryssade, 2-2, mot GAIS. Nu har man alltså gjort sitt mot lagen från den västra delen av Sverige när man får tuffast möjliga motstånd i huvudstaden. 

Talangernas scen
Gruppspelet har minst sagt varit en skådeplats för Djurgårdens unga förmågor. Kanske framför allt tack vare Lucas Bergvall som imponerat enormt och noterats för två mål och tre assist på tre spelade matcher. Hans andra mål i bortamatchen mot Nordic United fick spridning världen över när han dribblade förbi i stort sett hela försvaret och retsamt rullade in bollen i mål. Marcus Danielsons enklaste assist? 

Nåväl, när IFK Göteborg fick se sig besegrade för en vecka sedan var det en ny talang, tillika prestigevärvning, som snodde rubrikerna. Gulliksen visade varför Bosse Andersson öppnat den stora plånboken när han gav Djurgården ledningen och firade kaxigt framför Sofialäktaren. Assisterad av vem då? Bergvall såklart. 

Får vi se en ny förstklassig prestation från någon av lagets talanger?

Startdebut för nyförvärv?
Mot Blåvitt klev tidigare nämnda Gulliksen rakt in i startelvan. Utöver honom så startade även Hümmet och Fallenius i offensiven, och Bergvall i en offensiv mittfältsposition. Jacob Widell Zetterström vaktade kassen men till kvartsfinalen är Malkolm Nilsson Säfqvist tillbaka efter avstängning. Troligtvis får han dock förpassa sig till bänken och således lämna plats för Widell Zetterström. 

Mittfältet är ju inte direkt Djurgårdens akilleshäl. Det finns gott om alternativ där känslan är att Bergvall och Leach Holm är givna. Senast startade Schüller som defensiv mittfältare, och Ekdal fick inleda på bänken. Den finske landslagsmannen fick dock en smäll mot huvudet senast. Djurgården meddelar att han inte är tillgänglig till kvartsfinalen vilket öppnar för Ekdal som startspelare. I defensiven är det enda frågetecknet vem högerbackspositionen ska tilldelas. Den tidigare givna Piotr Johansson har fått konkurrens av nyförvärvet Peter Therkildsen. Öppet race, men som supporter är man nyfiken på de nya spelarna. Låt oss se lite danskt i försvaret önskar undertecknad. 

Matchstart: 13.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: TV4 Play
Domare: Adam Ladebäck

* * *

Vad tror du om matchen? Tar Djurgården sig vidare till semifinal? Kommentera gärna men tänk på att håll en god ton. 

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2024-03-09 15:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården