Tele2 Arena, 2024-05-20 19:00

Djurgården - Halmstads BK

Inför Djurgårdens IF – Halmstads BK
Får meriterade nyförvärvet Tokmac Nguen chansen från start när Halmstad gästar Tele2?

Inför Djurgårdens IF – Halmstads BK

Under måndagskvällen drabbar tabellsjuan Halmstad samman med Djurgården på Tele2 Arena – med statistiken emot sig. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna med tre omgångar kvar till sommaruppehållet.

Det har varit en ganska stökig vårsäsong med både höga toppar och djupa dalar. En förlorad cupfinal och ett förlorat derby mot AIK svider för Djurgårdssupportrarna – och det gör även en rad matcher där spelet hackat betänkligt och man bjudit motståndarna på alldeles för många chanser. När man varit bra har Blåränderna samtidigt varit riktigt bra och det finns en hel del positivt att ta med sig från cupspel samt nio allsvenska omgångar.

Nya, effektiva Djurgården?
Det mest påtagliga är kanske att laget aldrig riktigt gått ordentligt på pumpen. Man har bara tappat poäng tre gånger – och det har då varit med knapp marginal och med en känsla av marginalerna emot sig. Förlusterna har kommit just mot Malmö och AIK – medan det tredje poängtappet kom i den galna 3–3-matchen hemma mot Häcken.

Efter åratal av låg effektivitet har laget också börjat få de offensiva marginalerna med sig – och i vissa matcher har man varit på gränsen till kliniska i avsluten. Även när spelet hackat en del har man därför lyckats få poängen med sig, oavsett statistik som xG och så vidare.

Om tre omgångar väntar sommaruppehåll med chans att få ordning på skavanker och bygga nytt spelsystem. Lucas Bergvall ska flytta till Tottenham – och Patric Åslund ska ansluta från Västerås. Så mycket vet vi redan nu – men sannolikt kommer det bli fler trupprörelser när Bosse Andersson snurrar i gång sin transferkarusell. Men dessförinnan väntar alltså tre omgångar där tränarna ska försöka ordna nio poäng och ett bra häng på Malmö i tabellen att jobba efter. Innan det är dags för derby mot Hammarby väntar en tuff bortamatch mot Mjällby – men också en på pappret enklare hemmamatch på Tele2 Arena.

Halmstad vilar i och för sig på en fin sjundeplats, långt ifrån det bottenträsk som många tyckare förutspått inför säsongen. Men hallänningarna har verkligen blandat och gett – och har enligt många fått ut mer av sitt spel än man borde. I premiären blev man mosade (3–0) av Sirius, men sedan följde uddamålssegrar mot Blåvitt och Västerås. Efter att ha förlorat mot BP i omgång 4 kom vinster mot både Hammarby och Värnamo. När man sedan trodde att laget var på gång blev det en förlust, 5–2, mot krisande nedflyttningskandidaten Kalmar och 1–3 hemma mot Mjällby – men sedan tvålade man till Häcken med 3–0 i den senaste omgången. Ja, Halmstad är inte riktigt ett lag man blir klok på!

I år har det helat att man ska spela mer offensivt och inte bara bygga framgångar på ett starkt försvar, men defensiven är fortfarande ett viktigt adelsmärke. Krydda sedan med en löpstark omställningsspelare som Naeem Mohammed, en brunkarforward som Viktor Granath och en spelregissör som Amir Al-Ammari så börjar det likna ett framgångskoncept.

Hemmalag med statistiken i ryggen
Bortamatcher mot Djurgården brukar dock inte falla hallänningarna i smaken. Faktum är att man måste gå tillbaka ända till 2010 för att hitta en HBK-vinst mot DIF i Stockholm – och det är förstås inget facit som ger råg i ryggen inför resan till Tele2 Arena på måndagskvällen.

Djurgården kommer samtidigt från stark resultatmässig period med fyra raka vinster efter den retsamma förlusten mot Malmö. Mot GAIS och Västerås imponerade man måhända inte spelmässigt, men i mötet med Elfsborg (2–0) såg DIF bättre ut. I den förra omgången blev siffrorna väl stora (5–0), men det kändes ändå som välförtjänt när man tog alla tre poängen mot BP.

En ny ”galaelva” har med tiden börjat utkristallisera sig, men det finns ändå en del frågetecken för firma Bergstrand-Lagerlöf. En snackis har under säsongen varit vem som ska spela av Albin Ekdal och Besard Sabovic under Rasmus Schüllers skadefrånvaro – och där har faktiskt båda spelarna presenterat starka case. Är det dags att testa dessa herrar ihop, på bekostnad av Samuel Leach Holm? Tidiga byten på Djurgårdens nummer tio skulle kunna tala för det. Kanske får vi nu även se en liknande kamp om speltiden på högerytterpositionen där Gustav Wikheim börjat hota Oskar Fallenius efter att ha kommit tillbaka från skada. Mot Halmstad är dessutom spännande nyförvärvet Tokmac Nguen tillbaka och redo att starta om tränarna så vill. Norrmannen gjorde mål mot BP och såg intressant ut i sitt inhopp – och kan spela på i princip vilken offensiv position som helst. Är det dags för en start?

Allt fler givna namn i elvan
Det finns samtidigt en rad spelare som får anses helt givna. Namn som Bergvall och Gulliksen har visat att de kan bryta mönstret och hitta kreativa lösningar som många andra inte ser. Målvakten Jacob Widell Zetterström har imponerat i match efter match och ingen har gjort bort sig i backlinjen. Lagets mest naturliga nia, Deniz Hümmet, har samtidigt fått fart under fötterna och stod mot BP för ett läckert hattrick.

Det finns frågor att fundera på för tränarna, som hur man ska undvika att släppa till så många klara chanser bakåt som man bjudit på i flera matcher i år, inklusive senast mot BP. Samtidigt ska man kanske inte grubbla alltför mycket så länge laget radar upp trepoängare – och att ta ut den bästa elvan för dagen kan bli en grannlaga uppgift.

Ett orosmoment som seglat upp på sistone är Marcus Danielson. Mittbacken och lagkaptenen dras med någon sorts känning och har därför ställts över i vissa matcher – och uppgifterna kring hans fysiska status går isär. När truppen släpptes på söndagskvällen stod det klart att man väljer att vila ”Mackan” i ännu en match. Ersättaren Jacob Une Larsson har trots allt gjort det bra – så förhoppningsvis ska det inte skada lagets chanser alltför mycket, även om en hel Marcus Danielson är oerhört värdefull såväl offensivt som defensivt.

Förmodligen jobbar tränarna vidare efter devisen ”if it ain’t broken, don’t fix it” – och alltför många överraskningar lär vi inte få se i startelvan. Men kanske ändå att en offensiv joker i form av Tokmac Nguen får en start – och kanske ändå att tränarna vill testa hur firma Sabovic-Ekdal kan funka? Med tanke på statistiken kan man kanske ha råd med ett experiment eller två.

”Får inte bli bekväma”
Så här kommenterar tränare Kim Bergstrand söndagens uppgift för DIF.se:
– Vinster bygger både självkänsla och självförtroende på ett bra sätt och det är sjävklart viktigt för oss. Många mål är också viktigt och att hålla nollan är inte dumt det heller. Där pekar pilarna rätt och det gäller att veta varför vi är bra när spelet sitter och sedan rätta till några grejer som var mindre bra. Det är viktigt att vi inte nöjer oss. Efter ledningsmålet senast mot BP blev vi lite bekväma och det får vi inte vara. Är vi bekväma mot Halmstad på måndag så kommer vi att få det väldigt jobbigt.

När det gäller trupprotation blir det inte alltid som man tänkt sig, menar tränaren:
– Det är väldigt vanskligt med rotation enligt plan eftersom det händer saker hela tiden som man inte kan förutse. Någon blir avstängd, skadad eller förkyld. Så man får försöka planera någon form av rotation, men det blir sällan som man har tänkt sig. Sedan tillkommer ju form som en faktor utöver det.

När det gäller att dyrka upp motståndarnas försvar har Bergstrand en klar bild:
– De har tagit mycket poäng så här långt så det blir spännande. Vi vet att det är ett väldigt ärligt lag som försvarar sig hängivet och organiserat i sina block. Dessutom väldigt bra i sitt kontringsspel, så det gäller att ha bollen i ytor som är jobbiga för dem. Man kan få ha mycket boll mot Halmstad, men har vi den på ställen som de tycker är bekväma så händer ingenting. Vi måste få in bollen och ta många löpningar för att få belöning till slut, men det går inte att stå och spela fotboll eller ta många tillslag.

Matchstart: 19.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: TV4 Play, Discovery+
Domare: Adam Ladebäck

* * *

Hur vill du se Djurgården ställa upp imorgon? Tror du på några överraskningar i startelvan eller kör tränarna på som vanligt? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2024-05-19 19:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården