Tele2 Arena, 2024-04-15 19:10

Hammarby - Elfsborg

Inför Elfsborg på ”Nya Söderstadion”
Hammarbyjubel efter mål i hemmamatchen mot Elfsborg förra säsongen, 2023.

Inför Elfsborg på ”Nya Söderstadion”

Allsvenskans tredje omgång avslutas på måndagskvällen med att Hammarby tar emot Elfsborg på ”Nya Söderstadion”. Det är två lag med en snarlik ambition om att sluta i tabellens toppskikt, säsong efter säsong, som möts.

Elfsborg var, dessutom, 2023, som de flesta vet, oerhört nära att ta hem guldet, men snubblade på mållinjen genom att vika ned sig på hemmaplan mot Degerfors och att förlora knappt mot Malmö i sista omgången.

Vi startar med att gå igenom läget i lagen och börjar med bortalaget.

Elfsborg

Det har hänt en hel del i Elfsborg sedan avslutningen av 2023. En av Elfsborgs styrkor föregående säsong var att laget hade ett väldigt bra mittfält, där Baidoo, Boateng och Baldursson kompletterade varandra på ett bra sätt. Nu har Boateng lämnat så det skall bli väldigt intressant om boråslaget är lika starka och kompromisslösa i ”mittens rike” som 2023. Kännetecknande för Elfsborg har också de snabba omställningarna varit, där det går väldigt fort när man vänder spelet från försvar till anfall.

Jag vill också lägga till den lagmoral som Elfsborg visade upp ifjol, där de måste ha varit det lag som täckte flest skott i allsvenskan. Tillsammans med Valdimarsson i målet så släppte de endast in 26 mål bakåt, vilket var minst i serien.

Förutom Boateng så har man förlorat allsvenskans bästa målvakt 2023, Valdimarsson. Här har dock Elfsborg agerat snabbt och tagit in både Isak Pettersson och Marcus Bundgaard för att slåss om platsen som förstemålvakt. Framåt har Jeppe Okkels, Gudjohnsen och Berhardsson ersatts av Dion Krasniqi (Varberg) och hemvändaren Arber Zenelli, där framför allt den senare är en kvalitetsspelare.

Det känns som att Elfsborg har börjat varva upp igen efter den snöpliga säsongsavslutningen i fjol, även om poängtappet i premiärmatchen mot Värnamo förstås var surt, då man spelade på hemmaplan och dessutom ledde med 2-0 innan Värnamo både kunde reducera och kvittera. I den andra omgången städade man dock av Västerås på bortaplan och har såldes spelat ihop fyra poäng, ett poäng mer än hemmalaget.

En spelare att hålla ett extra öga på är Michael Baidoo, som denna säsong har fått en lite mer offensiv roll på mittfältet och kommer att vara mycket involverad i Elfsborgs anfallsspel. Andra spelare som kommer att bli viktigt för Hammarby att hålla reda på är Simon Hedlund och nämnde Arber Zeneli.

När det gäller tränarfrågan i bortalaget så blir ryktena mer och mer intensiva när det gäller att Jimmy Thelin skall lämna Elfsborg. Det skall bli intressant att se om det sker och hur Elfsborg, som haft Thelin sedan 2018, agerar för att hantera denna fråga.

Noterbart är också att Elfsborg reser till Stockholm utan Per Frick, som är på väg tillbaka från en skada.

Hammarby

Efter en väldigt rörig försäsong så levererade laget hemma mot Kalmar i premiären och vann med 3-1. Tyvärr så kunde man inte följa upp det resultatet med att ta någon poäng på bortaplan mot Malmö. Istället blev det en förlust med 0-2, en förlust som kunde blivit betydligt större om inte Oliver Dovin storspelat i målet för bortalaget.

Det var väl endast de mest positiva supportrarna som trodde att Hammarby skulle ha någon chans att ta någon poäng på Eleda Arena, men de flesta av oss hade nog hoppats att vi skulle stå upp bättre än vad vi gjorde. Malmö var alldeles för bra för oss och en spelare som Sebastian Nanasi gick på vatten och gjorde precis vad han ville på plan. Trots att vi ställde upp med en mer defensiv uppställning än vanligt så kunde vi inte få tag på våra motståndare, än mindre skapa några riktigt farliga chanser framåt.

Efter lite reflektion var det ganska lätt att släppa matchen mot Malmö, men vad värre var så åkte vårt senaste nyförvärv Frederik Winther på en korsbandsskada som gör att han blir borta resten av säsongen. Denna skada kändes verkligen i hjärtat då Winther, mot Kalmar, hade visat upp egenskaper som vi saknar i laget, som förmågan att driva bollen med fart från backlinjen och att vinna och vara resolut i varje närkamp.

Ett riktigt tufft slag för Hammarbys ledarduo Kim Hellberg och David Selini, då de mycket snöpligt tappade den defensiva förstärkning som de ansåg att de var i behov av, samtidigt som offensiven också blev svagare i och med försäljningen av August Mikkelsen.

Mer glädjande var att se Edwin Kurtulus tillbaka från start mot Malmö. Edwin var så tänd så att han var en hårsmån från att dra på sig sitt andra gula kort och därmed bli utvisad. Han visade i alla fall att han ville något och kommer bara att bli bättre och bättre framöver, när han få fler spelminuter i benen.

Den klart bästa spelaren i Hammarby senast mot Malmö var dock, som jag nämnde tidigare, Oliver Dovin, som stod för flertalet avancerade räddningar. Oliver har börjat denna allsvenska säsong mycket bra och det känns som att han kommer att göra en mycket bra säsong.

På skadelistan återfinns endast Frederik Winther, men det är nog för tidigt att räkna med vare sig Dennis Collander eller Marc Llinares i denna match.

Vilken typ av match kommer vi att få se?

Matcherna mellan Hammarby och Elfsborg brukar nästan alltid vara fartfyllda historier och jag har svårt att tro att måndagens match kommer att bli annorlunda. Det är i grunden två offensiva lag som möts, som båda vill pressa högt och lura upp motståndarna för att sedan slå om till kontringar. 2023 vara Elfsborg klart skickligare än Hammarby när det gäller båda dessa saker, samtidigt som att man spelade fysiskt, ibland på gränsen till brutalt.

Jag tror att Hammarby nu går tillbaka till 4-3-3 och skrotar 3-5-2, som vi startade med mot Malmö. Det har ju varit mycket snack om att ha en identitet och i den tycker inte jag att det ofta baktunga 3-5-2 hör hemma. Jag kan, i och för sig, förstå att man spelar så just på bortaplan mot Malmö, men vill inte se det i fler matcher framöver.

Elfsborg kommer, som vanligt att vara skickliga på att komma runt på kanterna och få till inlägg, då de har två mycket skickliga ytterbackar i Johan Larsson och Niclas Hult. För Hammarbys del gäller det också att inte tappa bollen när laget är på väg framåt, för då kan det gå väldigt fort åt andra hållet.

För hemmalagets del så hoppas vi på att få igång de trögstartade Viktor Djukanovic och Jusef Erabi, samtidigt som mittfältet, med Besara och Oscar Johansson Schellas i spetsen, skall vinna slaget på mitten, och att dessa två spelare skall komma loss i ytan mellan Elfsborgs mittfält och backlinje.

En annan sak som kommer att bli mycket viktig för hemmalaget är att inte tveka när avslutslägena dyker upp, för då kan ni vara säkra på att någon av bortalagets spelare hinner dit och täcka skott.

Helt klart är dock att Hammarby kommer att behöva göra sin bästa match för säsongen för att vinna mot ett starkt Elfsborg. 

Inbördes möten de senaste säsongerna

2023:
Elfsborg – Hammarby 2-0
Hammarby – Elfsborg 1-0

2022:
Hammarby – Elfsborg 3-0
Elfsborg – Hammarby 2-1

2021:
Hammarby – Elfsborg 0-2
Elfsborg – Hammarby 2-2

2020:
Elfsborg – Hammarby 2-2
Hammarby – Elfsborg 2-2

Som ni kan se så har vi lyckats vinna på hemmaplan mot Elfsborg de två senaste säsongerna, medan vi har haft det tuffare på bortaplan. Om man väljer att luta sig mot statistiken så bör Hammarby ha en bra chans att få med sig tre poäng, men tyvärr är det inte alltid så lätt.

Form (senaste matchen först och de tre sista är träningsmatcher):

Hammarby: F-V-V-F-F
Elfsborg: V-O-V-V-O

 

Göran Öberg2024-04-14 19:44:55
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona