Strandvallen, 2023-04-29 15:00

Mjällby - Elfsborg
0 - 1

Lagerbielke nickade hem tredje raka segern mot Mjällby

Första, andra, och tredje raka segern. Elfsborg går som tåget i allsvenskan efter en trög inledning. Den tredje raka kom på bortaplan mot Mjällby efter Gustaf Lagerbielkes förlösande nickmål.

En solig eftermiddag på Strandvallen mitt i våren, förutsättningarna var goda för tre poäng för IF Elfsborg när kom för att möta Mjällby AIF på bortaplan. Desto tuffare var förutsättningarna på planen. De första inledande minuterna var till stor del en enda fysisk kamp om bollen. Domare Östling fick tidigt gå in i matchen och lugna ner vissa av duellerna. Mjällby inledde offensivt och tryckte på mot Elfsborgs mittfält och backlinje.

Det gjorde det svårt för Elfsborg att få till något längre passningsspel. Ofta blev det längre slagna bollar från backlinjen upp mot Michael Baidoo och Sveinn Aron Gudjohnsen. Det var sällan som de ledde till några längre anfall för Elfsborg.

Tolv minuter tog det förrän Elfsborgs första skott mot mål kom. Jacob Ondrejka var pigg ute på sin kant under matchen. I den tolfte minuten vek han in från sin vänsterkant och drog på avslut. Tio minuter senare var han inblandad i Elfsborgs andra målchans när han genom ett väggspel med Gudjohnsen hittade till avslut igen, dock återigen utan problem för Mjällby.

Den spelaren i Elfsborg som hade mest och göra under första halvlek var Hakon Rafn Valdimarsson. Flera gånger om var han och avvärjde anfall från hemmalaget, och gjorde flera viktiga räddningar. Tillsammans med backlinjen var han matchens gigant.

Allra närmast ett mål i första halvlek för Elfsborg var Johan Larsson. Efter ett skott av Andre Rømer rakt in i straffområdet från högerkanten fick Larsson sitt knä på bollen mitt framför mål, men bollen styrdes precis utanför målet.

Ut till andra halvlek fick Gustav Henriksson utgå för Gustaf Lagerbielke som hade haft en kämpig första halvlek. Det var ett byte som skulle visa sig vara av avgörande karaktär.

Mjällby inledde andra halvlek allra starkast och tryckte upp laget på offensiv planhalva. Elfsborgs rutinerade backlinje sattes på prov flera gånger om tillsammans med Valdimarsson, men islänningen och Sebastian Holmén var stora orsaker till att Mjällby inte fick in något mål.

Närmast Mjällby var ett ledningsmål var när boråsaren Adam Ståhl fick till en vass nick mot det högre krysset, men Valdimarsson var snabb med reflexerna och såg till att nicken inte gick in i mål.

Istället var det Elfsborg som skulle få in ett förlösande ledningsmål. Genom en frispark från vänsterkanten nådde Gustaf Lagerbielke högst med sin panna och nickade in 0-1 för Elfsborg. Ett mål som kom i den 74:e matchminuten, efter en snål period av målchanser.

Den avslutande perioden av matchen handlade enbart om att försvara ledningen för Elfsborg. Till och med mittbacken Ibrahim Buhari fick hoppa in som anfallare efter att Per Frick fått gå av kort efter att ha blivit inbytt. Försvaret i Elfsborg såg minst sagt till att inte släppa till något och boll på boll rensades bort från egen planhalva.

Det tog hela 96 minuter förrän domare Östling valde att blåsa av matchen. Till slut kunde Elfsborg inkassera en oerhört krampaktig vinst i en svår bortamatch. Segern innebar inte bara tre poäng, utan även tredje raka segern som ger Elfsborg en tredjeplats i tabellen för stunden.

IF Elfsborgs startelva: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustav Henriksson (46’), Niklas Hult – André Römer, Noah Söderberg, Michael Baidoo (90’) – Jeppe Okkels (71’), Sveinn Gudjohnsen (71’), Jacob Ondrejka.

Avbytare: Tim Rönning, Gustaf Lagerbielke (46’), Buhari Ibrahim (86’), André Boman, Kevin Holmén, Timothy Ouma, Ahmed Qasem (71’), Per Frick (71’, 86’), Jack Cooper-Love (90’).