Mattias Bjärsmyr lägger skorna på hyllan
Efter 464 matcher i IFK Göteborg lägger Mattias Bjärsmyr skorna på hyllan.

Mattias Bjärsmyr lägger skorna på hyllan

En mittbacksgeneral, en lagkapten, en vinnare och en ledare. Rutinen i en misskött och krisande förening. En av våra allra största. Efter 464 matcher i den blåvita tröjan lägger Mattias Bjärsmyr skorna på hyllan.

Mattias Bjärsmyr gjorde debut för IFK Göteborg säsongen 2005, 19 år gammal. 18 år och lika många säsonger har passerat sedan den dagen och Bjärsmyr har varit en del av IFK Göteborg i 14 av dem. Med andra ord är det inte bara en fantastisk spelare som lämnar Kamratgården, det är på många sätt en stor del av klubben och dess identitet. 

Det talas ofta om att lojala spelare inte finns i lika stor utsträckning idag som förr i tiden. Om man ska tro detta är Mattias Bjärsmyr kanske den sista lojala spelarna som varit IFK Göteborg trogna genom hela sin karriär. För till skillnad från en drös hemvändare, som kommit hem på ålderns höst, har han aldrig helt och håller lämnat sitt hem. Det har alltid varit på återseende. Bjärsmyr har vänt hem två gånger och det har aldrig gått mer än tre år utan att han tillhört klubben. 

Med sina 464 matcher placerar sig Mattias Bjärsmyr på delad tionde plats av spelare som spelat flest matcher i IFK Göteborg. Under sina 14 säsonger i Blåvitt hann han med att vinna fem titlar, fyra cupguld och ett SM-guld. För att sätta det i perspektiv har alltså Bjärsmyr varit med och vunnit samtliga av de titlar som Blåvitt vunnit på denna sidan millennieskiftet. Utan Mattias Bjärsmyr i IFK Göteborg, inga titlar. Det har blivit en realitet de senaste 25 åren. 

Det går inte att nog poängtera hur betydelsefull Mattias Bjärsmyr varit för IFK Göteborg. I sin första sejour, i sina unga år, var han given i den startelva som vann SM-guld 2007 och cupguld 2008. I sin andra sejour vann han Svenska Cupen 2013 och blev senare lagkapten i den trupp som 2015 vann cupen igen och sånär bärgade SM-guldet. 2020 vände han hem för sista gången och var rutinen i det lag som vann cupguld samtidigt som man kämpade för sin allsvenska överlevnad. 



Mattias Bjärsmyr har aldrig varit den stora stjärnan och han har aldrig varit den mest spektakulära spelaren. Men Mattias Bjärsmyr har varit Blåvitt trogen, Mattias Bjärsmyr har alltid satt klubben snarare än sig själv i första hand och Mattias Bjärsmyr kommer alltid leva kvar i den blåvita historieboken. 

Alltid Blåvitt säger tack till en av våra allra största. Tack Mattias, för en fantastisk karriär i IFK Göteborg. Tack för att du funnits där, i både medgång och motgång. Tack för att du alltid hittade hem igen. Tack för allt Bjärs!  


 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-11-11 10:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg