Lagbanner
Efter det sena avgörandet mot Hammarby: ”Örebro SK har något spännande på gång inför framtiden”
Erik Björndahls nickmål i matchens 90:e minut medförde att ÖSK befäste sjundeplatsen och passerade Hammarby i årets allsvenska tabell.

Efter det sena avgörandet mot Hammarby: ”Örebro SK har något spännande på gång inför framtiden”

Örebro SK tog emot Hammarby i årets sista allsvenska match en för årstiden ljummen söndagseftermiddag i december. Laget svarade för en bra prestation under stora delar av matchen och radade upp kvalificerade målchanser. Trots en kavalkad av lägen var det först i slutminuterna segern bärgades. Segerregissör blev Erik Björndahl som i och med 2-1-målet befäste lagets sjundeplats i den allsvenska tabellen. Efter slutsignalen fick redaktionen på Svartvitt en pratstund med målskytten.

Manager Axel Kjäll hade inför matchen varit tydlig i media om vikten av ett bra avslut på säsongen. Förutsättningarna var enkla. En seger skulle innebära att ÖSK passerade Hammarby och inkasserade sjundeplatsen i den allsvenska tabellen. Motivationen att vinna matchen gick inte att ta miste på och med bättre skärpa hade Sportklubben punkterat matchen redan i första halvlek.
   
Då ÖSK inte lyckats förvalta de målchanser som skapades fick Erik Björndahl göra entré på Berhn Arena i den 74:e matchminuten. I samband med det intensifierades jakten på seger men det var först i matchminut 90 den gav utdelning. Efter en hörna slagen av Romain Gall vann Björndahl duellen mot unge Oliver Dovin i Hammarby-målet och fick därefter se bollen gå i nät. För Svartvitt ger han sin bild av inhoppet och målet.

- Jag kommer in i matchen sent, men känner att jag bidrar med energi och vi får lite tryck. Det var sammanfattningsvis en match där vi hade enormt många chanser. I slutet skapar vi en hörna som Romain Gall tar från Besara. Besara är vår normala hörnläggare men Romain ville slå hörnan. Jag hoppar upp samtidigt som målvakten och lyckas få en touch medan han slår på mig istället för bollen. När jag ser att bollen går i mål är det en magisk känsla.

Var du orolig att domaren skulle blåsa av för frispark efter duellen med målvakten?

- Det var jag. När jag föll till backen och såg att bollen låg i mål var jag orolig i någon sekund att domaren skulle ta ett beslut vi inte velat ha. De brukar göra det i de här situationerna, men jag hoppar bara rakt upp och rör inte målvakten så det var helt rätt av domaren att fria och att vi därmed fick avsluta med en seger. Det betyder väldigt mycket och det var ett väldigt viktigt mål.

ÖSK noterades för hela 22(!) avslut under matchens gång, varav 11 innanför målramen. Anfallaren berättar vidare om hur han ser på att det dröjde till matchminut 90 innan avgörandet föll.

- Det är såklart att vi skulle ha avgjort matchen tidigare. Vi skulle ha fått in både en, två och tre bollar i första halvlek. I de bra perioderna måste vi straffa dem och när vi inte gör det kommer Hammarby tillbaka när det dyker upp en chans för dem. Det är såklart att det är frustrerande men nu blev det lite saga av det hela och jag kan tillägna mycket av målet åt den kille som går in där, säger Björndahl och nickar mot Oscar Jansson, som efter flera intervjuer lämnar innerplanen efter sin sista ÖSK-match.

Hur summerar du säsongen för laget och för egen del efter 30 spelade omgångar?

- Det har varit upp och ner. Vi har presterat väldigt bra vissa perioder och andra betydligt sämre. Det har varit lite berg- och dalbana men i det stora hela tycker jag att vi gör en bra säsong. Det är alltid lätt att titta tillbaka, men någon eller några ytterligare segrar istället för kryss hade resulterat i att vi varit med i toppen.

Och tydliggör ytterligare:

- För egen del fick jag mer speltid i somras och har under säsongen haft en del problem med skador. Det har varit en berg- och dalbana även för mig, men det var skönt att få avsluta säsongen med något positivt.

Hur ser du på kommande säsong för egen och för lagets del?

- Jag hoppas kunna få en mer fair säsong för egen del. För lagets del kommer det förmodligen försvinna en del spelare och även tillkomma en del så det är svårt att säga något om det. De som kom in i somras har gjort det fantastiskt bra och höjt kvaliteten på träning och matcher från dag ett. Min känsla är att Örebro SK har något spännande på gång inför framtiden. Vi ska försöka hitta ett sätt att vara med ordentligt i toppstriden nästa år.

Ser du framför dig att du kommer vara kvar i ÖSK och konkurrera om en startplats?

- Självklart. Jag har två år kvar på kontraktet och vill verkligen göra mig själv rättvisa genom att visa för mig själv, supportrarna och alla örebroare att jag håller. ÖSK betyder mycket för mig och jag hoppas kunna få till det ordentligt på ett sätt jag vet att jag kan.

Årets allsvenska säsong skriver in sig i historieböckerna som en av de märkligaste. Utöver ett komprimerat spelschema och en sista omgång i december har samtliga matcher i serien spelats utan publik. En minst sagt speciell allsvensk debutsäsong för 30-åringen som avslutningsvis skickar med en hälsning till ÖSK-supportrarna.

- Det är som jag alltid har sagt att jag önskar att de varit här. I synnerhet i samband med den här matchen i och med det sena målet. Det hade varit eufori att få fira det tillsammans med er och det är egentligen därför jag spelar. Jag hoppas att nästa säsong blir mer normal och att vi kan spela inför fullsatta läktare. 

Elias Tinfors2020-12-07 15:39:00
Author

Fler artiklar om Örebro