Projektet Hammarby Fotboll - Nya Tider, del 4
Nahir Besara och Viktor Djukanovic, de kanske två viktigaste spelarna för att Hammarby offensiv skall fungera. Här firar de 2-0 mot Elfsborg.

Projektet Hammarby Fotboll - Nya Tider, del 4

Det är spännande tider för Hammarby fotboll och för oss supportrar. Kan Hammarby resa sig som fågel Fenix ur den aska som en sjundeplats i allsvenskan innebär, och hur kommer en sådan resa då att se ut? Vi på Svenska Fans har valt att använda detta projekt för att följa denna resa från ett helikopterperspektiv, där allt som hänt sammanfattas månadsvis. Huvudsakligt fokus kommer att ligga på herrlaget och följa hur den nystart som Hammarby nu gör faller ut ur ett längre perspektiv.

Nya rubriker

Eftersom det nu inte kommer att hända speciellt mycket på truppsidan på ett tag har vi valt att lägga in ytterligare två rubriker, ”Jakten på Europaplats” och ”Spelare – Vilka är på gång och vilka behöver lyfta sig?”.

Under den förstnämnda kommer vi att följa Hammarbys poängsnitt och vad som behövs för att nå en tredjeplats, och således en Europaplats, i allsvenskan, baserat på en snittpoäng för tredjeplatserna från 2015 till 2023.

När det gäller den andra rubriken kommer vi att lämna en högst subjektiv bedömning när det gäller vilka spelare som levererar, vilka spelare som är på gång och vilka som behöver leverera mer.

Detta kommer, givetvis, att följas upp och uppdateras i och med att varje del av denna artikelserie publiceras.

Organisation och klubb – Vad har hänt under den senaste dryga månaden?

Som brukligt så händer det inte lika mycket nu när den allsvenska säsongen har dragit igång. Vi kan dock, på nytt, konstatera att det är skönt att Hammarby återigen blivit den öppna klubb som man historiskt alltid har varit, och att åskådare nu är välkomna ned under träningar på Årsta igen. 

Ett annat bevis på den nya öppenheten kan vi hitta i de statistiska KPI:er som Hammarby presenterar på hemsidan efter varje match som herrlaget har spelat. Där får man, om man kan läsa av siffrorna, en klar indikation om det spelsystem som Kim och David vill implementera utvecklas över tid.

Status spelartruppen – Förändringar och nuläge

Det svenska transferfönstret är nu stängt och vi kan bara konstatera att det blev två sena förändringar av truppen innan fönstret stängde. Vi fick se August Mikkelsen lämna för Bodö/Glimt och in kom dansken Frederik Winther från Augsburg. 

Sedan tidigare har också Bazoumama Touré (Bazou) skrivit på för Hammarby och nyligen skrev även Divine Teah på ett kontrakt. Dessa två unga spelare, precis fyllda 18 år, känns väldigt spännande inför framtiden då båda har tydliga spetsegenskaper, som Bazous enorma snabbhet och Teahs fantastiska vänsterfot. Divine får dock vänta på sin tävlingsdebut till dess att sommaren transferfönster öppnar den 1/7.

Tyvärr fick vi endast se Frederik Winther i knappa två tävlingsmatcher i Hammarbytröjan 2024, då han drabbades av en korsbandsskada i bortamatchen mot Malmö. Det var, förstås, en riktigt tråkig nyhet, både för spelaren själv, men också för Kim och David, där Kim tydligt uttryckt att Frederik var precis den typ av spelare som han ansåg saknas i truppen. 

Efter denna nattsvarta nyhet är det desto roligare att rapportera att Edwin Kurtulus är tillbaka efter sin huvudskada och att både Dennis Collander och Marc Llinares kör för fullt på träningarna och närmar sig matchspel. 

Sportsligt – Vad har hänt den senaste månaden?

I och med den allsvenskan starten har negativiteten, när det gäller årets placering i allsvenskan och styrkan i truppen, vänt till en lite mer positiv ton. Det kanske inte är så konstigt då resultaten har varit bättre än vad många hade trott på förhand.

Med två vinster på hemmaplan, Kalmar (3-1) och Elfsborg (3-0), samt två förluster mot starka hemmalagen Malmö (0-2) och Häcken (1-2) har Hammarby startat allsvenskan på ett godkänt sätt, även om man just nu återfinns på en sjundeplats i tabellen.

Vad viktigare är att det tydligt har gått och skönja en klar utveckling i spelet, där spelet håller ihop längre och längre under matcherna och där både presspelet och uppspelen börjar se allt bättre ut. I senast matchen mot Häcken så satte presspelet verkligen myror i huvudet på hemmaspelarna och det var på vippen att vi, likt Erabis mål mot Elfsborg, kunde snappa upp en felpassning och göra en enkelt mål.

Om vi går igenom matcherna en i taget så var nog den viktigaste matchen premiären mot Kalmar, då det var väldigt många av oss supportrar som var högst osäkra på vart Hammarby egentligen stod inför den allsvenska starten. Givetvis beror det dels på den svaga avslutningen 2023, där Hammarby inte kunde vinna hemma på slutet, dels på den usla försäsongen, som inte gjorde någon glad vare sig resultat- eller spelmässigt.

Vi supportar var rejält oroliga inför matchen, men vi stödde oss på statistik, där Hammarby inte har förlorat en hemmapremiär sedan vi gick upp 2015 och de två senaste matcherna hemma mot Kalmar, där vi vunnit med två mål i båda. Det visade sig, till slut, att statistiken fick rätt då Hammarby vann hemmapremiären med två mål, 3–1. Dessutom stod laget för en riktigt stabil insats och var värda de tre poängen.

Mot Malmö så kändes det dock som att man fegade ut redan innan matchen startat. Valet att starta med 3-5-2, efter att ha spelat 4-3-3 hela försäsongen och mot Kalmar, kändes konstigt på förhand och i efterhand så är det bara att konstatera att det blev helt fel och att vi gav bort matchen. Det var i och för sig mot ett mycket taggat och välspelande Malmö, men vi undrar fortfarande om inte laget hade gjort bättre ifrån sig om man hade valt att spela på det sättet som spelarna varit vana vid. 0-2 speglar matchen relativt bra, men det kunde ha blivit både ett och två mål till i baken om inte Oliver Dovin storspelat.

I och med förlusten mot Malmö så blev den tredje matchen, mot Elfsborg på hemmaplan, ytterligare en så kallad nyckelmatch. Förlust i denna och risken skulle vara överhängande att Hammarby stod på tre poäng efter fyra spelade matcher och därmed var indragna i bottenstriden. Efter en första halvlek där Elfsborg dominerade spelet kraftigt, men inte lyckades skapa så många stora målchanser, så visade Hammarby vart skåpet skulle stå då man gjorde tre mål och inte släppte in något under den andra halvleken. Matchen slutade, som sagt, hela 3–0, vilket kanske var något mål för mycket sett till matchbilden över 90 minuter, men det var oerhört skönt att tvåla till Elfsborg, då vi anser att de är ett lag som spelar närmast brutalt och med stor skaderisk för motståndarna.

Med två segrar på tre matcher kändes då matchen mot Häcken, på Bravida Arena, som en så kallad bonusmatch, det vill säga en match där man inte räknar med poäng, men hoppas på en skräll, en skräll som sällan eller aldrig kommer när Hammarby möter topplag på bortaplan. Hammarby gör dock en mycket bra bortamatch och är i ledning med 1–0 i halvtid, efter mål av Edwin Kurtulus. I början av andra halvlek äger vi matchen under 10 minuter och skall förstås utöka vår ledning, men Besara får inte till sina avslut.

Matchen vänder sedan då först Viktor Djukanovic går ut skadad i 57e minuten och Simon Gustafsson kvitterat i den 62a efter att Hammarby inte lyckats rensa när Häcken har tryck. Nu känns det som att vi vet vad som kommer att hända, och mycket riktigt gör det så också, när Hovland knoppar in 2–1 till Häcken i 87e minuten, ett resultat som också blir slutresultatet.

Vi kan inte bara fatta att detta fortsätter att hända. Säsong efter säsong viker Hammarby ned sig mot topplagen på bortaplan, och det oavsett hur stark trupp eller hur bra tränare vi har. Detta är självklart en av huvudorsakerna till att vårt senaste SM-guld togs för över 20 år sedan. Denna gång var det, likt Malmö eller Häcken borta 2022, extra surt då vi hade Häcken där vi ville, men inte kunde sätta spiken i kistan.

På hemmaplan känns dock allting positivt och med tanke på vårt bortaspel så känns det extra viktigt att vi gör det till vår borg igen, där inga lag skall komma och ta med sig några poäng lättvindigt. Trycket från läktarplats har varit bra, men vi vet att vi supportrar kan lyfta några nivåer till och lyfta spelarna till stordåd.

Jakten på Europaplats

Det är väl inte många som missat att Hammarby har en mer diffus målsättning denna säsong. I stället för att målet är att ta en av de tre första platserna och således få spela i Europa pratar klubben nu om att målet är att jaga lagen som vanligtvis spelar i Europa. Vi tycker att detta är så intressant så vi kommer här att följa denna jakt.

Vi har räknat ut ett poängsnitt för tredjeplatsen i allsvenskan för de senaste nio säsongerna, från säsongen för Hammarbys återkomst 2015, fram till 2023. Detta snitt är 57,4 poäng. Sedan är det, förstås, inte säkert att det räcker med 57,4 poäng eller att det ens krävs 57,4 poäng, men vi anser att det är ett bra utgångsläge för att se om chansen till Europa finns kvar.

Matcher spelade: 4
Poäng: 6
Nuvarande snittpoäng: 1,5
Snittpoäng som krävs för att nå målet: 1,9

Det är tydligt att det inte räcker att bara vinna på hemmaplan och förlora borta för att nå tredjeplatsen. Nu väntar tre matcher mot lite svagare motstånd och då gäller det att höja snittet om vi skall närma oss målet.

Hammarby kommer nu att spela sex matcher innan nästa avsnitt av denna artikelserie. Noterbart är att Hammarby behöver 13 poäng om vi skall nå snittet på 1.9/match och ha fortsatt häng på Europaplatserna.  

Spelare – Vilka är på gång och vilka behöver lyfta sig?

Det är förstås svårt att sia om vilka spelare som kommer att bli extra viktiga denna säsong, eller vilka som måste lyfta sig, när man endast spelat fyra matcher. Trots det tänker vi göra ett försök och kategorisera prestationerna vi har sett i tre olika kategorier: Levererar enligt förväntningar, På uppgång och Behöver lyfta sig.

Givetvis kommer endast de som fått speltid att betygsättas. Kingsley Gyamfi och Montader Mahjed har endast fått några minuters speltid så dessa kommer inte heller att ingå i någon av kategorierna.

Levererar enligt förväntningar:

  • Oliver Dovin – Blir bara bättre och bättre och känns i nuläget som en av allsvenskans bästa målvakter.
  • Edwin Kurtulus – Enormt viktig som ledare av backlinjen och har varit väldigt bra sedan han kom tillbaka efter skadan.
  • Nahir Besara – Leder laget och gör poäng. Känns lättare i steget än i fjol och kommer att stå där med +20 poäng när vi sammanfattar även denna säsong.
  • Fredrik Hammar – Har visat sig vara mycket viktig som mittfältsankare, bredvid Tekie. När Hammar spelar så blir laget stabilare och vinner fler närkamper.
  • Hampus Skoglund – Ja, vad skall man säga om en ung kille som går in och spelar i allsvenskan som att han inte gjort något annat. Oöm, snabb och med både bra placerings- och passningsspel så har Hampus verkligen övertygat.
  • Mads Fenger – Mads har inte fått lika mycket speltid som han brukar få, men när han har spelat så har han varit precis lika stabil som man kan vänta sig. På bänken senaste matcherna, men lär få speltid då det är en lång säsong.
På uppgång:
  • Pavle Vagic – Har verkligen tagit chansen som Kim har gett honom. Stabilare och stabilare för varje match, bra passningsspel och bryter många bollar
  • Shaquille Pinas – Började svagt, men har varit riktigt bra både mot Elfsborg och Häcken. Utstrålar äntligen glädje igen, vilket påverkar hans spel positivt.
  • Viktor Djukanovic – Började säsongen svagt, men har börjat varva upp mer och mer. 1+1 mot Elfsborg och vi är säkra på att det hade blivit mål även mot Häcken om han inte blivit skadad.
  • Deniz Gul – Ständigt en av de bästa på träningarna när vi tittar på dessa och det är bara en tidsfråga innan vi kommer att se Deniz i fler startelvor än vad vi har gjort hittills. Har allt som en forward behöver och kommer att visa det när han får chansen.
  • Simon Strand – Med Simon vet du alltid vad du får och tyvärr har det, så här långt, inte riktigt varit synonymt med det som Kim vill se från en ytterback. Var direkt svag under försäsongen men börjar mer och mer komma in i det. Perfekt avbytare att stoppa in i matcherna.
Behöver lyfta sig:
  • Tesfaldet Tekie – Vi gillar verkligen ”Tess” som spelare, men han har inte varit tillräckligt stabil så här långt för att få godkänt. Han måste sluta slarva i passningsspelet och minimera misstagen. Har dock varit klart bättre med Hammar bredvid sig än med någon annan och fortsätter det så hoppas vi att det stabiliserar sig.
  • Oscar Johansson Schellas – Vi är och tittar på en hel del av Hammarbys träningar och där kan man se vilken duktig spelare Oscar är, med sin rörlighet och förmåga att skapa trianglar offensivt. Han har dock varit alldeles för svag i matcherna för att få ett godkänt betyg så här långt, men vi ser att det är en bra spelare och tror verkligen att Oscar kommer att visa för alla supportrar hur bra han egentligen är inom kort.
  • Jusef Erabi – Kanske lite oväntat att Jusef befinner sig i denna kategori då han gjort två mål. Vi tycker dock att Jusef har skapat alldeles för få chanser för att få godkänt fullt ut. Han fortsätter förstås att slita, men han behöver komma till fler chanser och ha ett bättre samspel med övriga.
  • Markus Karlsson – Markus, som var så stabil förra säsongen, har inte fått speciellt mycket speltid. Mycket beror förstås på Hampus Skoglunds lysande insatser, men någonting inom oss vill se ”Mackan” ta fighten lite mer än vad han har gjort.
  • Abdelrahman Boudah – ”Abdo” är en spelare som Kim gillar att använda, antingen som startspelare eller som inhoppare. Vi tycker dock inte att han riktigt tar chansen när han får den. Skapar alldeles för lite framåt för att spela i en sådan offensiv position.
Den närmaste framtiden

Det är tätt på given i allsvenskan nu och laget kommer, som nämnts tidigare, att ha spelat sex matcher när det är dags för nästa del av projektet Hammarby i slutet av Maj. Med start redan i morgon, torsdag, är det dags att åka till Örjans Vall och ta sig an Halmstad.

Här är listan på de sex närmaste matcherna:

Torsdag 25/4 Halmstad – Hammarby
Måndag 29/4 Hammarby – Västerås
Söndag 5/5 Hammarby – Värnamo
Söndag 12/5 Norrköping – Hammarby
Onsdag 15/5 Mjällby – Hammarby
Söndag 19/5 Hammarby - AIK

Hursomhelst skall det bli mycket intressant att se om truppen kommer att ta ytterligare steg för att närma sig det sätt Kim och David vill att Hammarby skall spela.  

En sak är säker och det är att fler av startspelarna behöver leverera oftare, och på en högre nivå, samtidigt som de unga spelarna som fått minimalt med speltid, eller ingen alls, skall kunna komma in och göra skillnad.

Det skulle förstås vara riktigt fint om Hammarby kunde åka till Halmstad och ta med sig tre poäng hem ifrån morgondagens match. Det kommer dock inte vara någon lätt nöt att knäcka, men någon gång måste Hammarbys dåliga bortaform vända, så varför inte redan i morgon.
 

Göran Öberg2024-04-24 11:02:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona