fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 260815 | Medlemmar: 180165

Kom ihåg mig
Låt försäsongen börja!
Nya bekantskaper varje försäsong. 2009 kom Ismail till Löten. 2018 kommer Georges och Björnström.

Låt försäsongen börja!

En av de mysigaste tiderna på året börjar i och med försäsongen. Nya spelare, kyliga träningsmatcher och spelare som tar kliv under vintern. Jag funderar här över vad som blir extra intressant att titta på under den försäsong som drog igång med fystester åttonde januari.

För ett år sedan skrev jag som gästkrönikör motsvarande krönika inför den första allsvenska försäsongen på 43 år. Jag hyllade spelarna som varit kvar sedan tiden i Norrettan och skrev att de skulle bära laget även i Allsvenskan. Den gyllene generationen Division 1- spelare gjorde inte heller någon besviken, men till 2018 är det bara Moses Ogbu, Ian Sirelius, Kalle Larson, Christer Gustafsson och Oscar Pehrsson som är kvar. Det är självklart tråkigt att spelarna vi lärt oss älska inte stannar i Sirius för evigt, men verkligheten i Allsvenskan blir sådan. Lagen byggs till större del av fotbollsproffs, som Maholli, Wicks och Lundholm, med egna karriärer att tänka på. Motivationen att prestera kommer förmodligen till större del från att spelarna vill lyckas i sina egna karriärer än att man vill lyckas tillsammans med sina lagkamrater. Jag vill dock hävda att kvalitén på spelarna är högre än någonsin i modern tid i Sirius och jag hoppas att den kvalitén kan ge ett lika starkt LAG som vi fått se med de gamla Norrettan- spelarna.
Försäsongen blir därför naturligtvis hur viktig som helst och när den nu startar väljer jag att fokusera på några av de punkter jag tror blir särskilt viktiga och intressanta att följa i vinterkylan.

Lagbygget 
Det säger sig självt att försäsongen är till för att bygga upp laget, men just i år blir det viktigare än på länge i och med spelaromsättningen. Det lär bli mycket repetition av ”Siriusspelet” för att få in de nya spelarna i spelsättet. Här krävs nötande på träningsplanen och jag gissar att lägret i portugisiska Vilamoura tidsmässigt är inlagt just där det ligger av den anledningen (på ett kallt Lötens IP är det svårt att stå och prata länge brukar Kim säga). Innan lägret spelas två träningsmatcher (GIF Sundsvall och BP) som antagligen kommer fungera som viktiga referensramar i arbetet med spelet. Har man spelat tillsammans får man något att utgå ifrån och linjer att jobba efter. Därför lär alla som är friska få speltid i minst en av de två matcherna. Förmodligen testas inga nya formationer eller speciella konstellationer förrän efter lägret.

Lägret 
Förutom att lägret, som till skillnad från förra året inte innehåller några matcher, är viktigt fotbollsmässigt är det också här som gruppdynamiken kan sätta sig. Spelarna har tidigare känt varandra väldigt väl både på och utanför fotbollsplanen och förhoppningsvis uppfyller lägret sitt syfte och hjälper gruppen att dra åt samma håll. För dragit åt samma håll är verkligen vad laget gjort tidigare med gemensamma luncher, resor och roliga aktiviteter. Något många spelare pekat på är också att det inte funnits några grupperingar i laget och att alla kunnat prata med alla. Självklart kommer det att märkas för gruppen när en ledare som Niklas Busch Thor, en veteran som Kim Skoglund eller en skojare som Johan Andersson slutar. Dock litar jag på att gamla rävar som Moses, Kalle och Ian ser till att föra in de nya spelarna i samma gemenskap och leda laget framåt. UNT har Daniel Meisels på plats som rapporterar allt roligt som händer.

Svenska cupen 
Sirius fick en jämn grupp, men om jag pratar om att bygga nytt när några Siriusprofiler försvunnit finns det ändå stor kontinuitet i jämförelse med nybyggnationerna hos gruppmotståndarna. IFK Göteborg, Öster och Varberg har alla nya tränare och huvudkonkurrenten från Allsvenskan genomgår en stor renovering i spelartruppen. Cupen blir som vanligt bra träning inför säsongen med matcher som betyder lite mer. Samtidigt gräver jag inte ner mig om vi åker ut i gruppspelet. En sak som är intressant med cupen är att det kan visa sig vilka spelare som ligger före andra i konkurrens om olika positioner. Exempelvis blev det tydligt att Joshua Wicks låg före Lukas Jonsson när han fick spela två matcher i rad under förra årets gruppspel.

Skador 
Om man hoppas på färre skador än tidigare år ger det fortfarande utrymme för väldigt många skador. Skador ger spelare mindre tid att bygga upp kroppen, mindre tid till samspel, sliter mer på de som spelar och ger sämre spel på träningar. Jag tror det ligger mycket i förklaringen att Sirius där man befinner sig i näringskedjan tvingas ta in spelare med en skadehistorik och därför ständigt har spelare indisponibla. Den här vintern har det redan kommit negativa rapporter om Haglund och Pehrsson, men om alla som läser den här texten sätter sig en minut varje dag och ber till skadeguden kanske vi slipper rapportering om nya problem varje vecka under försäsongen?

Elias Anderssons roll 
Det är alldeles säkert att Elias Andersson kommer få en viktig roll i Sirius 2018. Frågan är bara var någonstans på mittfältet han kommer spela. Efter att han kom från Varberg i somras har han använts på samtliga mittfältspositioner, faktiskt med ganska stor framgång överallt. Mot Halmstad dominerade han på vänsterkanten och mot Djurgården var han ett hot som nummer tio. På försäsongen får vi kanske se om det finns tankar på en mer permanent placering. Han har kvicka fötter och fin teknik; egenskaper som gör att han passar som nummer tio eller på en kant. Frågan är dock om det inte är så att han har vänsterfoten och bolltryggheten som ersätter Niklas Busch Thor i en balansroll? Mot lite svagare motstånd i form av AFC i fjolårets sista match spelade han som sittande mittfältare och dominerade i spelet med boll. Det återstår att se om tränarna tror att hans duellspel och förmåga att hålla samman laget även i defensiven räcker, men jag gillar verkligen tanken på en Elias som styr spelet längre bak på mittfältet. Hade bra resultat på fystesterna i uppstarten.

Stefano Vecchia 
Jag måste skriva om Stefano Vecchia också (Stefano Guiseppe Arne Vechia Holmquist). Det måste jag göra eftersom han är fruktansvärt bra. Det känns inte riktigt som att han själv eller någon annan inser hur bra han är. Men med de egenskaper han besitter borde han kunna bli hur dominant som helst och knacka på utlandsdörrar redan i sommar. Jag är oerhörd spänd på att få se om han under försäsongen kan få ännu mer utväxling av snabbheten, rycket och skottet. Vi har fått se glimtar av Vecchias potential när han ryckte från egen planhalva och kontrade in ett mål mot Örebro och när han curlade in bollen i det bortre hörnet mot Jönköping och Sundsvall. Han har en exceptionell förmåga att utmana i fart som inte många andra spelare inom svensk fotboll besitter. Kalla mig partisk, men jag tycker att Vecchia med sina egenskaper om några år borde ha utvecklats till en av Sveriges bättre fotbollsspelare.

Backlinjen 
Backlinjen läckte i höstas, förmodligen till stor del på grund av skadesituationen. Just nu har vi också bara en frisk mittback (nyss uppflyttade Linus Nygren) och det behöver värvas en till även om Johan Eiswohld kommer i spelbart skick. Byggandet av en backlinje som fungerar blir livsviktigt, men det positiva är att det egentligen bara är en till mittback som ska in bredvid Oscar Pehrsson när han kommer tillbaka (David Fällman?). Annars är den ordinarie backlinjen intakt från förra säsongen. För samspelets skull känns det också skönt att inte en ny målvakt kommer stå i målet. För försvaret blir det viktigt att på försäsongen visa att man verkligen brinner för att försvara målet och sätta en standard som är högre än det taffliga spel vi såg i höstas. Det krävs ofta inte så mycket mer än det citat Calle Nyström hade på sin plats i omklädningsrummet: ”Skydda målet. Gör det enkla rätt”.

Jag avslutar med att uppmana alla fotbollsvänner till att gå på träningsmatcher och träningar. Träningsmatcher för att det är en av de mysigaste sakerna man kan göra att se sitt favoritlag spela utan att behöva vara nervös. Träningar för att det ofta är spännande att se hur det går till när man övar moment i spelet. Matcherna hittar ni nedan och träningstider brukar läggas ut på Sirius hemsida varje vecka. Låt försäsongen börja!

Sirius försäsong 2018
8/1 Träningsstart
20/1 kl 14:00  GIF Sundsvall (Träningsmatch, H)
27/1 kl 14:00  IF BP (Träningsmatch, B)
31/1 – 10/2  Träningsläger i Vilamoura, Portugal
17/2 kl 16:00  Östers IF (Svenska Cupen, H)
25/2 kl 15:00  Varbergs BoIS (Svenska Cupen, B)
4/3 kl 17:00  IFK Göteborg (Svenska Cupen, H)
17/3  Djurgårdens IF (Träningsmatch, B) PRELIMINÄRT
24/3  Gefle IF – IK Sirius (Träningsmatch, B)
 
Källa: Sirius Fotboll


4 KOMMENTARER      1290 VISNINGAR
JONATAN PINHEIRO DIAMANT
På Twitter: jonatanpd
2018-01-08 18:51:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Chrille:
Bra skrivet!
2 Tumme upp 2018-01-09 00:17:59
Cliff Hendry:
Snygg artikel!
Postat via SvenskaFans-appen
3 Tumme upp 2018-01-08 21:47:30

Fyrisånssimmaren:
Utmärkt artikel!
3 Tumme upp 2018-01-08 21:12:08
blå-svart:
Beger mig genast och ber till skadegudarna! Bra sammanfattning av nuläget. Hoppas kunna ta mig till nån träning framöver.
Postat via SvenskaFans-appen
4 Tumme upp 2018-01-08 19:00:11

ANNONS:

Fler artiklar om Sirius

Silly Season: Jonsson lämnar och AIK- junior ersätter
Sirius Silly Season 2017/2018 är i full gång och mycket har hänt i Sirius trupp. Här listar vi både bekräftade övergångar och rykten.
2018-01-17 21:56:00

Björkström: "Ser fram emot att spela mittback"
Sirius Tim Björkström ansluter till Sirius efter ett årslångt lån i Östersund och två säsonger som ytterback i Djurgården. I sina yngre år gjorde Björkström flera säsonger som ordinarie i BP, bland annat med Kim Bergstrand som tränare. Han har nu gjort de första träningarna som mittback för sitt nya lag.
2018-01-15 21:28:00

Tim Björkström till Sirius. Öppnar upp för taktisk variation?
Sirius En till mittback har länge varit ett uttalat mål för Sirius och idag presenterades Tim Björkström som blåsvart de kommande två åren.
2018-01-10 22:02:00

Georges: "Älskar att komma till avslut"
Sirius Sirius första nyförvärv för säsongen 2018 har kommit till stan! Charbel Georges kommer att operera på det offensiva mittfältet i den blåsvarta tröjan och under måndagen gjorde han sina två första pass. Fystester på förmiddagen och fotboll på eftermiddagen.
2018-01-09 12:24:00

Låt försäsongen börja!
Sirius En av de mysigaste tiderna på året börjar i och med försäsongen. Nya spelare, kyliga träningsmatcher och spelare som tar kliv under vintern. Jag funderar här över vad som blir extra intressant att titta på under den försäsong som drog igång med fystester åttonde januari.
2018-01-08 18:51:00

Året är slut: Blåsvarta höjdpunkter
Sirius 2017 går in på sina sista skälvande timmar och det har blivit läge för två tredjedelar av Siriusredaktionen att sammanfatta höjdpunkterna från året som gått. Sammanfattningen är ytterst sentimental och har en hög grad av subjektivitet, men efter en sjundeplats i Allsvenskan som nykomling är det väl också rimligt att fokusera på det som varit positivt?
2017-12-31 14:00:00

Björnström: "Ska komma med fart och överlappa"
Sirius Några tidiga blåsvarta julklappar blev klara den senaste veckan. Först landade Charbel Georges och sedan följde värvningen av Axel Björnström och förlängningen med Joshua Wicks i rask takt.
2017-12-21 13:54:00

Spelarförluster och farväl
Sirius Hittills har tio spelare lämnat Sirius av olika anledningar och trots att jag känner mig väl sen på bollen är det läge att gå igenom vilka som gjort sitt i Blåsvart. Ännu inga nyförvärv men text och kommentar om det kommer när det händer något på marknaden. Håll till godo.
2017-12-07 14:17:00

Vinst och sjundeplats, AFC - IKS
Sirius Med en fantastisk start av säsongen borta mot DIF avslutas återkomsten med vinst borta mot AFC. Ett Sirius med flera nya ansiktet vann med 1-3 mot ett desarmerat motstånd.
2017-11-05 21:10:00

Tack för allt! Inför IKS - MFF
Sirius Kl 15:00 imorgon springer NBT ut för att göra sin sista hemmamatch på Studenternas och på sidan kommer Ante och Ante se sin sista match på Studan som blåsvarta spelare. Det kommer sannolikt bli en av mest känslofyllda matcherna på Studenternas.
2017-10-28 21:21:49

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IK SIRIUS FK
ANNONS:
SERIETABELLEN
1AIK000000
2Häcken000000
3Dalkurd FF000000
4Djurgården000000
5Sundsvall000000
6Hammarby000000
7Brommapojkarna000000
8Elfsborg000000
9IFK Göteborg000000
10IFK Norrköping000000
11Sirius000000
12Kalmar000000
13Malmö FF000000
14Trelleborg000000
15Örebro000000
16Östersund000000
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
Tomrummet efter Upton Park
”Min dröm är att spela i landslaget”
Politano på väg in hos Napoli?
#219: Toppen och döda jättar
”Kan bli Allsvenskans bästa spelare”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies