Borås Arena, 2023-05-14 15:00

Elfsborg - IFK Värnamo
2 - 0

Sjätte raka segern för Elfsborg - slog Värnamo hemma

Segertåget ifrån Borås rullar vidare. IF Elfsborg tog sjätte raka segern när man efter viss kamp besegrade IFK Värnamo på hemmaplan, efter mål av Jacob Ondrejka och en comebackande Alexander Bernhardsson.

Det finns inget stopp på Elfsborgs fina form just nu. Den starka säsongsinledningen i allsvenskan fortsätter när man tog hem ännu en trepoängare. Till söndagens match mot IFK Värnamo fick Ahmed Qasem kliva in i sin startdebut, efter att Michael Baidoo var avstängd. Dessutom var Emmanuel Boateng tillbaka i truppen och startelvan, efter att ha varit avstängd internt av föreningen.

Elfsborg gick ut aggressivt mot smålänningarna från start i matchen, och satsade på höga utgångspositioner. Det gav möjligheter till Elfsborg att vinna tillbaka bollen högt och pressa på Värnamo.

Inledningen av matchen var trots Elfsborgs aggressivitet relativt jämn, och de båda lagen lyckades att skapa bra målchanser. Efter matchens första hörna av Elfsborg kom allra den farligaste, när André Rømer befann sig på den bortre stolpen. Med en volley på vristen fick han till ett skott som Värnamos målvakt lyckades rädda till en ny hörna.

Efter ett tag in i matchen började Värnamo att ta över mer av bollinnehavet. Det gjorde även att Elfsborg fick jaga mer boll än under inledningen. Men det gjorde också att Elfsborg fick mer plats för omställningar när man fick tag i bollen högt upp. På Okkels och Hults vänsterkant kom de allra flesta kontringarna. Vid ett tillfälle drog Okkels in ett inspel till Qasem som fick tårna på bollen och styrde den mot mål, men avslutet gick tätt utanför.

In till halvtidspaus var det två jämna lag som kom in till omklädningsrummet. Varken Elfsborg eller Värnamo hade varit välförtjänta av någon större ledning i matchen. I den 48:e minuten i andra halvlek får Emmanuel Boateng ett jätteläge att dundra in 1-0 till Elfsborg. När han utanför straffområdet skjuter på en retur som målvakten får rädda i sista sekunden.
Fyra minuter senare kommer den förlösande ledningen för Elfsborg, när Niklas Hults fina inlägg når en höjdhoppshoppande Jacob Ondrejka som nickar in 1-0. Trots ledningsmålet var Värnamo starka defensivt och det var svårt att skapa några större målchanser för Elfsborg.

Men pressen som Elfsborg skapade gick runt och bar på ett till mål i matchen. I den 70:e minuten drar Ahmed Qasem iväg ett tunt skott mot mål utanför straffområdet. Avslutet räddas ut och först på bollen är Alexander Bernhardsson och skjuter in 2-0 till Elfsborg.

Med sin tvåmåls ledning var avslutningen av matchen en relativt lugn händelse, där Elfsborg fokuserade på att inte släppa till några onödiga bjudningar. Försvarslinjen och Hakon Valdimarsson gjorde ännu en mycket stabil insats. Något som ledde till den imponerande sjätte raka segern i årets allsvenska för Elfsborg. Just nu placerar man sig på en andraplacering med Malmö FF i toppen som serieledare.

IF Elfsbogs startelva: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – André Römer, Emmanuel Boateng (72’), Ahmed Qasem (76’) – Jeppe Okkels (65’), Sveinn Gudjohnsen (76’), Jacob Ondrejka.

Avbytare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Buhari Ibrahim, André Boman, Kevin Holmén (76’), Timothy Ouma (72’), Jack Cooper-Love (76’), Gottfrid Rapp, Alexander Bernhardsson (65’).