Brynäs bokslut bättre än väntat: ”Fortsatt ansträngt men under kontroll”
Brynäs klarade av både sin sportsliga- och ekonomiska målsättning.

Brynäs bokslut bättre än väntat: ”Fortsatt ansträngt men under kontroll”

Brynäs budgeterade för ett resultat på minus två miljoner kronor. Resultat blev minus 1,5 miljoner kronor. – Vi är tillfreds och glada över att resultatet efter finansiella poster blev bättre än budget, läget är dock fortsatt ansträngt men under kontroll, säger Brynäs klubbdirektör Håkan Svedman i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Det blev en ny vardag att förhålla sig till när Brynäs för strax över ett år sedan ramlade ur SHL för första gången sedan man tog klivet upp i Sveriges högsta liga 1960. Säsongen i Sveriges andraliga gjorde att Brynäs tappade 30 miljoner i intäkter från cirka 181 miljoner kronor till runt 151 miljoner kronor. Den främsta orsaken handlar om det centrala stödet, alltså tv-pengarna. 

Målet som sattes var att snabbt studsa tillbaka till SHL och för första gången i modern tid budgeterade gävleklubben också för slutspelet. Brynäs budgeterade för sex hemmamatcher och ett minusresultat på två miljoner kronor. Det blev dock sju hemmamatcher i slutspelet och en fantastisk uppslutning på publiksidan under säsongen samt en stark tillväxt på partnersidan som kunde överträffa budgeten. 

– När vi står här och summerar så är det av en enorm tacksamhet, mot alla våra fans och medlemmar, mot alla våra partners och investerare och inte minst vår personal och organisation som har gjort ett fantastiskt verksamhetsår. Vi är stolta över att vi kan presentera ett ekonomiskt utfall som är något bättre än den budget vi presenterade, även om så klart en till slutspelsmatch hade kunnat förbättra siffrorna ytterligare, säger Svedman.

Resultatet blev ett minusresultat på 1,5 miljoner kronor. 500 000 kr bättre än de två miljoner som klubben budgeterade får. Föreningen har dock ytterligare skatter om minus 1,3 miljoner kronor vilket gör att koncernens totala förlust hamnat på 2,8 miljoner och det egna kapitalet uppgår till 35,5 miljoner kronor.

– Vi är tillfreds och glada över att resultatet efter finansiella poster blev bättre än budget, läget är dock fortsatt ansträngt men under kontroll. Vi är långt fram i ett strategiskt arbete om föreningens tillväxt över tid och nu kan vi bli lite mer långsiktiga i vårt arbete, men det är fortfarande återhållsamhet som gäller. Vi kommer att göra förstärkningar i det sportliga leden primärt på herr- och damsidan för att säkerställa att vi ställer två kraftfulla lag på isen, sedan gör vi en del investeringar i arenan för att förbättra upplevelsen, där handlar allt om att öka interaktionen och skapa ett ännu starkare intäktsflöde, avslutar Svedman på Brynäs hemsida.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-06-19 15:09:00
Author

Fler artiklar om Brynäs