Årets spelare i Derby County; del 9
Årets Spelare 1969/70 John O´Hare, tvåa från vänster i bilden

Årets spelare i Derby County; del 9

Årets Spelare 1969/79: John O´Hare

Då var det dags att presentera en skotte, född i september året efter krigsslutet i Renton. Efter skolgång fick John O´Hare ungdomskontrakt med Sunderland vid 17 års ålder. Fram till 21 års ålder gjorde han 51 A-lagsmatcher för Black Cats. En av hans ungdomstränare var en f.d. skyttekung som fått lägga skorna på hyllan alldeles för tidigt pga skadeproblem efter ett brutet ben. Tränaren ifråga är ett inte helt obekant namn, Brian Clough. Han såg tidigt O´Hares förmåga och blev Cloughs första värvning när han tog över som manager för Derby County sommaren 1967.

Det var ingen snabb spjutspets som Clough hade värvat, men O´Hare hade något annat som efter ett tag Derbypubliken insåg och uppskattade. Förutom att det blev en del nickmål visade det sig att han hade en enastående förmåga att bli en effektiv uppspelspunkt. Han kunde låsa bollen utan att motståndarförsvarare kom åt den och kunde istället leverera till sina lagkamrater. O´Hare blev en viktig kugge i Derbys anfallsspel och var en stor del i att det blev ligasegrar i ”tvåan” 1968/69 och i högsta ligan 1971/72. O´Hare var som sagt den stabile targetplayern, medan hans radarpartner Kevin Hector var den kvicke.

O´Hare hade i Sunderland prövat på spel i högsta ligan, men inte som ordinarie. 1969/70 gjorde The Rams sin första säsong i division på ett bra tag. Kunde O´Hares spelstil fungera även där var nog frågan när han fick möta mer tuffa mittbackar där flera var landslagsmän. Det visade sig inte vara några större problem utan O´Hare etablerade sig som en lysande nummer nio, han blev även en målskytt av rang med 16 liga- och cupmål den säsongen vilken gav klubben en fjärdeplats i ligatabellen. Derbypubliken lär varit lite avvaktande till hans förmåga när han kom till klubben, men nu hade de tagit O´Hare till sitt hjärta efter hans prestationer. Det visade sig när supportrarna röstade fram honom till Årets Spelare i comeback-säsongen i division ett.

Man kan tänka sig att O´Hare med sin spelstil och möte med hårdföra mittbackar skulle få ett antal skador som höll honom från planen, men icke. Under hans första fem säsonger missade han enbart fyra matcher. Målfabrikationen fortsatte också säsongerna efter han blivit Årets Spelare, 16 resp 17 mål i liga- och cupspel.

I slutet av säsongen 1971/72 mötte Derby Leeds på Baseball Ground i den täta kampen om ligasegern. Som ni ser på klippet var det just O´Hare som banade väg till 2-0-segern med ett eget mål och han var även del i Norman Hunters självmål. Nu är det många insatser som ligger till grund för en ligaseger, men utan O´Hares mål hade tvåan i tabellen Leeds stått som seriesegrare!




Mellan 1970 till 1972 fick han dra på sig den skotska landslagströjan vid 13 tillfällen, fem mål blev det på dessa matcher. Nu är vi framme vid säsongen 1972/73, då blev det även spel på mittfältet för O´Hare. En ung Roger Davies började nämligen visa framfötterna och ersatte emellanåt O´Hare i frontlinjen.

Oktober 1973 försvann Clough och ersattes av Dave Mackay som manager. Mackay valde att satsa på nämnde Davies och även Jeff Bourne som skyfflat in mål i reservlaget under flera säsonger. Det blev m a o mindre speltid för O´Hare. Han kom till slut upp i 308 matcher (inkl 3 inhopp) och 81 mål i liga och cup. När Clough blev manager sommaren 1974 i Dirty Leeds kände han säkert att han ville ha in några spelare som han litade på, det fanns inte så många befintliga. Tillsammans med John McGovern flyttade O´Hare till Yorkshire, det lär ha varit en tuff tid för de båda. O´Hare fick spela sex matcher och hittade nätet vid ett tillfälle. Clough blev bara 44 dagar gammal hos sina gamla antagonister, nästa anhalt blev ett par mil öster om Derby. Självklart hämtade Clough sina gamla spelare till sin nya klubb 1975. Där blev O´Hare kvar fram till 1980 efter 121 matcher och 20 mål. Han fick även vinna fler pokaler både internationellt och nationellt. Under säsongen 1977/78 var han utlånad till Dallas Tornado och gjorde 14 mål på 40 framträdande. Fotbollsskorna lade han på hyllan efter ett kort spel i Belper Town.
 

Stefan Borg2024-05-20 13:28:24
Author

Fler artiklar om Derby