Arsenal Archives #20 - 16 Augusti är dagen då mycket historia skapades

Arsenal Archives #20 - 16 Augusti är dagen då mycket historia skapades

Kära vänner, 
efter hårklyverier på Stamford Bridge, bråk mellan två osedvanligt otuktade tränare, en dansk skalle som inte ens Charles Darwin hade hittat och en fräslning från självaste Gabriel Jesus, så dyker vi ned i historielådan igen. Vad har hänt den 16 Augusti som kan vara av intresse? 
Jo om man skall göra en riktigt historisk vandring så var det 1513 "The battle of Spurs" vis Pas de Calais, då britterna slog fransmännen. Alltid kul när något heter något med "Spurs" och man inser att någon nog förlorar här. För fyra år sedan dog den episka Aretha Frankling och med henne i åtanke så öppnar vi vägen till "Freedom" och arkivet. 
16 augusti är på många sätt en dag i Gunners historia som är värd att minnas. En fantastisk dag egentligen för 1925 köpte Henry Norris loss HIghbury Stadium. Den gick från att ha varit hyrd av St John's College till Gunners ägo. 64000 Pund lär köpet ha kostat och det råder fortfarande lite frågetecken om varför köpet ägde rum och hur det gick till. Samtidigt som detta skedde så fick arenan sitt namn Highbiry Stadium eftersom Chapman inte gillade att stället hette Arsenal Football Ground.
Ser man på några minnesmärken ytterligare så föddes den legendariske Ted Drake i Winchester denna dag 1912. Ted Drake är ett unikum i brittisk fotboll och har rekordet för antal mål i en match i högsta divisionen då han drog in sju mot Aston Villa 1935.

Vi skall också minnas tillbaka till 1975 då David O'Leary knöt på sig skorna för första gången. Mot Burnley. Han spelade i Gunners i 18 år och nådde rekordnoteringen 722 matcher för Arsenal. Två ligasegrar, två FA-cuper och 2 ligacuper för Arsenal. En riktig majestätisk legendar som säkert hade gjort upp emot 900 matcher om inte George Graham valt att spela Bould-Adams som ordinarie mittbackar. 

Ett sista stopp på vägen. 1980. Vi stannar till då och tänker på Kenny Sansom som håller på med en rehabilitering efter år av missbruk. En legendarisk kapten i Gunners, som landade i klubben efter en transfersaga som innebar ett byte med Clive Allen. En fantastisk vänsterback, som tillhör våra absolut bästa på den sidan. Outtröttlig, duktig offensivt, enormt svår att passera och var -tills Ashley Cole passerade honom- vänsterbacken med flest landskamper i England. Han debuterade för Arsenal denna dag mot WBA

En makalös dag. 16 augusti. 
 

Magnus Falk2022-08-16 11:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal