Oakwell, 2024-01-27 16:00

Barnsley - Exeter
1 - 2

Barnsley förlorade efter en bedrövlig första halvlek.

Men efter en riktig hårtork av Niell Collins i pausvilan, så blev det mycket bättre i den andra halvleken. Men det skulle visa sig vara för sent, närmre än en 1-2 reducering kom inte Barnsley denna eftermiddagen.

Det var på förhand högst osäkert vilka centrala mittfältare som Niell Collins skulle ha att tillgå, till eftermiddagens match.
Herbie Kanes skada senast satte tyvärr stopp för hans medverkan, och Luca Connell var tydligen märkt av sjukdomen som han hade i veckan, och fick därför starta på bänken.
Men Adam Phillips var i alla fall i speldugligt skick efter sin fotledsskada, och det gjorde att Niell Collins ändå kunde få ihop, ett på pappret ganska starkt centralt mittfält. Russell och Phillips var ju självskrivna, och på den tredje och sista positionen så valde Collins att dra ner anfallaren John McAtee.

Att vi inte kunde spela med ordinarie lag spelade nog en liten, men framför allt så tror jag att det berodde på inställningen, för i den första halvleken så var det bara ett lag på planen, och de bar inte röda tröjor.

Innan 9 minuter var spelade så hade Roberts redan tvingats att göra två stycken 5 stjärniga räddningar.
Den första nere vid sin högra stolpe på en vass frispark från Reece Cole, och den andra strax under ribban på en nick från Harper.

Att Exeter ligger i botten syntes verkligen inte, de spelade en fin fotboll där de rullade boll bakifrån, men framför allt så var deras inställning överlägsen Barnsleys.
Därför kom inte 0-1 i den 17:e minuten som någon överraskning, och typiskt nog så var det den före detta Barnsleyspelaren Jack Aichison som skulle göra det.
Jon Russells tafatta försvarsspel utanför eget straffområde gjorde att Aichison kunde få tag i bollen och bryta in. Med en iskall avslutning i den bortre stolpen kunde han sedan skjuta in Exeters ledningsmål.

Jag trodde att det skulle betyda att Exeter, som är i stort poängbehov, skulle backa hem, slå av på takten och försvara sin ledning, men icke.
Exeter fortsatte istället att ösa på, och i den 32:a minuten så skulle de också utöka sin ledning, och det var hur rättvist som helst.
Efter ett mönsteranfall så fick Aichison tag på bollen i straffområdet, tittade upp och släppte sedan tillbaka den Reece Cole vid straffområdeslinjen. Cole drog en Barnsleyförsvarare innan han vackert placerade in 0-2 vid den vänstra stolpen.

Barnsley då? Vad skapade de?
Absolut ingenting, laget hade inte ens ett avslut på mål i den första halvleken.
Och att inte Exeters ledning var större, det fick övriga spelare tacka Liam Roberts för.
I den 42:a så förhindrade han Cox från att göra 0-3 med en fotparad, där han lyckades att styra bollen i stolpen och ut.

En extremt dålig halvlek av Barnsley, mot ett bra Exeter, som var på spelhumör.

Halvtid 0-2

Niell Collins agerade redan i halvtid, och bytte in Cosgrove och Cotter på Watters och O`Keeffes bekostnad.
Och det gjorde att saker och ting blev bättre, den första kvarten var spelmässigt jämn och Barnsley började också skapa lite chanser.
Cadden hade till exempel en boll i stolpen, och Exeters målvakt Sinisalo tvingades till en fin räddning på avslut från McAtee.

När Collins sedan också valde att byta in Luca Connell, så tog Barnsley över fullständigt.
Närmast en reducering kom Phillips med ett skott i ribban efter 61 minuter, och Cosgrove var i situationen efter bara centimeter från att rulla bollen i mål, men bollen gick istället på fel sida stolpen, till en inspark för Exeter.

Men Barnsley skulle ändå tillslut få in en reducering, och den skulle komma efter en hörna på vänsterkanten.
Cadden lyfte in, och Cosgrove nådde högst vid den bortre stolpen. Han nickade in bollen centralt där de Gevigney kunde styra in 1-2 med huvudet.

Och det var sedan otroligt nära att Barnsley också skulle få in ett kvitteringsmål, och det i den sista övertidsminuten.
Efter ett långt inkast från Barry Cotter så fångade Luca Connell upp andrabollen, och knäppte iväg ett lågt avslut. Via försvarsben så gick bollen precis utanför den högra stolpen.

Sett till hela matchen så vann Exeter ändå rättvist, de dominerade totalt i den första halvleken, och borde stängt matchen då.
Barnsley gör en bra andra halvlek, den sista halvtimmen är till och med mycket bra. Det kunde mycket väl ha räckt till en poäng, chanser saknades inte.
Min känsla så här efter slutsignalen är att detta var ett riktigt onödigt poängtapp, helt tack vare den katastrofala inställningen som spelarna hade i den första halvleken.
Några spelare förtjänar ändå lite beröm, Roberts och de Gevigney var bra matchen igenom. Och Connell var lysande under den halvtimmen som han fick på planen.

Barnsley-Exeter 1-2

0-1 Aitchison 17