Home Park, 2023-12-02 16:00

Plymouth - Stoke
2 - 1

Dags att se sig om efter en ny tränare
Det är dags att byta ut Alex Neil

Dags att se sig om efter en ny tränare

Stoke åkte på sin tredje raka förlust när man i lördags gästade Plymouth Argyle. Återigen är man farligt nära nedflyttningsstrecket och nu är det dags att byta ut Alex Neil på tränarposten.


Det var en typisk Stoke-match som utspelade sig på den engelska sydkusten i lördags. En intensiv första halvlek där Stoke var aningen bättre än Plymouth men slarvade för mycket i sista tredjedelen. Efter att Tyrese Campbell bjudits på ett ledningsmål hade Stoke flera kontringslägen som man inte utnyttjade och istället bjöd man på ett kvitteringsmål strax innan halvtid.

Även den andra halvleken gav en déjà vu-känsla hos många Stoke-supportrar. Efter att inte fått med sig resultatet i den första halvleken tappade man all form av struktur i den andra, vilket skapade en kaosartad matchbild. Det gynnade inte Stoke som har ett nästintill obefintligt grundspel, så ju längre matchen gick desto mer fick Plymouth övertaget och i den 97:e minuten kom det avgörande 2-1-målet.

När man analyserar detta sorgliga fotbollslag går det inte att peka på någon annan som högst ansvarig än tränaren Alex Neil. Visst, han har en helt nykomponerad trupp att jobba med och man kan begära mer av spelarnas individuella beslutsfattning i vissa lägen, men man borde ändå kunna urskilja någon form av idé om hur han vill spela fotboll. Neil har varit huvudtränare sedan augusti förra året och hans grundspel är lika otydligt än idag. Enda riktigt positiva perioden var i mars förra säsongen där Stoke helt plötsligt började spela sin bästa fotboll sedan nedflyttningen från Premier League och började fälla playoff-kandidaterna på rad. Men när resultaten blev sämre i slutet av säsongen var det som att Neil tappade bort sina principer och med tanke på var Stoke befinner sig just nu får den positiva trenden i mars ses som en parentes i skottens tränar-sejour. 

Timingen att sparka tränaren när man precis tagit sig igenom tre landslagsuppehåll och ska gå in i en intensiv december-månad är kanske sämsta möjliga, men om man får in en skicklig tränare med tydliga grundprinciper tror jag faktiskt det ska gå att vända den här skuten hyfsat smärtfritt. På lördag gästar tabelljumbon Sheffield Wednesday som endast har skrapat ihop tio poäng hittills men samtidigt har de tagit poäng av Leicester och vunnit mot Blackburn senaste tvåmatcherna. Förlorar Stoke även den matchen tror jag att Alex Neil ryker all världens väg.

TV: Arkiv: Stoke tar ledningen i den 80:e minuten – Struijk gör självmål
 

Linus Norrbinlinus.norrbin@gmail.com@NorrbinLinus2023-12-04 13:59:00
Author

Fler artiklar om Stoke