Emirates Stadium, 2023-05-02 21:00

Arsenal - Chelsea

Inför Arsenal - Chelsea
I höstas föll Chelsea hemma på Stamford Bridge, nu är det dags för revansch.

Inför Arsenal - Chelsea

Chelsea gästar under tisdagskvällen tabelltvåan Arsenal som har haft kniven mot strupen hela våren. Chelsea har inget att spela för men kan sätta käppar i hjulet för Gunners som vid seger denna omgång tar tillbaka ligaledningen med Manchester City flåsande i nacken.

Historia:

Genom historien har Arsenal och Chelsea möts 61 gånger i Premier League där klubben har vunnit 20 möten och förlorat 24, vilket innebär att 17 av dessa har slutat med delad poäng.
Chelsea har vunnit fler hemmamatcher än bortamatcher mot Arsenal och tisdagens hemmalag får ses som stora favoriter.

Vi får backa tillbaka till 2021 för att hitta den senaste Chelseasegern i Londonderbyt, då Chelsea senast vann med 2-0 på Emirates. Där efter har det varit tre förluster med resultaten 2-4, 0-4 samt senaste matchen som i höstas slutade 0-1 hemma på the Bridge.


Chelsea:
Chelsea kommer med fem förluster på de fem senaste matcherna där den senaste kallduschen kom i onsdags när Brentford besegrade oss med 2-0 på vår hemmaplan.

Det har varit en tuff tid för laget och många spelare som saknats till följd av skador. Lampard har inte lyckats att vända skutan utan förlusterna har istället avlöst varandra.

Det är ett sargat försvar och valmöjligheterna för Frank är inte många då både James och Koulibaly troligtvis är borta resten av säsongen. Kanske öppnar det upp en plats för Badiashile i startelvan, som jag tyckte gjorde det bra, men som på senare tid inte fått någon speltid.
Frank meddelade på presskonferensen att Kai Havertz har tränat i veckan och att han ser honom som främste startspelare i rollen som nia. Även om tanken på att låta Aubameyang starta mot sin gamla klubb kittlar en aning. David Fofana finns också att tillgå, men undertecknad tror att januarivärvningen går som tredje alternativ på den positionen.

I övrigt känns det självklart med en trio på mittfältet bestående av Kovacic, Kante samt den i min mening bästa värvningen i januari Enzo Fernandez.
Om Kai Havertz är given som nia – vet att många inte håller med mig här, men han är torts allt vår mäste målskytt denna säsong – är frågan om vilka två som ska flankera honom. Mount är borta, Mudryk som såg så spännande ut med sin speed har mycket att bevisa för att jag ska hålla honom som startspelare på den positionen. Att vara snabb är inte allt, han behöver lära sig att hantera bollen i den farten samt hitta kylan i sina avslut. Gör han det, då kan han bli ruggit vass, men där är han inte idag. Felix såg så intressant ut inledningsvis men har på senare tid hamnat i frysboxen, skapade mycket utan att få utdelning – pengar i sjön? En dyr Mount i mina ögon.
Jag skulle vilja se Christian Pulisic samt Connor Gallagher på varsin sida av tysken då de är två spelare som kanske inte alltid gör rätt men som ofta bidrar med fart och där den sistnämnda alltid ser ut att spela med hjärtat. Visst, han drar allt som oftast på sig kort, men han är jobbig att möta och jag tycker att han och Pulisic är två bra spelare som kompletterar Havertz framåt. Men även om det är vad jag önskar så tror jag mer på att Sterling tar platsen före amerikanen – men han har sett loj ut, inte bidragit med någon bra energi ute på plan.

Denna match vill jag se spelare som spelar för klubbmärket de bär på bröstet. Det är derby mot Arsenal och vi har chansen att sabba deras jakt på ligatiteln. Så ut med spelarna som brinner för det här just nu, vilja slår klass så låt oss spela för vår heder och för att sabba Arsenals säsongsavslutning.

Läget i laget: Premierinjuries.com

Armando Broja som drog korsbandet i december är borta resten av säsongen.
Mason Mount missar troligtvis resten av säsongen på grund av en skada i ljumsktrakten som han tvingats att operera. Med lite tur hinner han tillbaka till den sista matchen.

Marc Cucurella missade den senaste matchen till följd av en framsidalårskada som han ådrog sig på träning. Spanjoren beräknas vara tillbaka tidigast till matchen mot Manchester City söndagen den 21 maj.

Reece James kommer att missa resten av säsongen på grund utav hamstingsskadan han åsamka sig i matchen mot Real Madrid.

Kalidou Koulibaly är borta på grund av en hamstringsskada och det handlar om veckors frånvaro. Tidigast tillbaka till sista omgången i ligan.

Kai Havertz har haft problem med ett knä men räknas tillbaka till matchen mot Arsenal.


Möjlig startelva (4-3-3): Kepa; Azpilicueta, Silva, Badiashille, Chilwell; Enzo, Kante, Kovacic; Pulisic, Havertz, Gallagher



Arsenal:
Arsenal har gått som tåget under Arteta denna säsong, men på senare tid har de darrat och Manchester City har jobbat sig ifatt och är inför denna avslutande match i omgång 34 i topp av tabellen.
Jorginho som lämnade oss i januarifönstret för att gå till Londonrivalerna har inte haft en given plats i startelvan sedan han kom till Gunners. Men när Italienaren nu ställs mot sin gamla klubb kanske han får chansen från start.

Jag nämnde ovan att Chelsea inte har något vidare fint facit de senaste fem matcherna, men inte heller Arsenal har en svit bestående av segrar utan de har som tidigare nämnt svajat. Sett till de senaste fem matcherna har de med nöd och näppe lyckats få till oavgjort i tre matcher, vunnit en mot Leeds men åkte på en kalldusch och 4-1 i vad som skulle vara lite av en ligafinal borta mot Manchester City.

Besvikelsen efter 4-1 förlusten i den senaste Premier League omgången gav enligt Arteta en bitter eftersmak och de vill studsa tillbaka direkt mot Chelsea. En match som Arteta inte tar lätt på då han vet vad våra spelare har för individuella skickligheter och vad vi borde kunna åstadkomma med vår trupp.

Läget i laget: Premierinjuries.com
Takehiro Tomiyasu och Mohamed Elneny har båda opererat sina knän tidigare under året och är båda borta resten av säsongen.

William Saliba har problem med ländryggen och har inte haft möjlighet att träna med laget. Han är därför ett osäkert kort inför tisdagens möte med Chelsea.


Möjlig startelva (4-3-3): Ramsdale; White, Holding, Gabriel, Zichenko; Ødegaard, Partey, Xhaka; Saka, Jesus, Martinell



Förväntad (önskad) matchbild:
Jag hoppas att vi får se en match som har allt ett derby har att önska. Fartfylld fotboll, två lag som vill anfalla och göra mål. Ett av lagen har titeln att spela för och de borde vara väldigt angelägna om att få med sig full pott för att ha chansen att hänga md i titelstriden som i högsta grad lever.

Men jag är rädd för att det blir ett Chelsea som inledningsvis gör som de gjort de senaste matcherna, öppnat piggt och skapat chanser utan att de gett någon utdelning för att desto längre matchen lider falla hemåt för att bli fastlåsta utanför eget straffområde.
Arsenal har räddat poäng i slutet av matcherna och det gäller för Chelsea att de inte faller för djupt och låter dem få lägen mot slutet utan istället står upp hela vägen, och framför allt tar vara på de lägen som skapas.
Imorgon kväll vill vi se spelare som spelar för klubbmärket, det är derby och allt kan hända då!


Tips: 2-2


Domare: Robert Jones
VAR: Andre Marriner


Matchen spelas tisdagen den 2 maj med avspark kl. 21.00 mellan Arsenal och ChelseaEmirates.
Matchen visas på Viaplay.

TV: Gabriel matchvinnare när lagen möttes senast på Stamford Bridge
 

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-05-01 16:25:00
Author

Fler artiklar om Chelsea