St. James Park, 2023-03-28 20:45

Exeter - Barnsley

Inför Exeter-Barnsley, och inför avslutningen av League One.

Inför Exeter-Barnsley, och inför avslutningen av League One.

Ett formstarkt Barnsley med 12 raka utan förlust, just nu på fjärdeplats. Men ska man våga hoppas på en ännu bättre slutplacering med nuvarande form? Jag gör i alla fall ett försök att förutspå vilka som tar direktplatserna till till Championship, och vilka lag som kommer att få kvala. Dessutom tittar vi lite på tisdagens match mot Exeter.

Barnsley hade spelledigt i helgen då matchen mot Ipswich som skulle spelats i lördags flyttats. Detta beroende på att Ipswich hade spelare uttagna till landslag. Nytt datum är satt till den 25:e April.
Tisdagens match mot Exeter är en tidigare uppskjuten match som egentligen skulle spelats i slutet på Januari, men då fick ställas in på kort varsel för att planen var frusen.
Det var tråkigt då, men det kan kanske också gynna Barnsley att matchen flyttades. Exeters målkung Jevani Brown är nämligen inte tillgänglig för spel nu som han hade varit om matchen spelats då den skulle. Exeter har stängt av honom efter att han har varit inblandad i två fall av kvinnomisshandel. Så ett självklart beslut av Exeter, även om hans tjänster på planen säkert kommer att saknas.
Bästa målskytt har nu istället Sam Nombe blivit sedan Brown stängdes av, honom lär vi däremot inte slippa på tisdag. 14 fullträffar i League One har Nombe stått för hitintills.
Oavsett kommer Exeter bli ett tufft motstånd, på sina fem senaste matcher har man vunnit 3, spelat en oavgjord och följdaktligen förorat en.
I Höstmötet mellan lagen, som spelades hemma på Oakwell, så var det gästerna Exeter som drog det längsta strået och vann med 2-0. Detta efter att de gjort ett tidigt ledningsmål och sedan spelat tight bakåt och satsat på snabba omställningar.
Just omställningsspelet är något som Barnsley verkligen får se upp med på tisdag, där är Exeter riktigt vassa. 


När vi kommer till Barnsley så har jag inga nya skador att rapportera om, dock har Michael Duff inte i skrivande stund gett sin presskonferens inför matchen. Det kan hända att det uppdateras här under morgondagen.
Det var ju en riktigt skön derby-seger som Barnsley stod för förra tisdagen när ärkerivalen Sheffield Wednesday besegrades med 4-2 hemma på Oakwell.
Barnsley förlängde också därmed sin förlustfria svit till 12 matcher. Vår fantastiska form har fått fans att börja snegla högre upp i tabellen, mot direkt platserna upp mot Championship. Vi kollar lite närmare på förutsättningarna för det lite längre ner på sidan.


Exeter-Barnsley
Matchstart: Tisdag 20:45
Visas på: Ifollow Barnsley

Trolig startelva 3-5-2

Isted
B.Thomas, Andersen, Kitching
Williams, Phillips, Connell, Kane, Cadden
Cole, Norwood

You Reds!


                                      Inför säsongsavslutningen

Ja nu ska det till att avgöras, Barnsley har 10 matcher kvar att spela av grundserien, men flera av konkurrenterna har bara 8. Så här ser det ut i toppen av tabellen i League One.

                             Spelade matcher            Poäng
1.  Plymouth             38                                 80
2.  Sheffield W          36                                 78
3.  Ipswich                38                                 75
4.  Barnsley              36                                 72
5.  Bolton                  38                                 64
6.  Derby                   38                                 64
7. Peterborough        38                                 63
8.  Wycombe             38                                 61
9.  Portsmouth          38                                 58
10. Shrewsbury         37                                 55

Dessa är lagen som kommer att kunna utmana om en plats i Championship nästa säsong. Ettan och tvåan går direkt upp medan lag 3-6 får kvala om ytterligare en plats.
Att Barnsley åtminstone kommer att få kvala, det känner jag mig tämligen övertygad om nu efter de fina resultaten på senare tid, och poängen vi därför har skaffat oss till godo ner till sjundeplatsen. Det finns egentligen ingenting som talar för att vi skulle tappa 9 poäng på Peterborough som dessutom har två matcher fler spelade. Truppen är betydligt starkare än när vi drog igång denna säsongen i Augusti. Därmed är vi också betydligt mer motståndskraftiga om vi skulle drabbas av någon eller ett par skador. Det känns som att är det någon som vi kanske inte riktigt har en fullgod ersättare för så är det mittbacken och försvarsgenarelen Mads Andersen. Men det beror också på hans ledaregenskaper. Högeryttern Jordan Williams är också en spelare som hade varit svår att ersätta även om Larkeche också kan spela på den positionen.
Så med det utgångsläget kan man till och med våga snegla lite uppåt i tabellen mot direktplatserna som just nu innehas av Plymouth och Sheffield W. Skulle Barnsley lyckas vinna sina två hängmatcher så är man trots allt bara två poäng bakom Plymouth.
Barnsley har också ett på pappret ganska gynnsamt spelschema kvar, av topplagen har man 3:an Ipswich, 10:an Shrewsbury och 7:an Peterborough kvar att möta. Alla dessa matcher dessutom på hemmaplan.
Problemet är dock att hemmastarka Plymouths spelschema, i alla fall på pappret ser ännu trevligare ut. De har inget topp 10 lag kvar att möta. Sedan är det ju självklart alltid svårt att möta lagen vid strecket också, de kämpar ju för sin överlevnad så de kommer inte få något gratis.
Om vi tittar på Sheffield Wednesday så har de också fördelaktigt motstånd under de avslutande matcherna. Av topplagen är det endast Derby som är kvar att möta. Dock brottas Wednesday med lite skadeproblematik i de offensiva leden. Enligt rykten ska båda Josh Windass och George Byers skador vara av den karaktären att de båda spelat färdigt för säsongen. Det märktes mot oss i tisdags, trots att Wednesdays jagade kvittering så bytte de inte många spelare. I huvudsak säkert för att de inte hade mycket på bänken att byta in som kunde påverka matchbilden i deras favör. Det gör Wednesday känsliga, säg att Gregory eller Barry Bannan också skulle gå sönder. Då kan Wednesday få stora problem.

Så visst, med tanke på formen vi är för tillfället så är det absolut inte omöjligt att vi skulle nå topp 2. Men jag tror ändå att det kommer bli svårt. Det är inte många poäng vi har råd att tappa här i avslutningen om vi ska kunna nå dit. Men fortsätter vi på det vinnande spåret så kan det säkert bli spänning i alla fall. 
Om jag ska försöka gissa mig till vilka som kniper Playoff platserna i övrigt så säger jag Ipswich, Derby och Peterborough. 
Jag tycker Portsmouth är ett riktigt bra lag, men ojämna. Gårdagens 2-2 match hemma mot Port Vale är ett exempel på en match som bör vinnas om ska kunna plocka in poäng.
Shrewsbury tror jag inte heller riktigt kommer att räcka till här i avslutningen. De har oavsett gjort en riktigt bra säsong och överaskat på ett positivt sätt denna säsongen.
Wycombe är tunga och jobbiga att möta men formen är sådär, tycker också att både Derby och Peterborough i grunden är bättre fotbollslag.
Det är väl Bolton då som skulle kunna vara topp 6, och jag tror att det är mellan dem och Peterborough som kampen kommer stå när det kommer till den sista platsen. Även om Bolton har det bättre spelschemat så tror jag Peterborough med bättre form drar det längsta strået. Det återstår att se hur mycket rätt det finns i dessa analyser, facit har vi om 1,5 månad.
 

Tony Karlssonbolantony@hotmail.com2023-03-26 13:46:39
Author

Fler artiklar om Barnsley