League One: Guiden inför säsongen 2023/24 - Mittenlagen

League One: Guiden inför säsongen 2023/24 - Mittenlagen

Del två av guiden inför League One säsongen 2023/2024. Denna gång avhandlas de åtta förväntade mittenlagen.

Burton Albion  

Smeknamn: Brewers 
Grundad: 1950 
Arena: Pirelli Stadium (6,912) 
Manager: Dino Maamria (2022)
Placering förra säsongen: 15

Som förväntat gick Burton under förra säsongen en tuff sådan till mötes. Lagbygget såg inte särskilt roligt ut och dåvarande managern Jimmy Floyd Hasselbaink kastade tidigt in handduken när han förstod åt vart det barkade. Utmaningen tog sig istället assisterande tränaren Dino Maamria an, och den skulle han klara av genom att styra klubben från en nedflyttning- till en mittenplats.

Om man jämför med ett år sedan så är tongångarna nu helt annorlunda. Maamria är kvar och har fått uppbackning från styrelse och ägare att kunna göra en satsning med Burton mått mätt. Man har ett av divisionens mest intressanta sommarfönster bakom sig och det får kanske främst symboliseras av forwardsvärvningarna Josh Gordon (Barrow) och Cole Stockton (Morecambe). Viktigt var det också att lagkaptenen Deji Oshilaja, bara i dagarna, förlängde sitt kontrakt. Därutöver har var och varannan position förstärkts, även om förlusterna av Conor Shaughnessy (Portsmouth) och Terry Taylor (Charlton) lär kännas. Vi får se om den här satsningen behöver en uppbyggnadssäsong eller om den kan bära frukt direkt. Potentialen finns åtminstone där till att göra det bättre än på många år.

Fleetwood Town 

Smeknamn: The Cod Army, The Fisherman
Grundad: 1908
Arena: Highbury Stadium (5,327)
Manager: Scott Brown (2022)
Placering förra säsongen: 13

I Fleetwood påbörjades det något nytt under förra säsongen och det slutade på ett positivt sätt får man säga. Scott Brown växte med säsongen under sitt första riktigt ordentliga manageruppdrag och har fått än mer skinn på näsan i den rollen nu. Han befinner sig dessutom på en plats där han får arbeta under förtroende, i lugn och ro, och ges gott med tid – det är nämligen så det (oftast) brukar fungera i den lilla orten i Lancashire.

Ja, Fleetwoods spelartrupp består av en mix mellan äldre rutinerade League One-spelare (Danny Mayor) och yngre talangfulla förmågor (Promise Omochere) med framtiden för sig. Nyckelspelare finns i defensiven med Shaun Rooney och Josh Vela, men även i offensiven där anfallsparet Jayden Stockley och Jack Marriott – båda - har ett tvåsiffrigt antal mål i sig. Vill det sig riktigt väl kan Fleetwood bli en obehaglig överraskning för flera lag och det är en uppgift i sig att komma undan med poäng på intima Highbury Stadium en blåsig, regnig och kall omgång under vinterhalvåret. Att sluta bättre än förra säsongen bör, för progressionens skull, dessutom vara den interna målsättningen.

Leyton Orient 

Smeknamn: The O’s
Grundad: 1881
Arena: Brisbane Road (9,271)
Manager: Riche Wellens (2022)
Placering förra säsongen: 1 (League Two)

I Londonstadsdelen Leyton hittar vi förra säsongens ligavinnare av League Two. Leyton Orient seglade igenom fjärdedivisionen på ett imponerande och övertygande vis och tog steget upp till League One, som man senast tillhörde säsongen 2014/15. Sedan dess har man faktiskt även hunnit med ett mellanspel, på två säsonger, i National League.

Men nu är man alltså tillbaka i tredjedivisionen och med den starka förgående säsongen i ryggen så är förväntningarna något uppskruvade, vilket är både logiskt och rättfärdigt. Man har tvingats stå ut med två tuffa spelarförluster i målvakt Lawrence Vigouroux och yttern Paul Smyth, men dessa har också fått värdiga ersättare i Sol Brynn (Middlesbrough) och Dan Agyei (Crewe). Från Ipswich har man sedan knutit till sig Joe Pigott som potentiell skyttekung och Idris El Mizouni behålls över ytterligare en säsong genom ett nytt låneavtal. I övrigt stod sig truppen bevisligen starkt i League Two och för en divisionsromantiker är det fint att se Darren Pratley fortfarande tackla sig runt på olika fotbollsarenor. Störst frågetecken riktas mot manager Richie Wellens som inte lyckats i sina två tidigare League One-besök, då i Swindon och Doncaster. Man ser på förhand ut som den överlägset starkaste nykomlingen.

Lincoln City 

Smeknamn: The Imps 
Grundad: 1884
Arena: Sincil Bank Stadium (LNER Stadium) (10,780) 
Manager: Mark Kennedy (2022)
Placering förra säsongen: 11

The Imps stod för en stark första säsong under Mark Kennedys ledning, sedan denne hämtades in som huvudtränare från Birmingham Citys organisation. En placering på den övre halvan var troligtvis mer än vad man hade räknat med och det var mycket tack vare det solida kollektiv som man lyckades svetsa samman på planen.

Inför denna säsong så är det inte särskilt mycket som ser sämre heller. Bortsett från att försvararen Regan Poole (Portsmouth) har försvunnit så är det mesta av lagbygget hållits intakt. Daniel Mandroiu återfinns på offensivt mittfält och Ben House står redo att åter göra fler än tio mål. Vidare innehåller laget flera talangfulle inslag, och till den kategorin får nyförvärvet Alistair Smith (Sutton) sorteras in. För att man ska ta ytterligare kliv framåt i tabellen kommer förmågan att spela oavgjorda matcher behöva omvandlas till fler vinster, annars är det lika lätt att man faller tillbaka några steg. En mittenplacering bör dock ses som ganska given och det kan innebära allt från plats 10 till 16.

Oxford United 

Smeknamn: The U´s, The Yellows 
Grundad: 1893 
Arena: Kassam Stadium (12,500) 
Manager: Liam Manning (2023)
Placering förra säsongen: 19

Var det några som upplevde en baksmälla under förra säsongen så var det Oxford United. Efter fem år i klubben kunde inte Karl Robinson längre få utväxling för sina idéer, och han fick därav säga hejdå under säsongens gång. In kom Liam Manning – som också får sägas varit med om en baksmälla i MK Dons (från play-off till nedflyttning) – och han fick rädda klubben från det som långt in på våren såg ut att kunna sluta med en degradering.   

Nu tar man nya tag för att både på kort och lång sikt bygga upp klubben till en återkommande play-off aspirant, vilket mycket väl lär göra en placering på övre halvan till strävansmålet den här säsongen. Verktygen är dessutom redan på plats för att få ordning på det. Värvningarna av Ruben Rodriquez (Notts County) och Jordan Thorniley (Blackpool) är ordentligt intressanta, och hur Cameron Brannagan fortfarande är kvar här, för att nu göra sin sjunde säsong i klubben, är omöjligt att förstå. Det finns revansch att tala om i universitetsstaden och det är en del som talar för att vi kan få se en sådan redan nu.  

Reading F.C.

Smeknamn: The Royals
Grundad: 1871
Arena: The Madejski Stadium (Select Car Leasing Stadium) (24,161)
Manager: Ruben Selles (ny)
Placering förra säsongen: 22 (Championship)

Då blev det till slut nedflyttning till League One för The Royals del. En risk som varit överhängande under ett par säsonger på grund av stökiga klubbförhållanden, som egentligen är för komplicerade för att ta upp här men som kan sammanfattas med minuspoäng och transferembargo. Problem som hängt med in över sommaren och som påverkat klubbens förberedelser inför att spela på en nivå som man inte befunnit sig på sedan säsongen 2001/02. Då ska det ändå sägas att man inledde förra säsongen starkt, men tar man sedan endast två segrar på en halv säsong så slutar det sällan bra.

Ja, på grund av ovan nämna förutsättningar gör det Reading rejält svårbedömda. Den sparsamt erfarne managern Rubén Sellés anställdes sent in på sommaren, och nyförvärv har fått slussas in allt medan det uppstått öppningar i transferembargot. På så vis är truppbygget långt ifrån färdigt och tillräckligt. In har i alla fall toppspelare som Lewis Wing (Wycombe) och Sam Smith (Cambridge) hunnit komma, och kvar finns Championshipspelare som Ovie Ejaria och Andy Carroll som egentligen inte har i League One att göra. I nuläget har man nog inte slagstyrka att bli bättre än en mittenplacering men får man bara tillgång till nya spelare så kan förutsättningarna och framtidsutsikterna snabbt se annorlunda ut.

Wigan Athletic 

Smeknamn: The Latics 
Grundad: 1932
Arena: DW Stadium (25,138)
Manager: Shaun Maloney (2023)
Placering förra säsongen: 24 (Championship)

Hos Latics såg det mesta positivt när man för lite mer än ett år sedan vinkades av till Championship efter att ha vunnit League One. Väl där var det inte mycket som föll ut enligt plan och man blev genomgående ett bottenlag, som till sist fick tacka för sig efter att avverkat två managers (Leam Richardson & Kolo Touré) och en jumboplacering. Inte nog med det sportsliga misslyckandet så blossade det upp nya problem runt klubben utanför fotbollsplanen (det är inte första gången…) och av det skälet inleder Wigan årets säsong med minus åtta poäng.

Lite likt som hos Reading så har inte lagbygget flutit på helt önskvärt den här sommaren, och bara det gör att Wigan inte kan värderas högre än en mittenplacering den här säsongen. En hel del nyckelspelare som Ben Amos och James McClean är fortfarande kvar, och det har lastats in några intressanta och stabila nyförvärv som Sean Clare (Charlton) och James Balagizi (Liverpool U21). På forwardssidan är det heller inte många konkurrenter som kan stoltsera med en trio som Charlie Wyke, Josh Magennis och Stephen Humphrys. Första prioritet blir för manager, tillika före detta spelaren, Shaun Maloney att skapa lugn och ro och lyfta laget från en omedelbar bottenplacering.

Wycombe Wanderers 

Smeknamn: The Chairboys 
Grundad: 1887 
Arena: Adams Park (10,137) 
Manager: Matt Bloomfield (2023)
Placering förra säsongen: 9

I Wycombe var det mesta stabilt och enligt förväntan i den förgående League One-kampanjen. En solid placering på övre halvan och mycket var sig likt på Adams Park. En stor förändring gick däremot inte att komma undan och det var att den långvarige managern Gareth Ainsworth tog steget över till Queens Park Rangers i Championship. Därmed går man nu för första gången sedan 2012 in i en säsong utan Ainsworth vid sidlinjen.

Som ersättare till Ainsworth hämtades klubbikonen Matt Bloomfield – den före detta spelaren och assisterande tränare – in från Colchester. En person som alltså kan klubben och allt där till. Som spelartrupp basar han över en av divisionens bredaste och äldsta sådana, och över sommaren har det inte hänt särskilt mycket som gör den vare sig bättre eller sämre. Tungt tapp av Lewis Wing (Reading), men in i hans ställe kom Luke Leahy (Shrewsbury). Forwarden Dale Taylor gjorde sig ett namn i Burton under våren, på lån från Nottingham, och hamnade nu här för ytterligare matchning. I övrigt är fortsatt Garath McCleary kvar som en av divisionens främsta på sin position, och visst ska Sam Vokes kunna göra mål den här säsongen med. Trots detta anar man att de riskerar droppa ett par pinnhål i tabellen.
 


Tippning av League One säsongen 2023/24

1. ---
2. ---
3. ---
4. ---
5. ---
6. ---
7. ---
8. ---
9. Oxford United
10. Lincoln City
11. Fleetwood Town
12. Reading F.C.
13. Wycombe Wanderers 
14. Burton Albion
15. Leyton Orient F.C.
16. Wigan Athletic 

17. Stevenage F.C.
18. Cambridge United 
19. Shrewsbury Town 
20. Port Vale 
21. Northampton Town
22. Exeter City 
23. Carlisle United
24. Cheltenham Town 

Fortsättning följer!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-04 19:49:00
Author

Fler artiklar om England