Leicester åtalade av Premier League och Football League

Leicester åtalade av Premier League och Football League

Granskningen av Leicesters finanser har expedierats av ligaorganen till oberoende paneler.

Premier League har väckt åtal mot Leicester med anledning av klubbens finanser de senaste säsongerna enligt ligans finansiella regler (Profitability and Sustainability Rules, ”PSR”). Åtalet har lyfts till en oberoende panel för vidare granskning. 

I Premier Leagues uttalande meddelas det att klubben brutit mot PSR, som trädde i kraft inför den här säsongen, samt att man inte redovisat revisorsgranskade finansiella handlingar i tid. 

Trots att åtalet väcks mot en klubb som inte spelar i Premier League sedan maj förra året, som uttalandet noterar, kommer panelen sammanträda kring åtalet.

Siffrorna i fråga tros främst röra sig om säsongen 21/22 då Leicester gick med 92 miljoner pund i förlust, vilket över en rullande treårsperiod överstiger de 35 miljoner pund per säsong i förlust som en Premier League-klubb inte får dras med. 

Samtidigt hänförs ett liknande åtal av English Football League (”EFL”), det vill säga modern till Championship, League One och League Two, relaterat till PSR-överträdelser till samma panel. 

Som EFL:s uttalande noterar hävdade Leicester att PSR inte är tillämpligt för klubbar utanför Premier League, vilket en annan oberoende panel, Club Financial Reporting Panel (”CFRP”) valt att ogilla. Under fredagen valde vidare EFL att inför ett registreringsstopp av spelare mot Leicester tills vidare. 

I Leicesters uttalande om Premier League- och EFL-åtalen meddelar att de kommer samarbeta med de oberoende panelerna, men noterar att att man vädjar och eftersträvar att granskningen samt dess påföljder blir så rättvisa som möjligt.

Vidare noterar klubben att EFL:s beslut att straffa klubben med ett registreringsstopp sker ett drygt kvartal innan avslutet på det finansiella året, vilket följer de sportsliga säsongerna, och därför bör stoppet ogillas.

Utfallet av panelernas granskning kan bli fortsatt registreringsstopp samt, vid fallet om Leicester går upp till Premier League efter att denna säsong avslutats, minuspoäng i början på nästa säsong. Jämförelser med Evertons straff tidigare indikerar i så fall upp till tio minuspoäng

Personligen kan klubbens dåliga ekonomi noteras som en blöt filt över de senaste tio åren, över de framgångar klubben gjort fram till förra säsongens nedflyttning. Därtill noteras att klubben utifrån sett sportsligt hanterats uselt. Sportchefen Jon Rudkin anses svag i sitt ledarskap men sitter stabilt på sin position då han har ett gott förtroende hos styrelsen.

Förvisso är Leicester kommersiellt en liten klubb med relativt små egna intäkter utöver den största intäktskälla i TV-intäkter från spel i Premier League som inte bidragit till att täcka övriga omkostnader.


Därtill noteras att klubben de senaste tio åren kunnat genomföra storförsäljningar av spelare som Riyad Mahrez, Harry Maguire och James Maddison. Men till saken hör en enligt uppgift iögonfallande lönelista med både spelare och tränare som Brendan Rodgers på massiva kontrakt som klubben inte kunnat kvittera ut genom försäljning av spelaren eller förlikning av nämnda tränaren.

Siffrorna i årsboksluten talar sina tydliga språk. 

Trots det ger det tillsynes förhastade åtalet lite häxjaktkänsla, vilket förmodligen redan dömda Everton och Nottingham Forest känner med tanke på att flera av storklubbarna som nämns i liknande sammanhang tycks kunna ducka upprepat. Arméer med välavlönade jurister är förhoppningsvis skillnaden och inte favorisering av större klubbar. Men vem vet.

Rimligtvis är det bästa utfallet för Leicester att få till en likande lösning som ovannämnda två klubbar fick, det vill säga att samarbeta och argumentera för ett reducerat straff. Men det givet att klubben faktiskt går upp till Premier League och registreringsstoppet hävs. 

Det är en del om och men innan dess. 

Adam Bills2024-03-24 08:35:00
Author

Fler artiklar om Leicester