Anfield, 2024-05-19 17:00

Liverpool - Wolves
2 - 0

Liverpool – Wolverhampton 2–0: Ett vinnande slut på en epok

Liverpool – Wolverhampton 2–0: Ett vinnande slut på en epok

Säsongen 2023/24 avslutades med en sportsligt betydelselös match. Men på många andra sätt betydde den mer än något annat. Jürgen Norbert Klopp lämnade för sista gången Anfield som tränare efter nio år, och han gjorde det som vinnare.

Säsongen 2023/24 har varit en berg- och dalbana. Vi har varit i toppen och vi har kämpat för Champions League. Inför den sista omgången var det sportsliga klart, Liverpool avslutar säsongen på en hedersam tredjeplats. Trots att det inte fanns något att spela för, fanns det massvis att spela för. Den största tränaren i klubben sedan Bob Paisley skulle tackas av, och han förtjänade att avsluta i stil.

Det är faktiskt svårt att skriva om matchen i sig, då betydelsen av den blev något annat och mest än väntan till efterspelet. Men i ett kort sammandrag ska vi även avsluta denna säsongen med en matchrapport också.

Liverpool började inte fläckfritt och matchens första tillstymmelse av möjlighet får nog ändå till skrivas bortalaget. Men matchens kanske främsta lirare i Jarell Quansah lyckades rädda laget från ytterligare ett tidigt baklängesmål när han i sista stund fick stopp på Joao Gomes. En tackling som smittade av sig i positiv andra.

Liverpool växte in och tog över matchen från och med detta och skapade ett par halvchanser, men det avgörande skulle komma strax innan halvtimmen spelad. Nelson Semedo kom in sent i en tackling mot Alexis Mac Allister, och efter en VAR-bedömning visades portugisen ut efter att stämpling ansetts vara en våldsam förseelse.

Med en man mer tog det bara sex minuter innan hemmalaget, och Anfield, fick fira. Harvey Elliott tog sig ut på högerkanten och skickade in ett inlägg som en påfyllande Mac Allister kunde nicka förbi Jose Sá i den bortre burgaveln.

Ytterligare sex minuter efter det var det dags igen. Sá lyckades stoppa Wataru Endos lågt skruvade avslut till en hörna, men på hörnan kunde han inte stoppa bollen från att gå i mål. Cody Gakpo nådde högst och lyckades skarva bollen vidare till Mohamed Salah som via en Wolvesförsvarare ställde Sá och på väg fram mot mål var det en kamp mellan Quansah och Rayan Ait-Nouri att få en tå på bollen där Liverpoolförsvaren gick segrande och kunde dubbla ledningen strax innan halvtid.


Den andra halvleken inleddes med att Liverpool fick ett bortdömt mål för offside, vilket även Wolves fick men i övrigt var det mestadels en transportsträcka till slutsignalen. Åtminstone för mig. Liverpool kämpade visserligen för en hållen nolla där så väl Quansah som Virgil van Dijk gjorde sitt jobb, och visserligen fanns det ett par chanser där Salah var närmast att utöka men i övrigt är det svårt att minnas.

Tankarna spred sig i den andra halvleken snabbt till avtackning, en oviss framtid och ett nytt kapitel. När slutsignalen slutligen kom var det svårt för de flesta med Liverpoolanknytning att hålla ett öga torrt. Vi fick se Trent Alexander-Arnold i tårar, van Dijk likaså och framför skärmen var det svårt att låta bli. Detta är kanske den mest meningslösa matchrapport som skrivits, matchen är av noll betydelse men avtackningen av Thiago, Joel Matip och framför allt Jürgen Klopp är av den allra största betydelsen. Att sätta ord på detta är svårt, och inget för dagen att göra. Nu ska jag återgå till att suga i mig varenda pixel som finns för att avrunda denna säsong och kapitel, det enda som går att avsluta med är: Danke Jürgen!
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-05-19 21:57:00
Author

Fler artiklar om Liverpool