Manchester City visslar vidare
Premier Leagues utredning fortgår i det tysta medan Manchester City stormar fram mot ännu en ligatitel.

Manchester City visslar vidare

15 månader har nu passerat sedan Premier League presenterade sina 115 åtalspunkter gällande Manchester Citys finansiella förehavanden. Vi väntar fortfarande på rättegången. På att rättvisa ska skipas. Vi väntar förmodligen förgäves.

Det var i februari 2023 som Premier League plötsligt gick ut och hamrade loss på den stora trumman. De menade att Manchester City hade brutit mot ligans regelverk under 15 år på inte mindre än 115 punkter. Att de systematiskt hade försökt kringgå ligans statuter ända sedan Abu Dhabi United Groups övertagande av klubben sommaren 2008. Nyheten slog ned som en bomb i hela fotbollsvärlden. Det pratades om potentiella bestraffningar som inbegrep allt ifrån poängavdrag till tvångsdegradering. Alla nyhetskanaler rapporterade om det. Alla journalister skrev om det. Tills de inte gjorde det längre. 15 månader senare är det mer eller mindre helt tyst om ärendet och ingen verkar riktigt veta med säkerhet vad som pågår kring rättsprocessen.

Rättegången skulle initialt inledas nu i maj. Det kommer den inte att göra och det är i det här läget oklart om den någonsin kommer att göra det. Under våren cirkulerade ett rykte om att hela utredningen var nedlagd med det har Premier League senare dementerat. Den senaste information gör gällande att en dom i målet i bästa fall kan bli verklighet nästa sommar. Vi som väntar kan inte göra annat än att fortsätta vänta. Vi som hoppas behöver bestämma oss för om vi faktiskt orkar hoppas en gång till. Vi har varit här tidigare. Den gången var det sommaren 2020. Den gången var det UEFA som utredde och faktiskt dömde Manchester City för att brutit mot Financial Fair Plays regelverk. Inledningsvis blev Manchester City avstängda ifrån europeiskt cupspel under två säsonger och bötfällda 30 miljoner euro av UEFA men CAS hävde avstängningen och sänkte bötesbeloppet till 10 miljoner euro. Manchester City dömdes i slutskedet endast för att de inte hade tillhandahållit UEFA med den dokumentation som utredarna hade efterfrågat för att kunna presentera en fullständig bevisföring. Det behöver betonas här att de absolut inte blev frikända som klubben själva med Pep Guardiola i spetsen envist fortsätter att hävda. De kunde inte dömas i den utsträckning som UEFAs utredare hade som avsikt eftersom Manchester Citys jurister såg till att göra det omöjligt. Det är inte en allt för vågad gissning att precis samma sak pågår just nu.

Manchester Citys juridiska strategi är med största sannolikhet den samma idag som för fyra år sedan. De har anlitat några av världens bästa affärsjurister för att fördröja, försvåra och förstöra den här utredningen så mycket som det överhuvudtaget är möjligt. Premier Leagues ambition lovade runt men ser dessvärre ut att hålla tunt. Det är möjligt att de faktiskt på förhand inte förstod omfattningen av utmaningen. Att de först nu inser vilket berg de behöver bestiga för att besegra det monster som Manchester City har blivit. Det kanske till och med är ett omöjligt uppdrag. En maktkamp som de inte längre kan vinna. Att Manchester City våren 2024 faktiskt har växt sig större och starkare än hela ligaorganisationen. Att det är dem och inte Premier League som dikterar villkoren numera. Utfallet av den här rättsprocessen kommer att besvara de frågorna. Under tiden visslar Manchester City sorglöst vidare. De vinner med största sannolikhet en historisk fjärde raka ligatitel på söndag. Vi andra kan bara fortsätta vänta. Vi som orkar kan fortsätta hoppas. Förmodligen förgäves.

Ola Regen@Ola_Regen2024-05-15 15:55:00
Author

Fler artiklar om Arsenal