King Power Stadium, 2023-02-25 16:00

Leicester - Arsenal
0 - 1

Matchrapport: Leicester City - Arsenal (0-1)

Arsenal tog sin andra raka seger på bortaplan i lördags när man gästade Leicester. Trots tre bollar i nät vann man endast med uddamålet i en match man hade full koll på från början till slut.

På förhand såg det tufft ut i spelschemat med två raka bortamatcher mot Aston Villa som spelat upp sig och ett Leicester som på sin dag kan slå vilket lag som helst i ligan. Till skillnad från mötet med Aston Villa behövdes inget avgörande på stopptid då man dominerade mer eller mindre hela matchen.

Från avspark var Arsenal det laget som höll i taktpinnen och tryckte på utanför Leicesters straffområde. Till skillnad från de senaste matcherna mot Brentford och Everton där man hade svårt att skapa heta chanser eller ta sig in i straffområdet, kändes det mer som en tidsfråga innan Arsenal skulle måla.

Visst, det var inte många avslut på mål i första halvlek men med Trossard i nummer nio-rollen såg anfallet mycket mer rörligt och kreativt ut. Arsenal kom ofta in i offensivt straffområde  men utan vidare resultat. Det var fortsatt den där sista passen och beslutet som inte riktigt stämde där mycket potentiella chanser rann ut i sanden.

Efter en hörna i mitten av första halvlek plockade Trossard upp andra bollen och stänkte upp den i högra krysset med ett världsklassavslut. Dessvärre fick inte målet kvarstå efter att Ben White hållit i Wards ena hand vid sin utboxning, istället dömdes det frispark för hemmalaget. Aningen billig frispark som demonstrerar de okonsekventa domarbesluten som tas i den här ligan. Den bilden av domarkåren blev inte direkt bättre när Saka i en situation tätt därpå blev nerdragen i straffområdet utan gehör från domare Craig Pawson.

Resultatet stod sig 0-0 ut till halvtid men bilden var verkligen att Arsenal förtjänade minst ett ledningsmål.

Andra halvlek drog igång och nu skulle det inte dröja innan Arsenal tillslut gjorde ett “regelrätt” mål.

MÅL 0-1! 46’
Gabriel skickar upp en boll till Trossard på kanten som driver längs kanten innan han med en tunnel spelar fram till Martinelli i hög fart nära offensivt straffområde. Martinelli tar med sig bollen och rullar in den skickligt vid Wards bortre stolpe.

I situationen låg Martinelli kvar ett tag och vred sig i smärtor när han blev trampad på av Amartey precis efter sitt avslut. Trots att det inte såg bra ut när han under en stund var liggandes längs kortlinjen tvingades inte brassen till något byte.

Matchen fortsatte på samma vis men där Arsenal var aningen mer försiktiga och ville inte ta några större risker. Trots att Leicester stundtals kunde kontra efter Arsenals bolltapp utanför offensivt straffområde var de rödklädda oerhört snabba hem på rätt sida och kunde avvärja.

Bukayo Saka hade en boll till i nät som dömdes bort för klar offside och matchen levde därmed hela 90 minuter ut. Däremot kom Leicester aldrig till några farliga chanser men nerverna fanns kvar hela matchen som de alltid gör vid en uddamålsledning. Efter 90+5 minuter blåste Pawson tillslut av matchen och vi fick andas ut.

Tre poäng hem till London och fokus på nästa match mot Everton på onsdag där vi söker revansch från nederlaget i förra mötet på Goodison Park.

Aaron Ramsdale - 3
Hade inte mycket att göra. Höll nollan och var stabil.

Oleksandr Zinchenko - 4 (ut 93’)
Bra match idag av Zinchenko. Tycker han hittar många raka passningar i sista tredjedelen. Händer ofta någonting när han har bollen. Kapten i den här matchen, värt att nämna!

Gabriel Magalhaes - 3
Bra prestation återigen där han bland annat ligger bakom första målet. Stabil och säker!

William Saliba -3
Bra match av Saliba som likt Gabriel gjorde det han skulle hela matchen.

Ben White - 3
Engagerad i anfallet och var bra bakåt. Synd att han var orsaken till det bortdömda målet men en bra match. Ser ut som att han hittar tillbaka till den goda formen.

Martin Odegaard - 3 (ut 84')
Osynlig stundtals där jag  vill ha ut mer av Ödegaard. Försöker trixa och fixa på sista tredjedelen men kommer inte riktigt till sin rätt.

Jorginho - 4
Väldigt bra återigen! Fin djupledsboll till Saka i första halvlek och är som vi alla vet väldigt trygg med boll. Dessutom bra i försvaret där han står rätt och bryter boll.

Granit Xhaka - 2
Vet inte vad jag ska säga om Xhaka. Inte bra inte dålig men är en kugge för hela uppbyggnaden i anfallsspel. Tvekar däremot för mycket vid bra lägen i offensivt straffområde.

Bukayo Saka - 3
Bukayo är alltid bra och gjorde återigen en bra prestation denna match. Kom däremot aldrig till något farligt och det saknades kombinationer för att komma till vassa lägen.
Gabriel Martinelli - 3
Tycker han gör en svag första halvlek och likt de senaste matcherna stämmer det inte för honom. Avgjorde däremot matchen där han kom i precis det läget man vill han honom i med sin fart att storma mot mål.

Leandro Trossard - 4 (Ut 70')
Matchens utropstecken enligt mig! Väldigt bra som nummer nio där han bidrar till kreativitet och rörlighet i anfall. Gjorde ett drömmål som blev bortdömt men avslutet visar på hans kvalitéer. Given startplats mot Everton på onsdag!