Nottingham Forest - En nostalgisk resa bland före detta spelare

Nottingham Forest - En nostalgisk resa bland före detta spelare

När minnesresan nu fortsätter, så är det ytterligare en akademi spelare som står i focus. En talang utöver det vanliga, och som spåddes en lysande framtid, men vid tjugonio års ålder lade han skorna på hyllan. LEWIS MCGUGAN DEL 2


Lewis Shay McGugan kom till världen den 25:te oktober 1988 i Long Eaton England, och började sin fotbollskarriär i Nottingham Forest ungdomslag. Vid 15 års ålder spelade McGugan i Forests U-18, och visade tidigt egenskaper både mentalt och framför allt  rent tekniskt. Han representerade  även England U-17 och U-19 på landslagsnivå.

2010/11

Nottingham Forest tog sig till playoff för fjärde gången på åtta år, efter att ha slutat på sjätte plats i ligan. Tricky Trees misslyckas återigen att ta sig hela vägen till Premier Leauge. Förlust i ett dubbelmöte med Swansea, efter totalt 1-3(H 0-0 B 1-3). Den tolfte juni 2011 sparkas Billy Davis.

Lewis McGugan:

En ny säsong och till en början samma visa som tidigare, det vill säga bänken. Mittfältaren tränade hårdare än tidigare, och kände sig formmässigt starkare än någonsin. När det gällde förhållandet till Billy Davis svarade Lewis: ” Jag var tvungen att anpassa mig till hans sätt att arbeta, och det var en daglig kamp att bevisa sin duglighet ”. Första matchen från start var en bortavinst mot Preston North End med 2-1, och båda målen inprickade av McGugan. Säsongen 2010/11 blev hans bästa i den garibaldi röda tröjan, med 13 mål och 15 assist.

 

Frisparksmålet länk Youtube:

https://youtu.be/tA-ohaDYLQc?si=aFMkxlm3efVoi29s

Lewis McGugan gjorde ett antal vackra mål på City Ground, men det mest minnesvärda är hans frispark mot Ipswich i oktober 2010. En skruvad projektil rakt upp i målvaktens vänstra kryss från cirka 30 meter. McGugans egna ord om vad som händer innan frisparken: ”Jag säger till min lagkamrat Chris Cohen. Låt mig skjuta den direkt på mål. Han svarade att om jag  sätter den från det avståndet, så går han hem”. Är fortfarande rankat som ett av de vackraste målen någonsin på Trentside.

2011/12

Nottingham Forest anlitar den tidigare engelska förbundskapten Steve McClaren, som ny manager för klubben. Ett kontrakt på tre år signeras, men redan efter knappt fyra månader avgår han. Den ligastart som klubben hade hoppats på, efter att ha tillhört topplagen förra säsongen uteblir. Istället kom det att bli en kamp, att undvika degradering till Leauge One. Nästa tränare till rakning var Steve Cottrill, som fick till en bra start med fyra vinster på de sex första matcherna. Lyckan blir dock kortvarig, men tack vare en stark avslutning hamnar man på nittonde plats.

 

Lewis McGugan:

Säsongen 2011/12 startade ganska bra för honom, som gjorde sitt första mål i ligacupen mot ärkerivalen Notts County. Det som präglade mittfältaren under hela karriären, var att hålla sig i form. Trots mycket speltid i början på 2012, så fick Forest förfrågan från konkurrenterna Birmingham om ett eventuellt lån. Manager Cotterill svarade direkt nej med orden: ” Lewis är en våra mest kreativa och begåvade spelare”.

Nottingham Forest genomgår flertalet förändringar i slutet på 2011, när den föredetta spelaren Frank Clark utses till ordförande. Året därpå sker även ett ägarbyte.

Ägare:

Nigel Edward Doughty(10 juni -4 februari 2012) var en brittisk investerare, som köpte kontroll över klubben för £11m 1999. Efter Steve McClarens avgång 2011, meddelade Doughty sitt beslut att avgå som ordförande för Forest. Den fjärde februari 2012 hittades han död i sitt hem. Den skuld som de röda hade till ägarens dödsbo uppgick till cirka £100m.

Familjen Al-Hasawi:

Den elfte juli 2012 annonserades att familjen hade köpt Nottingham Forest från Nigel Doughtys dödsbo. Vid tiden för övertagandet var den ekonomiska situationen oerhört ansträngd, och dessutom med en mycket tunn spelartrupp. Ännu en ny manager tillsattes Sean O'Driscoll, och värvningar gjordes för mer än £6m.
Fawaz Mubarak Al-Hasawi tog över rollen som ordförande den femtonde december 2012.



2012/13

Nottingham Forest startade säsongen relativt bra under den nya managern, och pendlade precis utanför playoff. Det började dock se bättre och bättre ut, trots en del nyförvärv. Plötsligt utan förvarning får Sean O'Driscoll sparken, och de nya ägarna anlitar Alex McLeish, men skotten blir inte långvarig. Det blev endast sju matcher(4 förluster), innan även han fick foten. Vem kommer då gående genom grindarna till världsberömda City Ground? Det är ett välkänt ansikte som dyker upp Billy Davis, som nu gör sin andra sejour i klubben. Hans första som ansvarig var 1-1 mot Bolton, och sedan tio obesegrade matcher. Var ett tag uppe på femte plats, men slutade strax utanför playoff.

Lewis McGugan:

Den nya managern O'Driscoll var en stor beundrare av mittfältaren, och det blev till en början spel i startelvan, men trots förtroendet gjorde han inte mer än två mål. Det innebar mer och mer bänkplats, och även vid tränarbytet till McLeish fortsatte måltorkan. Formen tog åter fart när Billy var tillbaka. McGugan gjorde mål i sex raka matcher(5 mars-6april, men laget missade ändå sluspelet.

Kontraktsförlängning?

Lewis McGugan tyckte att klubben hade förändrats, efter att de nya ägarna tog över. Han  älskade att spela för de röda, och ville ingenting hellre än att skriva på ett nytt kontrakt. Till en början verkade även Billy Davis  att han skulle vara kvar, och ett erbjudande skulle vara klart så snart som möjligt. Lewis McGugan hörde aldrig något ifrån Nottingham Forest. Många supportrar tyckte att han svek, men faktum var att nu var han kontraktslös.

Fortsatta karriären:

Watford

Den andra juli 2013 skrev McGugan på ett tre års kontrakt med klubben, och fick den italienska legenden Gianfranco Zola som manager. Det var under dennes ledning som han åter fick fart på karriären. Det blev hela 11mål på 37 matcher, och ett av dem var en tjugo meters frispark mot Tricky Trees. Han visade respekt mot sin moderklubb, och firade inte. När Zola lämnade Watford i december 2013, så tappade Lewis sin startplats i laget. Han deltog sju gånger i början på säsongen, men fick därefter lov att lämna efter överenskommelse.

Sheffield Wednesday

Kom först på lån säsongen ut 2014/15. Han utnämndes till månadens spelare i februari och mars. Signerade ett kontrakt på 3 år med klubben. McGugan trivdes utmärkt med tränare Stuart Gray, och gjorde nio mål på trettionio matcher. När ett manager byte inträffade, så tyckte ersättaren att Lewis inte ingick i planerna. Efter överenskommelse så lämnade han Wednesday.

Northampton

Lewis skrev på ett korttidskontrakt med Leauge One klubben 2017, med Jimmy Floyd Hasselbaink vid rodret. Det märktes dock att han inte spelat på ett tag, men bevisade att talangen inte försvunnit. När laget mötte Southampton, så fick han till en snygg volley. Lämnade efter att lånetiden tog slut.

2018 försökte Lewis McGugan att göra ett sista försök att komma tillbaka, men lyckades inte rent konditionsmässigt.

Avslutade karriären vid endast 29 års ålder.




















 

Jan Gustafsson@janne25guss2024-03-12 21:55:00
Author

Fler artiklar om Nottingham

Nottingham Forest besegrar Liverpool med 1-0 på Anfield, efter en taktisk triumf för Nuno Espirito Santo. Sammandrag/Spelarbetyg