fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 49940 | Medlemmar: 181344

Kom ihåg mig
Två av de tre män som kom att betyda mest för legenden Bobby Moore.

Fallna Hjältar, Bobby Moore-Del 2

En flamboyant playboy, en idealistisk och ibland naiv älskare av vackert spel och en kyligt kontrollerad man med förakt för sitt eget ursprung.

Vi fortsätter berättelsen om “The peoples knight”, mannen som ledde det engelska landslaget till dess enda internationella titel, Bobby Moore. Idag fokuserar vi kring tre personer som var de som formade Moore som fotbollsspelare.Moore var alltså ingen självklar stjärna. Han hade i ung ålder ingen spetsegenskap och det var så när att avsaknaden av just detta berövade England sin kanske största landslagsspelare någonsin. En man med smak för det goda i livet, men som också var en innovatör och nytänkare när det gällde fotboll var den som blev Barking-sonen Moores mentor. Ödets ironi skulle visa att mentorskapet blev en stor del i att dennes spelarkarriär på högsta nivå skulle ta slut…

Malcolm Allison

Flamboyans, långa pälsar, stora fedorahattar, champagne och feta cigarrer är ju tydliga kännetecken för den man som kanske mest är känd för sin tid som manager i Manchester City. Han delade i och för sig den titeln med Joe Mercer, men hans tidigt utvecklade träningsmetoder blev ju hans kännetecken. När Mercer var lagbyggaren så var Allison spelutvecklaren. När sedan dessa bägge hamnade på kollisionskurs och Allison till sist skulle ta över själv så gick det inte så bra.

Detta var ju dock långt efter det att Allison tog sig an den unge Bobby Moore, som var på väg upp genom West Hams organisation men som fortfarande inte fått det där riktiga lyftet. Den karismatiske Allison var en förgrundsfigur framförallt bland de yngre spelarna i West Ham. Det är väldokumenterat att Bobby Moore tillbringade många timmar tillsammans med Allison på Cassetaris Café på Barking Road inte långt från Boleyn Ground. Dessa timmar handlade mycket om att den unge Moore ville lära sig så mycket som möjligt om fotboll i allmänhet och taktik i synnerhet. Vittnen berättar att de bägge ofta tömde de övriga borden på salt och pepparkar som Allison sedan flyttade runt för att visa den unge Moore hur han skulle tänka för att lägga grunden till att bli en storspelare.
Moore ställde ofta frågan vad som var det viktigaste att tänka på. Svaret var alltid varianter på samma tema. Spelförståelsen var A och O. Att vässa sin förstatouch till perfektion så att man alltid skapade sig själv gott om tid med bollen, att alltid veta vad man skulle göra med bollen när man fick den och att alltid, i alla lägen, veta var medspelarna fanns på banan var saker som Allison präntade in i ynglingen Moore.

Som tidigare nämnts var det en form av ödets ironi som skulle spela in när det kom att visa sig att unge Moores debut på den stora scenen innebar att Allisons aktiva fotbollskarriär var slut. Bakgrunden fanns i att Malcolm Allison 1957 drabbades av tuberkulos och tvingades operera bort sin ena lunga. Allison hade länge kämpat i reservlaget och då bredvid den unge Moore. Framme vid 1958 så var A-laget skadedrabbat och valet stod mellan den “gamle” Allison och den unge Moore. Valet föll på Moore och resten är fotbollshistoria.Ron Greenwood

Det var inte i West Ham som Ron Greenwood först stötte på Bobby Moore. Greenwood hade haft sitt första möte med Moore i Englands U23-lag där Moore blev utsedd till lagkapten och den man som Greenwood byggde sitt lag kring.

Greenwood var till stora delar  Allisons raka motsats, en man som levde för fotbollen och som utöver den var en mycket diskret och nästan asketisk person. Han var dessutom en sportsman. Man skulle vinna på ett schysst sätt och spela attraktiv fotboll. När han själv spelade så var han sportsman så till den grad att han alltid försökte spela helt rent. Det berättas att när han spelade för Chelsea under en match mot Manchester United hade han för sig att han skulle försöka vinna nickduellerna mot den 15 cm längre landslagscentern Tommy Taylor rent, helt enkelt hoppa högre. Trots att målen trillade in så vägrade Greenwood ändra sin taktik och störa Taylor med kroppstacklingar, det var orent spel ansåg Greenwood.

När West Ham 1961 sparkade den dåvarande managern Ted Fenton så gick budet till Greenwood. West Ham var ett lag med många unga,lovande och utvecklingsbara spelare. Greenwood bestämde tidigt att han skulle bygga sitt spel kring Moore och introducerade en ny position, sweeper, eller som vi säger libero. Moore spelade i en position bakom sin markerande backlinje och hade i uppdrag att med sitt lysande spelsinne täcka upp för de andra samt sköta uppspel och följa med upp i anfallet.
Dessa första åren med Greenwood utvecklades Moore vidare mot den världsspelare han skulle komma att bli. Förmågan som han hade förvärvat av Allison, nämligen att veta var medspelarna befann sig utvecklade han nu till perfektion. Greenwood kunde utan förvarning bryta en spelövning och beordra en spelare att först blunda och sedan berätta vara alla de övriga befann sig. Moore hade sällan ett enda fel.

Inför VM 1962 så tipsade Greenwood den dåvarande förbundskaptenen Walter Winterbottom om den unge juvelen. Moore fick till medias stora skepsis följa med till Chile men förväntades mest vara med för att se och lära. Det slutade med att den unge East-Endern spelade i samtliga Englands matcher och tillhörde de mer framträdande.
Eftersom Greenwood var en man som trodde på rent spel och renlevnad i största allmänhet samt ville att spelarna skulle vara 100 % engagerade i bara fotbollen så blev det med åren slitningar med Moore. Försvararen blev med åren större än både West Ham och Greenwood utan att för den skull ha menat något illa med detta.

Vi ska i senare delar titta närmare på de detaljer som gjorde den “perfekte” Moore till en ganska kontroversiell person i mångas ögon under den senare delen av karriären.
Sir Alf Ramsey

Rent fotbollsmässigt så hade Ramsey inte en lika central del i Bobby Moores fotbollsutveckling. Det är ju ofta så med förbundskaptener då de träffar spelarna i ganska liten utsträckning, åtminstone om man jämför med deras managers i den egna klubben. Den engelske förbundskaptenen är ändå någon som man lyfter fram com en central och vital del i Bobby Moores resa mot stjärnorna.
Även om det skilde en generation på Ramsey och den man som skulle bli hans general på planen så hade de samma ursprung. Ramsey föddes i Dagenham i Östra London 1927, i stort inte längre än ett par välriktade frisparkar från det Barking där Moore såg dagens ljus.

Däremot så gick de bägges förhållningssätt till sitt ursprung helt isär. Medan Moore var stolt över att vara sprungen ur arbetarklass och ofta återkom till hur det hade hjälpt till att forma honom som människa så gjorde Ramsey allt vad han kunde för att dölja sitt ursprung. Det gick så långt att Ramsey lade sig till med en “överklassaccent” som många och däribland Moore gjorde sig lustig över. Det gick även rykten om att Ramsey hade zigenarblod i ådrorna. Denna kopplingen gjorde Ramsey rasande och han blev inte gladare när de med det engelska landslagets buss passerade ett zigenarläger med husvagnar och Moore inför de andra föreslog att han skulle “drop in and say hello to his relatives.

Trots de bägge männens olikheter så behövde de ändå varandra. Moore hade under hela sin karriär ett behov av att bli bekräftad och att få vara centralpersonen i laget. Ramsey å andra sidan var fullständigt övertygad om vikten av att ha just Moore som lagkapten i sitt lag. Enligt Ramsey så var denne hans captain,leader and right hand man”. Så länge Moore stod på toppen fotbollsmässigt så var det a match made in heaven. Tiden kommer dock ifatt alla och för Moore och Ramsey kom dessa punkter i karriären att sammanfalla tidsmässigt.

I en senare del där vi ska fördjupa oss i de lite mörkare sidorna av Bobby Moore, för mitt i ljuset så fanns det även sådana. Där finns ett flertal kontroverser med i alla fall två av de män som kom att bli Moores språngbräda mot odödlighet.


 


2 KOMMENTARER      2356 VISNINGAR
JON LIDBERG
2018-02-14 12:21:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Trentin:
Malcolm Allison var aldrig manager tillsammans med Joe Mercer.
Allison var assisterande manager till Mercer.

När Mercer lämnade City - efter en maktkamp - så blev Allison manager.
Perioden som manager för Manchester City blev för Allison
relativt kort och fansen var inte välvilligt inställda till Allison.


2 Tumme upp 2018-02-15 15:26:45
Söderlund:
Tack Jon för ännu en intressant del om Bobby Moore. Ser fram emot nästa del.
2 Tumme upp 2018-02-14 15:22:32

ANNONS:

Fler artiklar om Old School Football

VM-listan: De största förbundskaptenerna plats 4-5
Old School Football En förbundskapten är en ledare som visar ut en riktning. En vägvisare som ger förutsättningar för spelarna att nå det gemensamt uppsatta målet. Här listar vi plats 4 och 5 över de tio största förbundskaptenerna i VM-historien.
2018-04-24 11:29:00

VM-listan: De största förbundskaptenerna plats 6-10
Old School Football Förbundskaptenens roll sägs ofta vara mycket svårare än en klubbtränares. Man träffar spelarna under en kort period och ska då många gånger få olika falamger att fungera ihop. Vi ska här granska de som har klarat just detta. De största förbundskaptenerna i VM-historien.
2018-04-21 22:17:00

VM-listan: De 10 största fiaskona plats 1-5
Old School Football Efter att ha betat av plats 6-10 på Old School Footballs 10 i topp lista över de största VM-fiaskona så har vi nu kommit fram till creme de la creme, de största och mest omskrivna fiaskona i VM-historien. Här trängs regerande mästare på nedgång med grova underskattningar.
2018-04-13 11:35:08

VM-listan: De största fiaskona plats 6-10
Old School Football Om man säger Tommy Salo och Vitryssland 2002 eller Olle Nordin och 1-2,1-2,1-2 så vet majoriteteten av den sportintresserade befolkningen i Sverige över, låt säga 30, vad vi pratar om, nämligen ett fiasko och i den här listan ska vi ur ett historiskt VM-perspektiv grotta ner oss i just detta begrepp, fiasko!
2018-04-11 15:12:50

Dokument VM-historia: Jules Rimet
Old School Football När man tänker på VM så är det naturligtvis det fantastiska spelet och de vackra målen som ska vara i högsätet. Det finns dock en avigsida som tyvärr FIFA dragits med under decennier och det är mygel och korruption. Därför ska vi kicka igång den här VM-serien med att kliva tillbaka i historien till en tid som såg en av de tidigaste FIFA-presidenterna lansera Världsmästerskapet i fotboll. Mannen ifråga var Jules Rimet och det är han som vi har att tacka att vi har VM.
2018-04-10 17:07:00

Old School Football sjösätter en fotbollshistorisk VM-resa
Old School Football Lycka, förväntan och ett pirr i magen av välbehag. Ett stundande födelsekalas för en 10-åring eller ett förväntansfullt lyckorus innan man som barn ska åka på en lång och spännande semesterresa? Nej, inte i detta fallet. Nu snackar vi istället om en 47-årig mans förväntan inför det häftigaste som finns inom fotbollen. Det var fjärde år stundande VM-slutspelet i fotboll.
2018-04-06 11:39:30

Fallna hjältar- Bobby Moore del 4
Old School Football Talangen och potentialen var oomstridd och det var i Englands vita landslagströja som Moore kom att använda denna till att bli den försvarslegend som ledde England till sitt enda VM-guld. Det var dock inte helt utan kontroverser.
2018-03-31 11:15:45

Fallna hjältar- Bobby Moore del 3
Old School Football En nationalikon och en av världens bästa försvarsspelare genom tiderna måste väl ha haft en lysande klubbkarriär med titlar på hög? Inte alls, det West Ham som Moore skänkte större delen av sin karriär till lyckades aldrig riktigt nå sin fulla potential och de höjder som deras kapten nådde på den internationella scenen.
2018-03-10 12:55:00

Fallna Hjältar, Bobby Moore-Del 2
Old School Football En flamboyant playboy, en idealistisk och ibland naiv älskare av vackert spel och en kyligt kontrollerad man med förakt för sitt eget ursprung. Vi fortsätter berättelsen om “The peoples knight”, mannen som ledde det engelska landslaget till dess enda internationella titel, Bobby Moore. Idag fokuserar vi kring tre personer som var de som formade Moore som fotbollsspelare.
2018-02-14 12:21:00

Old School Football Podcast - Moore, Brooking, Brady och Hoddle
Old School Football Eleganter står på schemat i Old School Football podcast.
2018-02-09 14:15:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM OLD SCHOOL FOOTBALL
ANNONS:
Old School Football

Old School Football

I VÄNTAN PÅ LÖRDAG FÖR OSS SOM INTE KAN SLÄPPA HUR BRA DET VAR FÖRR.
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
”Di Francescos matchplan var för naiv”
Marquez hyllades av publiken
Har Växjö verkligen dyrast trupp?
Orres tankar: ”Skämtar ni?”
Kalle Spjuth avslutar karriären – ingen Vikulin till Hammarby
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies