Säsongssammanfattning: U21 och U18

Säsongssammanfattning: U21 och U18

Helt plötsligt stod han där. 
Jack Wilshere.
Tillbaka i klubbens färger efter några års frånvaro. Efter ett sista försök i Bournemouth,så valde han att lägga skorna på hyllan. 
Rykten gick snabbt om vad han skulle göra efteråt och då han gått tränarutbildning så var väl vägen utstakad, men vilken del av Arsenal skulle han ges? 
Det blev U18. 
Men innan detta skedde så hade Gunners akademi haft en hel del interna rockader. Under sommaren lämnade den lovande Kevin Betsy klubben som U21-tränare och tog med sig U18 Dan Micchiche på resan. Nu behövde Per Mertesacker agera som akademi-coach. Han valde att låta Mehmet Ali- Betsys assisterande tränare-ta hand om U21-laget med Max Porter som assisterande tränare. Jack Wilshere gavs rollen som U18-tränare. 
Schackpjäserna var utställda, säsongen kunde starta. 

U21
När man tittade på vad Mehmet Ali inledningsvis hade att spela med, så var det ett smakfullt lag. Ett lag som gnistrade av talang och intressanta spelare. Arsenals nye brasse Marquinhos var namnet på mångas läppar. Den evige talangen Matt Smith- som fortfarande är den spelare i Gunners historia som tagit en FA-cup-segermedalj om halsen utan att göra en enda minut i A-laget- gavs rollen som ankare och runt dessa skulle talanger i form av Awe, Monlouis, Bandeira, Cirjan, Butler-Oyedeyi, Kirk, Alebiousu, Foran. Kiddo-Hart med flera blomstra ytterligare. Sedan fanns ett intressant U18-lag att fylla på med. 
Mehmet Ali gavs en väldigt intressant uppgift. 
Arsenal spelar i PL2 tillsammans med 13 andra lag. Ifjol landade laget trea och med detta starka lag fanns tankar om en ny placering på den övre halvan. Det startade minsann alldeles utmärkt. Laget rusade ur året med segrar och oavgjorda. Laget var obesegrat när vintersäsongen kom och det var först då man stötte på problem. Mehmet Ali hade en uppsjö av talanger att plocka från. Framför allt var det brassen Marquinhos som ledde laget. Han var ett steg före resten av laget under hela hösten. Han skapade chanser, han gjorde mål, han spelade fram. Han ledde laget och hade god hjälp av snabba forwards som Butler-Oyedeyi, Khayon Edwards och Charles Sagoe jr. 
Arsenals U21 var obesegrade hela hösten, men under Januari-fönstret försvann en hel hög spelare som gjorde laget mindre bra. Marquinhos, Taylor Foran, Omar Rekik, Alex Kirk, Nathan Butler-Oyedeyi, målvakten Tom Smith med flera försvann och öppnade upp för U18.spelare som Lino Sousa, Amario Cozier-Duberry, Ethan Nwaneri, Hubert Graczyk med flera att få värdefull speltid. Det räckte dock inte till under våren och laget sjönk som en sten i tabellen och fick se många matcher i rad utan poäng. Till slut landade man på en sjunde-plats i tabellen, långt från ära och berömmelse. 

Mehmet Alis första säsong som tränare har inte varit enkel, men då hans roll är att fostra spelare och få den bästa förberedelsen för seniorspel, så kan man inte annat än att säga att det går åt rätt håll. Som tidigare nämnts så är det regelbundet spelare från akademin med och tränar med A-laget och nästan ett tiotal har nött bänk under årets A-lagsmatcher, 
Det blir intressant att se vilka avhopp vi nu ser från U21-laget, Många spelare vänder hem efter lån. En del framgångsrika, en del mindre bra. Per Mertesacker och akademi-kollegorna har ett jobb att göra. 

U18
Det gick ett sus genom klubben, fansen och juniorerna när Jack Wilshere dök upp som tränare för akademin, För femton år sedan var han själv akademispelare och sedd som en av de bästa spelarna Arsenals akademi någonsin fått fram. Sedan blev han skadad och skadad och nu är han tillbaka som U18.coach. Det blev inget enkelt år för honom. Det var en mycket blandad kompott där lagets insatser i serien var mörka, men cupen fantastisk. Lagets stomme fanns hyfsat intakt även fast en del av spelarna vandrade mellan U21/U18 rätt frekvent. Här fanns dock en stomme av spelare som Michal Rosiak, Josh Robinson, Myles Lewis-Skelly,Bradley Ibrahim, Amario Cozier-Duberry och den snabbt framväxande supertalangen Ethan Nwaneri. Under året kom också spelare från yngre pojklagen med i spelet. Här visade främst Osman Kamara upp sig, 

Det var mycket fokus kring några spelare under året. Ethan Nwaneri år den förste man skall lyfta. Var det ett PR-trick av Artéta att ta med honom på bänken mot Brentford och ge honom tre minuter i syfte att hamna i rampljuset? Man kan nästan tänka sig det, för han var inte i närheten av bänken därefter, även fast han troligen är landets största talang född 2007. Här finns den hyperfarliga Amario Cozier.Duberry, vars virvelvindiga framträdande på kanten gjorde att han satt på A-lagsbänken vid flertalet tillfällen. Kapten Bradley Ibrahim, som ledde laget med järnhand och så Michal Rosiak, som förde laget framåt i FA Youth Cup med sina mål. 
Myles Lewis-Skelly- född 2006- är en annan spelare med mycket talang. 

Gunners seriespel var uselt. Man landar näst sist i U18-ligan efter rätt bedrövliga resultat. Orsaken var ofta att spelare saknades för att de var i U21 eller skulle sitta på bänk i A-laget. Det var sällan samma lag som ställde upp- match efter match och Wilshere fick plocka ihop spelare. 
Arsenals cupspel däremot var magiskt. Omgång efter omgång tog man sig framåt i FA Youth Cup. Millwall, Newcastle, Watford och en rysare mot Cambridge gjorde att man stod emot de favorittippade Manchester City. Men Arsenal stretade emot på hemmaplan, såg ManCity få en man utvisad och såg Myles Lewis-Skelly göra viktiga 2-1 i sista minuten för att ta klubben till en ny FA Youth Cup Final. 
Stort för Jack Wilshere att få kliva ut i en final redan under sin första tid som manager för U18. Här väntade West Ham, som gått som en fullkomlig slåttermaskin genom cupen. 
De gjorde tyvärr processen kort med Gunners. 5-1 för West Ham på Emirates Stadium där finalen spelades och det summerade säsongen väll. 
Ömson vin, ömsom vatten för laget, men ser man på hur spelarna tagit steg i sin utveckling så har Wilshere absolut bidragit. Flertalet spelare tar nu steget upp i U21 på allvar, några blir utlånade nästa säsong och fortsätter detta så kommer vi att se några av dessa spelare i Artétas formation om några år. 



 

Magnus Falk2023-06-15 06:37:00
Author

Fler artiklar om Arsenal