Två nya erfarna målvakter redan klara för Birmingham City
Ryan Allsop, when he played for Derby County.

Två nya erfarna målvakter redan klara för Birmingham City

Manager Chris Davies har valt att börja bygga sitt Birmingham-lag från försvaret, där två målvakter nu har lämnat klubben och två nya kommit in.

Denna vecka kommer Birmingham Citys ordinarie spelare tillbaka från sina ledigheter och de kommer att möta några nya kollegor när de anländer till den nu uppgraderade träningsarenan BCFC Elite Performance and Innovation Centre.

Veteranmålvakten John Ruddy, 37 år, valde att inte förnya sitt kontrakt med Blues och har nu i stället skrivit på ett ettårskontrakt för Newcastle, där han förmodligen blir tredjemålvakt eftersom Nick Pope och Martin Dubravka (som gjorde en så bra match för Slovakien mot England i söndags) står före honom i hierarkin.

Vår tidigare reservmålvakt Neil Etheridge såg sitt kontrakt gå ut och har skrivit på för den thailändska toppklubben Buriram United.

Men in kommer Ryan Allsop, 32 år, som skrivit ett treårskontrakt med Blues. Allsop har spelat för många klubbar under sin karriär, som t ex Bournemouth, Blackpool, Wycombe, Derby, Cardiff och nu senast Hull City, där han spelade 38 matcher i Championship förra säsongen.

Allsop, som sedan pojkåren varit en trogen Birmingham City-supporter, är känd för sin skicklighet med fötterna och att spela det passningsspel som Chris Davies, och tidigare Wayne Rooney, vill att klubben ska spela.

På måndagen blev det också klart att Bailey Peacock-Farrell, 27 år, spelar i Birmingham City i League One kommande säsong när klubben försöker komma tillbaka till Championship på första försöket.

Peacock-Farrell kom som tonåring in i Leeds United där han spelade 40 matcher innan han såldes till Burnley, som mest lånade ut honom till Sheffield Wednesday och senaste säsongen danska Aarhus. Han har gjort 44 matcher för det nordirländska landslaget.

Från och med idag måndag 1 juli är också Bradley Mayo, 19 år, en målvakt i Birminghams A-lag. Brad skrev tidigare på ett tvåårskontrakt och är en mycket lovande målvakt som funnits i klubben sedan han var en liten pojke. Han var med och var tongivande i det Birmingham-lag som gick till final i Professional Development League förra säsongen.

Så nu känns det lugnt på målvaktsfronten inför League One-premiären, vilket är första gången på 30 år som Birmingham kommer att spela i League One.

Birmingham möter Reading hemma i första matchen och sedan Wycombe borta, Leyton borta, Wigan hemma och Exeter borta i de fem första mactherna.

Men vi kan naturligtvis inte klara oss bara med bra målvakter. Idag är dessa spelare de enda vi har kontrakterade i försvaret: Ethan Laird, Lee Buchanan, Dion Sanderson, Emmanuel Longelo och Josh Williams.

Dion Sanderson är den enda naturliga mittbacken av dessa, så Birmingham kollar naturligtvis in mittbackar. Den hetaste just nu är Mike Eerdhuijzen, en 196 cm lång mittback från Sparta Rotterdam i Nederländerna, för vilken Birmingham lär ha lagt ett bud på 2,1 miljoner pund.

Eftersom League One-fotboll mycket handlar om lag som ofta spelar ”långa bollar på Bengt” kan det vara perfekt att ha en lång försvarare. Dan Scarr i Plymouth var tidigare på Birminghams radar men om vi förstår det rätt så är han inte längre aktuell.

Det är också heta rykten om att Alfie May, en 30-årig anfallare för Charlton som Birmingham visat intresse för under de senaste åren. Han har gjort fler mål än alla andra spelare i League One under de senaste tre åren, trots att han inte spelat för toppklubbar.

Och forwardsesset Lukas Jutkiewicz har skrivit på ett kontrakt, vilket är väldigt glädjande. Han är 35 år, så han kommer nog inte att starta matcher men kan komma in och avgöra vilket han visat så mycket under alla dessa år i Birmingham.

På försäljningsfronten börjar det dock röra på sig. Mittfältaren Alex Pritchard, som inte gett något större intryck av sig efter att ha tagits in av Tony Mowbray, är på väg till turkiska Sivasspor.

Inga bud har ännu, enligt vår vetskap, kommit på Jordan James, vår sensationellt unge duktiga mittfältare, vilken Atalanta och en rad engelska klubbar är intresserade av att signera.

Det ser bra ut just nu och det kan se mycket bättre ut när League One sätter igång 11 augusti. Men Birmingham måste bli varse att League One inte är så enkelt som många tror. Nottingham Forest gick ner till League One 2005 och det tog dem tre år att komma tillbaka. Leeds United gick ner 2007 och det tog även dem tre år att komma tillbaka. Och till helt nyligen, så spelade Sunderland fyra år i League One och är nu äntligen tillbaka.

KRO
 

Jan Hökerberg2024-07-01 16:43:00
Author

Fler artiklar om Birmingham