Utvärdering av säsongen: Målvakter

Utvärdering av säsongen: Målvakter

Jag stod utanför Emirates Stadium 28 Maj. 
Jag såg de röd-vita tröjorna, jag såg den nya vackra kulturella skillnaden på stadion med alla nya bilder, jag ställde mig vid Tony Adams, jag pratade med Ken Friar och jag gick ned på knä som THierry Henry. 
Såg jag matchen? Inte alls. Inga biljetter. 
Var jag lycklig? Så in i helvete. Det går inte att förklara. Den känslan ligger utanpå allt som finns. 
Men det blev 5-0 mot Wolves. Säsongen slutade med en fantastisk andraplats och det är dags att göra ett avslut och summera säsongen. 
Redaktionen har kraftsamlat. Suttit ned. Vridit och vänt på betyg och omdömen och vi redogör för dem. Lagdel för lagdel, spelare för spelare. Vi rundar sedan av med Mikel Artéta, damlaget, akademin och de utlånade spelarna. 
Betygskalan är den gamla klassiska. 
0- Spursklass, 1- underkänt , 2- med knapp mån godkänt , 3- Bra , 4- Riktigt bra, 5- Världsklass, 6- Henryesque 
Då åker vi in på planen och in i målvaktsområdet där Ramsdale, Turner och Hein väntar. Är de uppspelta? Är de trötta på säsongen och vill ta semester? Lite som att sitta av de sista två veckorna av skolan.. "fan ge mig betyget då, så kan jag gå på semester". 

Säsongens inledande diskussion om målvaktspositionen kändes avgjord innan säsongen började. Redan ifjol hade Aaron Ramsdale tagit över förstaplatsen från Bernd Leno och när man under fjolåret värvade Matt Turner från New England Revolution, så var det bara en fråga om vilken klubb Leno skulle gå till. Han valde Fulham, där han gjort en förväntad stabil säsong. När det sedan gällde tredjemålvakten så var det sedan tidigare klart att Alex Runarsson inte skulle återkomma till klubben efter diverse fadäser i Europa League och Carabao Cup, så han sorterades ut till Turkiet. Det stod mellan den gänglige Arthur Okonkwo och estländaren Karl Hein. Den förstnämnde var tredje-keeper ifjol, men fick inte lukta på någon match och när Karl Hein fick ställa sig i målet under träningsmatcherna så stod det rätt klart att Okonkwo blev utlånad. Det blev Sturm Graz för honom och hans äventyr återkommer kollega Ola till. 
Med målvaktsbesättningen Ramsdale, Turner och Hein klev Arsenal in i säsongen. 

Aaron Ramsdale 4,5 (38 matcher i PL(43 instäppta mål- 14 nollor); 3 i Europa League(3 insläppta mål- 1 nolla)
Han blev nyligen utsedd till Premier Leagues bäste målvakt. Aaron Ramsdale, som under året förlängde sitt kontrakt med Arsenal, har varit säkerheten själv under året. 14 matcher, där han inte släppt in ett mål i Premier League och en briljans med räddningar där han gjort parader med fötterna som mpt Sessegnon i Spurs, Richarlison - samma lag, och den fantastiska räddningen mot Bournemouth som nog räddade den matchen. Han var fantastisk i matchen mot United och har varit en magnifik ryggrad för laget att ha bakom sig. Året har nedfört att hans dialog med backarna har blivit bättre. Tidigare har han haft en förmåga att leta fel hos backlinjen när det blicit skott på mål eller farligheter, men jag tycker samarbetet med backlinjen är väsentligt bättre detta år. Hans långa utkast, spel 1-mot-1 och långa utsparkar har blivit bättre och det sistnömnda ibland ett vapen. Förbättringspotential finns i spelet med fötterna när bollen är i spel och ibland är hans beslut - som mot Southampton- direkt bedröviiga. Men på det stora hela - en fantastisk säsong av Ramsdale. Ligans bäste keeper. 

Matt Turner 3(5 i Europa League,( 3 insläppta mål. 3 nollor),2 i FA-cupen(1 nolla, 1 insläppt mål)
Jag är inte helt fascinerad av vår amerikanske andre-målvakt. Jag läser om hans inverkan på en del spelare i laget och någon tyckte att "Matt Turner is the funniest guy in the squad". Han blev viral i en landskamp då han gjorde en "Gender reveal" på sitt nya barn, så han har fått en hel del bra fokus. Ett bra VM mitt i säsongen gjorde att hans aktier var goda, men skakig match borta mot Sporting Lissabon visar att han inte är helt med i Artétas planer och det verkade rätt klart att spanjoren ställde in Ramsdale i matchen som var avgörande mot Sporting LIssabon. Det är inget gott tecken egentligen och även  fast Turner har sina fördelar på närskott, akrobatik och i straffområdet, så har han en del att förbättra med fötterna och att spela sig ur situationer. 
Den stora frågan för Matt Turner är egentligen om han kan tänka sig att sitta som under-study till Ramsdale då han är USAs förste målvakt. Är det hållbart?

Karl Hein 1,5(1 i Carabao Cup, 3 insläppta mål)
Så kom debuten för Estlands landslagsmålvakt. Karl Hein- 21 år gammal- ficlk göra entré på den stora scenen mot Brighton i Carabao Cup. Hur gick det då? Inget vidare. Han orsakade straffen , då han halkade och fällde Danny Welbeck och när det tredje målet kom så var han för sen ut från målet när Lamptey kom fri. Heins karriär i Arsenal blir nog tyvärr kort och jag skulle bli förvånad som han blir kvar som tredje-målvakt nästa säsong. 

Det var målvakterna det. Bakom dessa finns utlånade målvakter som Runarsson, Okonkwo och Ejiheri, men också mycket talang i akademin genom Rojas, Graczyk och Cooper. För en gångs skull så har Gunners lyckats med sin ungdomssatsning på målvakter. Sedan Sczeszny har klubben inte fått fram mycket av klass, men den kullen som nu är på gång verkar kunna leverera något bättre än tidigare. Analysen av dessa spelare kommer dock senare. 
Nu kastas bollen ut till backlinjen.  

Magnus Falk2023-06-06 22:46:39
Author

Fler artiklar om Arsenal